
Νέες πληροφορίες έδωσαν σήμερα (19.06.2025) στην δημοσιότητα στρατιωτικές πηγές πληροφόρησης του Ισραήλ, σχετικά με την πορεία της επιχείρησης «Rising Lion» εναντίον του Ιράν μεταξύ των οποίων η αποκάλυψη ότι ειδική αεροπορική μονάδα 20 μαχητικών έχει διατεθεί για να καταστρέφει τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις μονάδες εκτόξευσής τους.
Επίσης ανακοίνωσαν ότι ναι μεν έχουν εξουδετερώσει το 60% των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων (μια πληροφορία που δεν μπορεί να διευκρινιστεί) αλλά ότι παρά το κυνήγι έχουν απομείνει στο Ιράν σχεδόν 100 αυτοκινούμενοι εκτοξευτές.
Μαχητικά F-16 και F-15 εξοπλισμένα με ατρακτίδια αναγνώρισης και στοχοποίησης και με βόμβες αυτόνομης καθοδήγησής σε πολλαπλούς φορείς σε συνεργασία με UAV Heron-Tp, είχαν εντολή να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τους ιρανικούς αυτοκινούμενους εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων.
Τα δεδομένα σε πρώτη φάση έρχονταν τόσο δορυφορικά όσο και με υπολογισμό της τροχιάς των εκτοξευμένων βαλλιστικών πυραύλων από ραντάρ, εν συνεχεία πέρναγαν στους χειριστές των drone που έχουν ικανότητα πτήσης άνω των 24 ωρών, ώστε να στοχοποιηθούν και εν συνεχεία τα μαχητικά από αποστάσεις ακόμα και άνω των 60 χλμ εξαπέλυαν τις κατευθυνόμενες βόμβες, από τις οποίες κάθε μαχητικό έφεραν μεταξύ 8 και 16, ανάλογα τον τύπο, για να τους καταστρέψουν.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει το Ισραήλ από τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών με το Ιράν, οι δύο αντικειμενικοί σκοποί των πολεμικών επιχειρήσεων είναι αφενός η εξουδετέρωση του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας και αφετέρου η καταστροφή των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων.
The Israeli Air Force carried out a wave of strikes in western Iran a short while ago, targeting Iranian ballistic missile infrastructure and Iranian soldiers, the IDF says.
Some 20 IAF fighter jets were involved in the strikes.
Additionally, an IAF drone hit trucks carrying… pic.twitter.com/kCNTN4tl8t
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) June 19, 2025
Επτά ημέρες μετά την έναρξη των επιθέσεων, αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, όπως έγινε και σήμερα γνωστό με τις ισραηλινές επιθέσεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ αλλά και στις πυρηνικές υποδομές του Νατάνζ.
The IDF releases footage showing its strike this morning on Iran’s Arak heavy water reactor.
The reactor was only partially built, and Iran had informed the IAEA that it planned to begin operating the facility next year.
The military says “the strike targeted the component… pic.twitter.com/VWZG4UG0fz
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) June 19, 2025
Από την άλλη, το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως τα δύο τρίτα, δηλαδή το 60% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έχει καταστραφεί και ότι πλέον η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει τουλάχιστον 100 συστήματα εκτόξευσης για βλήματα τέτοιου είδους, όπως μετέδωσαν και οι «Times of Israel».
Παράλληλα στις μάχες ενεπλάκησαν και drones με τις ισραηλινές δυνάμεις να δημοσιεύουν βίντεο από την στιγμή που ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτυπούν ιρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες που προσπαθούσαν να επισκευάσουν εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων που είχαν προηγουμένως χτυπηθεί.
Israeli Air Force drones struck Iranian engineering equipment and killed dozens of soldiers who were attempting to restore ballistic missile launch sites in Iran, the military says.
The IDF says that in recent days, it identified several attempts by the Iranian military to… pic.twitter.com/IPQLq8IAPJ
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) June 19, 2025
«Μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό και εξουδετέρωσαν δεκάδες στρατιώτες του ιρανικού στρατού που επιχειρούσαν στην περιοχή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι IDF.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.