ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Α.Γκουτέρες: «Σε παράλυση τα Ηνωμένα Έθνη μπροστά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

Τόνισε πως λυπάται επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ψήφισε υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός

Α.Γκουτέρες: «Σε παράλυση τα Ηνωμένα Έθνη μπροστά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

Τη λύπη του για την «παράλυση» των Ηνωμένων Εθνών μπροστά στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στη Γάζα, εξέφρασε σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Είπε επίσης, πως λυπάται επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ψήφισε υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός.

Μιλώντας ενώπιον του Φόρουμ της Ντόχα, ο Γκουτέρες δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει «παραλύσει εξαιτίας γεωστρατηγικών διαιρέσεων», θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δυνατότητά του να βρει λύσεις στον πόλεμο.

«Το κύρος και η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας διακυβεύθηκαν σοβαρά» από την καθυστερημένη απάντησή του στη σύγκρουση, ένα πλήγμα στη φήμη του που επιδεινώθηκε από το βέτο που άσκησαν προχθές, Παρασκευή, οι ΗΠΑ σε μια απόφαση που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ακόμη.

Το σχέδιο απόφασης είχε συνταχθεί μετά τη χωρίς προηγούμενο επίκληση από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ του άρθρου 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που του επιτρέπει να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ζητήματα που «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της διεθνούς ασφαλείας».

«Επανέλαβα την έκκλησή μου να κηρυχθεί μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός (…) δυστυχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Γκουτέρες. «Μπορώ να υποσχεθώ πως δεν θα το βάλω κάτω», πρόσθεσε.

Οι Αμερικανοί, σύμμαχοι του Ισραήλ, επανέλαβαν την Παρασκευή πως αντιτίθενται σε μια κατάπαυση του πυρός.

«Διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να καταρρεύσει το ανθρωπιστικό σύστημα», προειδοποίησε εξάλλου ο Γκουτέρες στο φόρουμ της Ντόχα. «Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα προς μια καταστροφή με εν δυνάμει αμετάκλητες συνέπειες για τους Παλαιστινίους στο σύνολό τους και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε.

Εξάλλου ο επικεφαλής της UNWRA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστινίους, δήλωσε σήμερα πως η αντιμετώπιση των Παλαιστινίων σαν να μην είναι άνθρωποι έχει επιτρέψει να ανέχεται η διεθνής κοινότητα τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο επικεφαλής της UNWRA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε πως η προσφυγική υπηρεσία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης στη Γάζα, προσθέτοντας πως μια άμεση κατάπαυση του πυρός χρειάζεται για να μπει τέλος στη «γήινη κόλαση» της Γάζας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.