Στο παρά ΄1 αποφεύχθηκε πυρηνικό ατύχημα

Τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο  στην Ευρώπη, κτύπησαν ουκρανικές δυνάμεις με Α/Κ πυροβόλα των 152 χλστ. όπως καταγγέλλουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Όπως ανέφεραν η επίθεση έγινε  σήμερα το απόγευμα και αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν περιορισμένες ευτυχώς ζημιές στον ίδιο τον σταθμό αλλά και να αποφευχθεί η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Άμυνας:

«Στις 5 Αυγούστου 2022, μεταξύ 16.20 και 17.24, ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί πραγματοποίησαν τρεις επιθέσεις πυροβολικού στην περιοχή  του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye και της πόλης Energidar. Συνολικά εκτοξεύτηκαν είκοσι βλήματα των 152 χλστ.

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από μια από τις μονάδες της 45ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού του ουκρανικού Στρατού  από θέσεις βολής κοντά στο Marganets, στην αντίπερα όχθη του ταμιευτήρα  Kremenchuk που ελέγχεται από τον ουκρανικό Στρατό.

Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, η πόλη Energodar είναι εν μέρει χωρίς παροχή ρεύματος και νερού, ενώ μέρος του εξοπλισμού της μονάδας ισχύος Νο. 3 του πυρηνικού σταθμού απενεργοποιήθηκε  και η παραγωγική ικανότητα της μονάδας ισχύος Νο. 4 μειώθηκε. Επιπλέον, ο αγωγός υδρογόνου υπέστη ζημιά, με αποτέλεσμα την ανάφλεξη με έκρηξη υδρογόνου στη σχετική μονάδα. Η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ευτυχώς, οι ουκρανικές οβίδες δεν έπληξαν την εγκατάσταση πετρελαίου και καυσίμων και το εργοστάσιο οξυγόνου που βρίσκεται κοντά, αποφεύγοντας έτσι μια μεγαλύτερη πυρκαγιά και ένα πιθανό ατύχημα με ραδιενέργεια στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Αυτό που κάνει αυτή την πρόκληση από το καθεστώς του Κιέβου ιδιαίτερα κυνική είναι ότι έλαβε χώρα την εποχή της διεθνούς διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος Ζελένσκι που ισοδυναμούν με πράξεις  πυρηνικής τρομοκρατίας.

Σε περίπτωση περαιτέρω προκλήσεων στον πυρηνικό σταθμό, η όλη ευθύνη για τη διακοπή της λειτουργίας του θα βαρύνει το καθεστώς του Κιέβου.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!