ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκεχειρία στη Γάζα: Εξετάζεται η απελευθέρωση και ανδρών ομήρων από Ισραήλ και Χαμάς

Τι δήλωσε πηγή που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις

Εκεχειρία στη Γάζα: Εξετάζεται η απελευθέρωση και ανδρών ομήρων από Ισραήλ και Χαμάς

Το Ισραήλ και η Χαμάς εξετάζουν τους όρους μιας πιθανής νέας φάσης στη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Αυτή η φάση πιθανόν να περιλαμβάνει την απελευθέρωση από την ισλαμική οργάνωση ανδρών ή στρατιωτών που κρατά ομήρους, κι όχι μόνον γυναικών και παιδιών, δήλωσε πηγή που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Οι επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και της ισραηλινής Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ χθες, Τρίτη, στη Ντόχα για να συζητήσουν την πιθανή νέα φάση και τι μπορεί να χρειάζεται για να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ που θα διαρκεί περισσότερο από μια κάποιες ημέρες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο Reuters.

Διαπραγματευτές του Κατάρ, μάλιστα είχαν επαφές με αξιωματούχους της Χαμάς ενόψει της συνάντησης για να βολιδοσκοπήσουν πόσο πρόθυμοι θα ήταν να συμφωνήσουν στις νέες παραμέτρους.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Κατάρ και τους αξιωματούχους της Χαμάς δεν είναι σαφές.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Ντόχα «για συναντήσεις με θέμα την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών για τους ομήρους», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ο Μπερνς, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι συναντήθηκαν μαζί με Αιγύπτιους αξιωματούχους μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από το Κατάρ της παράτασης δύο ημερών της αρχικής τετραήμερης συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα, η ισχύς της οποίας προβλεπόταν να εκπνεύσει τη νύχτα της Δευτέρας.

Οι Μπαρνέα και Μπερνς είχαν προηγουμένως μεταβεί ξανά στο Κατάρ για να συναντήσουν τον σεΐχη Μοχάμεντ στις 9 Νοεμβρίου.

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της ανακωχής, η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 κρατούμενους Παλαιστίνιους από τις φυλακές του, μόνον γυναίκες και εφήβους.

Στο πλαίσιο της διήμερης παράτασης που δόθηκε, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώνει επιπλέον 10 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς προτίθεται να απελευθερώσει Ισραηλινούς άνδρες ή στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκονται μεταξύ αυτών που κρατά στη Γάζα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.