ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Έρευνα του ουκρανικού ΜΜΕ: Αξιωματούχοι και μισθοφόροι εμπλέκονται σε κλοπές όπλων και σεξουαλική παρενόχληση!

Έρευνα του «Kiyv Independent» προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις

Έρευνα του ουκρανικού ΜΜΕ: Αξιωματούχοι και μισθοφόροι εμπλέκονται σε κλοπές όπλων και σεξουαλική παρενόχληση!

Η έρευνα ενός μεγάλου ουκρανικού μέσου, το οποίο αποκαλύπτει απίστευτες θηριωδίες που διαπράττουν οι ξένοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό του Ζελένσκι, έχει τεράστια σημασία, ειδικά την χρονική στιγμή που δημοσιεύεται.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι αλλοδαποί μισθοφόροι της Λεγεώνας των ξένων που μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, εμφανίζονταν από τα δυτικά ΜΜΕ ως ήρωες εθελοντές που μάχονται για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Σύμφωνα με την έρευνα όμως αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα, με την απόλυτη ανοχή του καθεστώτος Ζελένσκι, που έφτασε σε σημείο να τοποθετήσει Πολωνό γκάνγκστερ ως επικεφαλής του κυρίου βραχίονα της Λεγεώνας των ξένων!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως σε πολλά συστημικά ΜΜΕ της Δύσης, έχουν εμφανιστεί άρθρα που επικρίνουν ευθέως τον Ζελένσκι. Ακολούθησε η συγκλονιστική έκθεση της διεθνούς αμνηστίας που κατηγόρησε ευθέως το ουκρανικό καθεστώς για εγκλήματα πολέμου.

Προφανώς το αποκαλυπτικό αφιέρωμα της εφημερίδας του Κιέβου, είναι μία τροχιοδεικτική βολή για τα πεπραγμένα της Δύσης στην Ουκρανία, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι η λεγεώνα των ξένων εξοπλίζεται και στηρίζεται από τις ΗΠΑ, την μεγάλη Βρετανία κι άλλες δυτικές χώρες. Η έκθεση όμως περιλαμβάνει και ευθεία επίθεση στο καθεστώς Ζελένσκι, καθώς τεκμηριώνει πως όλες οι καταγγελίες βρίσκονται σε γνώση της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση!

Η έρευνα

Στις αρχές Μαΐου, ένας υπολοχαγός από τη Βραζιλία έφτασε στην Ουκρανία για να ενταχθεί στη Διεθνή Λεγεώνα μετά την έκκληση του Προέδρου  Βολοντιμίρ Ζελένσκι προς «τους πολίτες του κόσμου» να έρθουν και να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Πίστευε ότι η τεράστια εμπειρία του στον βραζιλιάνικο στρατό τον είχε προετοιμάσει για σχεδόν οποιοδήποτε έργο.

Ωστόσο, δεν ήταν ούτε έτοιμος να εκτελέσει αποστολές αυτοκτονίας κατόπιν εντολής του διοικητή, ούτε να εκτελέσει «διαταγές» για λεηλασίες και κλοπές.

Ως διοικητής διμοιρίας της Διεθνούς Λεγεώνας όμως, διατάχθηκε να κάνει ακριβώς αυτό.

Ο Βραζιλιάνος αξιωματικός θυμάται τους υφισταμένους του να έλεγαν, πριν παραιτηθεί από τη λεγεώνα: «Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πολεμήσουν για αυτή τη χώρα, ενάντια σε αυτήν την εισβολή. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε ακριβώς ό,τι κάνουν οι Ρώσοι όταν βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».

Η έρευνα του Kyiv Independent αποκαλύπτει ενδημικά προβλήματα σε ένα από τα τμήματα  της Διεθνούς Λεγεώνας που εποπτεύεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.

Μερικοί από τους διοικητές της μονάδας εμπλέκονται σε κλοπές όπλων και αγαθών, σεξουαλική παρενόχληση, επιθέσεις και αποστολή απροετοίμαστων στρατιωτών σε απερίσκεπτες αποστολές, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Οι ισχυρισμοί σε αυτήν την ιστορία βασίζονται σε συνεντεύξεις με λεγεωνάριους, γραπτές μαρτυρίες πάνω από δώδεκα πρώην και νυν μέλη της λεγεώνας και μια έκθεση 78 σελίδων που έχουν συντάξει για προβλήματα στη συγκεκριμένη μονάδα της Διεθνούς Λεγεώνας.

