ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ανάλυση βίντεο: Ζει ο κυβερνήτης του «Moskva»; – Πόσοι Ρώσοι σκοτώθηκαν από την επίθεση στο καταδρομικό

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ο Άντον Κούπριν είναι νεκρός - Ποια είναι η αλήθεια

Ανάλυση βίντεο: Ζει ο κυβερνήτης του «Moskva»; – Πόσοι Ρώσοι σκοτώθηκαν από την επίθεση στο καταδρομικό

Πολλά είναι τα σενάρια αναφορικά με τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού πλοίου «Moskva», καθώς ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί το τι έγινε, αλλά και το πόσοι σκοτώθηκαν. 

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι το ρωσικό καταδρομικό βυθίστηκε λόγω επίθεσης με πυραύλους Neptune (ένα σενάριο που είναι και το πιο πιθανό), ενώ η Μόσχα λέει ότι υπήρξε κάποια βλάβη η οποία οδήγησε σε έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών.

Θρίλερ όμως υπάρχει και για τον Άντον Κούπριν, καπετάνιο της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, «Moskva». Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι είναι νεκρός, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται. 

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Sun» αναφέρει ότι υπάρχει βίντεο από τη Σεβαστούπολη -λιμάνι της Κριμαίας- που δείχνει τον 44χρονο καπετάνιο του «Moskva», Άντον Κούπριν, να παρίσταται σε μία τελετή αποχαιρετισμού στο καταδρομικό στο λιμάνι της Κριμαίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Σεβαστούπολη την Παρασκευή σε ένα μνημείο προς τιμήν της 300ης επετείου του ρωσικού Στόλου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο 26 δευτερολέπτων που απεικονίζει, μεταξύ άλλων, τον 60χρονο ναύαρχο της Μαύρης Θάλασσας Νικολάει Γεβμένοφ να απευθύνεται σε αξιωματικούς του ναυτικού.

Στο επίμαχο βίντεο απεικονίζεται και ο καπετάνιος τη ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου, Άντον Κούρπιν, λίγες ώρες αφότου οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι νεκρός.

Οι Ρώσοι δεν είχαν επιβεβαιώσει τον θάνατο του Κούπριν αλλά η κυβέρνηση της Μόσχας δεν έχει ανακοινώσει θανάτους αξιωματούχων στον πόλεμο των 51 ημερών.

Η ανάλυση του βίντεο

Ο H I Sutton στο προχώρησε σε ανάλυση του βίντεο μέσω πληροφοριών από ανοιχτές πηγές (Open Source Intelligence) και κατέληξε σε συμπεράσματα.

Όπως διαπιστώνει στο βίντεο φαίνεται να είναι περίπου 240 μέλη του πληρώματος, από τα 510 που αριθμεί το Moskva.

Το βίντεο, που κοινοποιήθηκε από το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσω Facebook και Twitter, συνοδεύεται από την αναφορά ότι ο Ανώτατος Διοικητής του Ναυτικού, Ναύαρχος Νικολάι Εβμένοφ, συνάντησε το πλήρωμα του Moskva. Παρούσα στη συνάντηση στη Σεβαστούπολη ήταν και η νέα «διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

O Sutton τοποθέτησε γεωγραφικά, την εκδήλωση με το πλήρωμα, στις 44,564798°, 33,416280°.

Παρατηρεί ότι όπως και σε άλλους χώρους παρελάσεων που συνδέονται με το ρωσικό Ναυτικό, υπάρχουν σημάνσεις σχηματισμών στο έδαφος. Αυτές είναι ορατές στις δορυφορικές εικόνες.

Με βάση την ανάλυση των φωτογραφιών, εκτιμά ότι ήταν παρόντες περίπου 90 αξιωματικοί και 130 ναύτες. Αυτό προϋποθέτει δύο σειρές ίσων αριθμών. Σημειώνει ότι πιθανώς θα προκύψουν και άλλες εκτιμήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται να είναι αριθμητικά το μισό πλήρωμα του «Moskva».

Όπως επισημαίνει, κάποιοι από το πλήρωμα μπορεί να είναι τραυματίες και φυσικά να έχουν σκοτωθεί. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για μερικούς που διασώθηκαν από τουρκικά πλοία ή πλοία άλλης χώρας. Αν ισχύει, μπορεί και αυτοί να μην εμφανίζονται (κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με κάποιο τρόπο επί του παρόντος).

Το καταδρομικό Moskva έπιασε φωτιά λίγο πριν τις 18:52, τοπική ώρα, στις 13 Απριλίου. Εκείνη την ώρα καταγράφεται σε δορυφορικές εικόνες (Sentinel 1), όπως φαίνονται και άλλα πλοία κοντά του για βοήθεια.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, η αιτία της πυρκαγιάς αμφισβητείται, αλλά οι αναφορές για επίθεση ουκρανικού πυραύλου είναι εύλογες. Όποια και αν είναι η αιτία, έγινε έκρηξη και τελικώς βυθίστηκε.

Τα «θολά» σημεία στο βίντεο

Τίθεται το ερώτημα εάν το βίντεο είναι από κάποια άλλη, προηγούμενη εκδήλωση. Στο βίντεο φαίνεται ένα άτομο που ταιριάζει πολύ με τον κυβερνήτη πλοίου, Anton Kuprin. Φέρει διακριτικά Λοχαγού 1ου Βαθμoύ και ενεργεί στη θέση του διοικητή. Ο Kuprin έχει ευρέως αναφερθεί από διεθνή ΜΜΕ ως νεκρός και ότι σκοτώθηκε κατά την έκρηξη στο «Moskva».

Σε μια φωτογραφία αρχείου, που έχει κυκλοφορήσεις ευρέως, ο Kuprin εμφανίζεται ως Λοχαγός 2ου βαθμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι προήχθη το 2020 ή νωρίτερα.

Ο H I Sutton σημειώνει ότι αυτή η απώλεια τόσο μεγάλου μέρους του πληρώματος δεν είναι κάτι απροσδόκητο, καθώς στην πραγματικότητα πολλοί εκτιμούσαν ότι οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι.

Είναι σκηνοθετημένο το βίντεο και δεν είναι το πλήρωμα του Moskva – πρόκειται για απάτη; Στο ερώτημα αυτό απαντά:  «Όχι, τουλάχιστον αν ήταν, τότε θα έπρεπε να ήταν παρόντες περισσότεροι ναυτικοί. Όλες οι εκδηλώσεις φαίνονται σκηνοθετημένες. Άρα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που λέει ότι είναι».

Όσον αφορά για τον κυβερνήτη του Moskva, σημειώνει: «Είναι πιθανό οι αναφορές για τον θάνατό του να ήταν εσφαλμένες. Σημειώστε ότι ένα φορτηγό με την περίφημη σήμανση σχήματος «Ζ» φαίνεται στο βάθος».

Εκτιμώντας τα διαθέσιμα στοιχεία, η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα:

Φαίνεται ότι:

α) ο Kurpin επέζησε και

β) περισσότεροι από το πλήρωμα επέζησαν από ό,τι εικάζεται ευρέως.

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική απώλεια για το ρωσικό Ναυτικό τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Η Ι Sutton έχει ειδίκευση στα υποβρύχια και είναι αναλυτής στο Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Naval Institute – μια ΜΚΟ χωρίς κρατική υποστήριξη που ιδρύθηκε το 1873 και λειτουργεί ως ένα ανεξάρτητο φόρουμ για το Ναυτικό και θέματα για την παγκόσμια ασφάλεια).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.