ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μαζική πυραυλική επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Χούθι στην Υεμένη – Σε πολεμικό συναγερμό Ιράν και Ιράκ (βίντεο) (upd)

Ο πόλεμος επεκτείνεται και όλα πλέον είναι «ανοικτά»

Μαζική πυραυλική επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Χούθι στην Υεμένη – Σε πολεμικό συναγερμό Ιράν και Ιράκ (βίντεο) (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 01:38): Αμερικανικά και βρετανικά πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αεροσκάφη, εξαπέλυσαν μαζική πυραυλική επίθεση πριν από λίγο κατά της Υεμένης, κτυπώντας στόχους των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (η πρωτεύουσα Σαναά επίσημα ελέγχεται ακόμα από φιλοσαουδαραβική σουνιτική κυβέρνηση χωρίς να έχει καμία ουσιαστική εξουσία, πάντως), πυροδοτώντας την μεγαλύτερη κρίση στην Μέση Ανατολή μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, διεξήγαγαν πλήγματα στην Υεμένη εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι».

Το αποτέλεσμα ήταν το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούθι, να κηρύξει γενικό συναγερμό στις ένοπλες δυνάμεις του και να τις θέσει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και ειδικά τις βάσεις εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων (διαθέτει ένα οπλοστάσιο περί τους 2.000 βαλλιστικούς πυραύλους ορισμένοι από τους οποίους μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και στην νότια Ευρώπη), ενώ το Ιράκ ζήτησε την άμεση αποχώρηση του συνόλου των δυτικών δυνάμεων από το έδαφός του.

Το Ιράκ ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τους σιίτες και είναι πλέον σύμμαχος του Ιράν, σε μία από τις πλέον κλασικές αποτυχίες των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, όπου διεξήγαγαν έναν αιματηρό και εξαιρετικά δαπανηρό πόλεμο μόνο και μόνο για να… αντικαταστήσουν τον εχθρό (Σ.Χουσεΐν και σουνιτικό καθεστώς) με έναν πολύ χειρότερο γι αυτούς, εχθρό, (σιιτική φιλοϊρανική κυβέρνηση και σιιτικές πολιτοφυλακές)!

Στην Υεμένη κτυπήθηκαν στόχοι στην Σανάα, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Αλ Χουνταϊντά, τη Σαάντα και την Τάιζ.

Στην Αλ Χουνταϊντά κτυπήθηκαν βάσεις ραντάρ τα οποία ελέγχουν την ναυσιπλοΐα στην νότια Ερυθρά Θάλασσα και εκτιμάται ότι κατ’αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούν πλέον να στοχοποιούν τα πλοία ισραηλινών συμφερόντων που έχουν «επικηρυχθεί» από τους Χούθι λόγω της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα

«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε ο Τ.Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

«Οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού και εταίρους μας, το διεθνές εμπόριο, κι απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είχε ανακοινώσει λίγο πριν ότι υπήρξε «Σύνθετη επίθεση που εξαπέλυσαν οι Χούτι με 18 drones, δύο πύραυλους cruise κι έναν… βαλλιστικό πύραυλο κατά εμπορικών και συμμαχικών πολεμικών πλοίων, τα οποία καταρρίφθηκαν από F-18 του USS Dwight D. Eisenhower, καθώς και από αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke τα USS Gravely, USS Laboon και USS Mason καθώς και το HMS Diamond του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τα ίδια περίπου,με τον Τ.Μπάιντεν είπε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ.Σούνακ: «Η Βρετανία και σύμμαχοί της εξαπέλυσαν στοχευμένα πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Η βρετανική Αεροπορία, επιχειρώντας στο πλευρό των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη».

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, ενώ χτυπήθηκαν τουλάχιστον 12 στόχοι των Χούθι στο κράτος της Αραβικής Χερσονήσου.

Τα χτυπήματα έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη με βλήματα JDAM και από πλοία επιφανείας και υποβρύχια με βλήματα cruise Tomahawk.

Ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι επιβεβαίωσε πως υπήρξαν πυραυλικά πλήγματα εναντίον πόλεων της χώρας της αραβικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Άμπντελ Καντίρ αλ Μορτάντα, αξιωματούχος των Χούθι— ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «αμερικανικές, σιωνιστικές και βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σανάα καθώς και στις επαρχίες Χοντάινταν, Σαάντα και Νταμάρ τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο υποδομές όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι «Αν κρίνουν πως είναι αναγκαίο, θα προχωρήσουν σε νέα πλήγματα».

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η κρίση στην Μέση Ανατολή που ξεκίνησε με την επιδρομή της Χαμάς στις πόλεις του νότιου Ισραήλ, πλέον επεκτείνεται στην αραβική χερσόνησο και απειλεί να συμπαρασύρει και το Ιράν και το Ιράκ σε αυτό τον πόλεμο.

Το «καλό σενάριο» για να υπάρξει εκτόνωση θεωρείται ότι είναι να είναι αποτελεσματικά τα πλήγματα και να αποκατασταθεί η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς θα έχει εξουδετερωθεί η δυνατότητα των Χούθι να εξαπολύουν επιθέσεις.

Πολύ δύσκολο. Βλέπουμε στην Ουκρανία χιλιάδες πυραυλικές επιθέσεις εδώ και δύο χρόνια αλλά αποτέλεσμα -ακόμα- σχεδόν πολύ σχετικό, σε ότι αφορά την δυνατότητα της Ουκρανίας να διεξάγει πόλεμο.

Η απορροφητικότητα των πληγμάτων είναι το κρίσιμο σε μία τέτοια περίπτωση. Και οι Χούθι έχουν αποδείξει ότι έχουν τεράστια  απορροφητικότητα αν σκεφθεί κανείς ότι αντιμετώπισαν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα από τρία χρόνια τις Αεροπορίες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Αντίθετα υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω εμπλοκής του Ιράν.

Μπορεί Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποφεύγουν ακριβώς για να μην προκαλέσουν το Ιράν την απ’ευθείας εμπλοκή (βέβαια κατονομάστηκε, χωρίς να υπάρξει εξήγηση, από τις ΗΠΑ το Μπαχρέιν το οποίο είναι «δορυφόρος» της Σαουδικής Αραβίας, ως συμμετέχον μέλος στην επίθεση), αλλά όλα είναι ανοικτά πλέον.

Μην ξεχνάμε και χθεσινή την κατάληψη του ελληνικού τάνκερ από τους Ιρανούς το οποίο μετέφερε πετρέλαιο στις ΗΠΑ…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.