ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ουκρανία: Το Κρεμλίνο απαιτεί από τη Wikipedia να διαγράψει «ψευδείς πληροφορίες»

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 4 εκατ. ρουβλίων (περίπου 44.000 ευρώ)

Ουκρανία: Το Κρεμλίνο απαιτεί από τη Wikipedia να διαγράψει «ψευδείς πληροφορίες»

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών απείλησε με πρόστιμο τη Wikipedia προκειμένου να διαγραφούν «ψευδείς αναφορές» στην ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Η Ρωσία επιχειρεί έτσι να σφίξει τον κλοιό λογοκρισίας για την επέμβαση στην Ουκρανία, μετά το μπλόκο που επέβαλε σε ξένα μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές πλατφόρμες.

H ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor ζήτησε την απομάκρυνση «υλικού με ανακριβείς πληροφορίες δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 4 εκατ. ρουβλίων, περίπου 44.000 ευρώ.

Παραμένει ασαφές ποια λήμματα της εγκυκλοπαίδειας αφορούσε η προειδοποίηση, ωστόσο εθελοντές που συμμετέχουν στη σύνταξη των λημμάτων δήλωσαν τον περασμένο μήνα στο Vice ότι η Roskomnadzor είχε απειλήσει να μπλοκάρει τη Wikipedia για τη δημοσίευση πληροφοριών της ουκρανικής κυβέρνησης για τις απώλειες αμάχων και Ρώσων στρατιωτών, στο λήμμα της ρωσικής έκδοσης για την «Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Το Ίδρυμα Wikimedia, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου ότι «δεν θα υποχωρήσει στις προσπάθειες λογοκρισίας και εκφοβισμού» εναντίον των εθελοντών που συντάσσουν τα λήμματα.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της επέμβασης στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ψήφισε νόμο που τιμωρεί με κάθειρξη έως 15 ετών τη μετάδοση πληροφοριών που έρχονται σε αντίθεση με τα κρατικά ρωσικά μέσα.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν το νόμο κάνοντας λόγο για «ολικό πληροφοριακό μπλακάουτ».

Μη προσβάσιμα για τους Ρώσους πολίτες είναι εξάλλου το Facebook και το Instagram, τα οποία επίσης κατηγορούνται από το Κρεμλίνο για την αναπαραγωγή «απαγορευμένου» περιεχομένου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα η μητρική εταιρεία Meta Platforms αναγνωρίστηκε και επίσημα ως «εξτρεμιστική οργάνωση», μετά την απόφαση να αλλάξει την πολιτική της στην Ουκρανία ώστε να επιτρέπονται οι αναρτήσεις που υποκινούν σε βία κατά των Ρώσων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.