CNN: «Άγνωστο εάν έχει βυθιστεί το Moskva – Υπάρχουν ισχυρές καταιγίδες» – Τι λένε αναλυτικές

Τι σημαίνει το χτύπημα στο πλοίο «Moskva»

CNN: «Άγνωστο εάν έχει βυθιστεί το Moskva – Υπάρχουν ισχυρές καταιγίδες» – Τι λένε αναλυτικές

Άγνωστο είναι προς το παρόν το τι ακριβώς έχει συμβεί στο ρωσικό καταδρομικό «Moskva», καθώς, όπως αναφέρει το CNN στην περιοχή υπάρχουν έντονες καταιγίδες που δυσκολεύουν τη λήψη δορυφορικών εικόνων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες, κάτι που επιβεβαιώνουν όλες οι πλευρές, ενώ ακόμη δεν έχει βεβαιωθεί η αιτία, καθώς οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το κτύπησαν με πυραύλους και οι Ρώσοι λένε ότι υπήρξε κάποια έκρηξη στα πυρομαχικά.

Αναλυτές σημείωσαν ότι πυρκαγιά σε ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη που θα μπορούσε να το βυθίσει.

Όποια και αν είναι η αιτία της πυρκαγιάς, οι αναλυτές λένε ότι πλήττει την καρδιά του ρωσικού Ναυτικού.

«Μόνο η απώλεια ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων ή του Kutznetsov (το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας) θα προκαλούσε σοβαρότερο πλήγμα στο ρωσικό ηθικό και στη φήμη του ναυτικού στο ρωσικό κοινό» δήλωσε ο Carl Schuster, απόστρατος πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Ο Alessio Patalano, καθηγητής στρατηγικής στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα ήταν «τεράστιο πλήγμα» για τη Ρωσία.

«Τα πλοία λειτουργούν μακριά από την προσοχή του κοινού και οι δραστηριότητές τους σπάνια αποτελούν αντικείμενο κάλυψης από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, όταν χάνεις ένα, μια ναυαρχίδα μάλιστα, το πολιτικό και συμβολικό μήνυμα – εκτός από τη στρατιωτική απώλεια – είναι σαφές» είπε.

Το μήκους 611 ποδών (186 μέτρων) Moskva, με πλήρωμα σχεδόν 500 ατόμων, είναι το καμάρι του ρωσικού ναυτικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Αρχικά παραδόθηκε στο σοβιετικό ναυτικό ως Slava τη δεκαετία του 1980, μετονομάστηκε σε Moskva το 1995 και μετά επανήλθε το 1998, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ιστότοπο Naval-Technology.com.

Το Moskva είναι οπλισμένο με μια σειρά αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και με τορπίλες.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών στις αποθήκες πυρομαχικών του. Οποιαδήποτε πυρκαγιά πλησίαζε σε αυτά θα έδινε στο πλήρωμα περιορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση της απειλής, δήλωσε ο Σούστερ.

«Όταν μια πυρκαγιά φτάσει στις αποθήκες πυρομαχικών σου, έχεις δύο επιλογές: 1) να ρίξεις άφθονο νερό σε αυτές ή 2) να εγκαταλείψεις το πλοίο» δήλωσε ο Schuster.

Ο περιφερειακός διοικητής της πολιτείας της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους Neptune για να επιτεθούν στο Moskva. Αν αυτό είναι αλήθεια, το Moskva θα ήταν ενδεχομένως το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει τεθεί ποτέ εκτός λειτουργίας από πύραυλο, δήλωσε ο Schuster.

Ένα τέτοιο επίτευγμα θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για τις δυνάμεις του Κιέβου.

Εάν χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στο Moskva, θα ήταν η πρώτη γνωστή χρήση τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Κέντρου Διεθνούς Ναυτικής Ασφάλειας (CIMSEC) από τον υποπλοίαρχο Jason Lancaster.

Στην ανάρτησή του ανέφερε ότι η απειλή που συνιστούν οι πύραυλοι κρουζ ξηράς όπως οι Neptune «αλλάζουν την επιχειρησιακή συμπεριφορά» του εχθρού.

Τα ρωσικά πλοία «θα λειτουργούν με τρόπους που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εντοπισμού και μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να αμυνθούν» έγραψε ο Lancaster. «Αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τον στόλο της προς όφελός της. Το πρόσθετο άγχος της ξαφνικής μάχης αυξάνει την κόπωση και μπορεί να οδηγήσει σε λάθη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον Patalano «φαίνεται ότι οι Ρώσοι το έμαθαν αυτό με τον δύσκολο τρόπο σήμερα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.