ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αμερικανοί αναλυτές εξηγούν πώς η βύθιση του Moskva μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου

Τι γράφει έκθεση το Iνστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου

Αμερικανοί αναλυτές εξηγούν πώς η βύθιση του Moskva μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου

Η ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει το ρωσικό δόγμα των θαλάσσιων επιχειρήσεων, αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναπτύξει πρόσθετα εναέρια μέσα στη Μαύρη Θάλασσα ή να αποσύρει πλοία που βρίσκονται κοντά στην ακτή, σύμφωνα με έκθεση το Iνστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου (ISW).

Η απώλεια του Moskva – ανεξάρτητα από το αν είναι από μια ουκρανική επίθεση ή ένα ατύχημα – αποτελεί μια «μείζονα επικοινωνική νίκη για την Ουκρανία» και μια «σημαντική ανόρθωση για το ουκρανικό ηθικό», σημειώνει το ινστιτούτο.

Αντιθέτως, το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να υποβαθμίσει την απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου. Πάντως, το αφήγημα περί βύθισης λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών θα «πληγώσει» περαιτέρω το ρωσικό ηθικό.

Όπως επισημαίνεται, «και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές επιχειρησιακές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ, αλλά είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο κύριος ρόλος του Moskva ήταν πιθανότατα η διεξαγωγή χτυπημάτων ακριβείας με πυραύλους κρουζ Kalibr σε στόχους στις πίσω περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών κέντρων και αεροδρομίων. Αυτά τα ρωσικά πλήγματα ήταν αποτελεσματικά, αλλά περιορισμένα σε αριθμό σε σύγκριση με τις αεροπορικές επιδρομές και τους πυραύλους κρουζ από το έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής, και η απώλεια του Moskva είναι απίθανο να είναι αποφασιστικό πλήγμα», προσθέτει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.