Για περίπου τέσσερις μήνες, ξένοι μαχητές χτυπούν τις πόρτες υψηλών γραφείων ζητώντας βοήθεια. Η αναφορά κατατέθηκε στο κοινοβούλιο και οι γραπτές μαρτυρίες στάλθηκαν στο γραφείο του Ζελένσκι. Η Alyona Verbytska, η επίτροπος του προέδρου για τα δικαιώματα των στρατιωτών, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει καταγγελίες λεγεωναρίων και τις διαβίβασε στις αρχές επιβολής του νόμου.

Αλλά οι αρχές, όπως λένε οι στρατιώτες, εμφανίζονται απρόθυμες να λύσουν το ζήτημα.

Αποτυχημένη ή συνένοχη η ηγεσία;

Η Διεθνής Λεγεώνα, λένε οι στρατιώτες, αποτελείται από δύο κλάδους. Οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας επιβλέπουν τον ένα. Η Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας, γνωστή με το ουκρανικό ακρωνύμιο GUR, συντονίζει τον άλλο.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών, η GUR δεν απάντησε στο αίτημα του Kyiv Independent για σχόλιο μέχρι την ώρα της δημοσίευσης.

Σύμφωνα με μέλη της πτέρυγας των πληροφοριών της Λεγεώνας, οι διοικητές τους αναφέρονται απευθείας στον επικεφαλής της GUR, Kyrylo Budanov, τον οποίο ο Ζελένσκι διόρισε επίσης επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών στο γραφείο του προέδρου στα τέλη Ιουλίου.

Επίσημα, η πτέρυγα GUR της Λεγεώνας διευθύνεται από τον ταγματάρχη Vadym Popyk. Ωστόσο, δεν διοικεί τη μονάδα μόνος του.

Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια λίγων ανθρώπων: το δεξί χέρι του Popyk, ο ταγματάρχης Taras Vashuk (αναφέρεται από τους στρατιώτες ως «νεαρός Τάρας»), ένας αξιωματικός των πληροφοριών γύρω στα 30, σύμφωνα με τους ξένους μαχητές. Ο θείος του Vashuk, επίσης Taras (αναφέρεται ως “παλιός” Taras) που είναι επίσης αξιωματικός πληροφοριών. και τον 60χρονο Sasha Kuchynsky.

«Είναι σαν τα καλύτερα μπουμπούκια», είπε ένας Αμερικανός λεγεωνάριος στο Kyiv Independent.

Ο νεαρός Taras, ο παλιός Taras και ο Sasha διευθύνουν τις επιχειρήσεις της μονάδας. Στέλνουν στρατιώτες σε αποστολές και συντονίζουν την πτέρυγα πληροφοριών του έργου της Λεγεώνας. Ο Sasha είναι επίσης υπεύθυνη για την επιμελητεία και τις προμήθειες.

Οι λεγεωνάριοι κατηγορούν την τριάδα για διάφορα αδικήματα. Για τους δύο Taras, τα κύρια παράπονα αφορούν την αποστολή στρατιωτών σε αποστολές αυτοκτονίας.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης που ρωτήθηκε από την Kyiv Independent περιέγραψε μερικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν κοντά στη νότια πόλη Mykolaiv, ένα από τα καυτά σημεία του πολέμου.

Τα ρωσικά στρατεύματα ανακάλυψαν τη θέση της ομάδας τους και άρχισαν να τη βομβαρδίζουν έντονα. Τα υπόλοιπα στρατεύματα υποχώρησαν από τη δευτερεύουσα θέση πίσω τους, αφήνοντας την ομάδα να κρατά την πρώτη γραμμή μόνη της, χωρίς εφεδρεία.

«Μείναμε κυριολεκτικά (πίσω) και δεν ήθελαν να μας εκκενώσουν», είπε ο στρατιώτης. Ο συνάδελφός του στρατιώτης, Scott Sibley, σκοτώθηκε, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά σε αυτή την αποστολή.

Λίγο αφότου η διμοιρία γλίτωσε από τον βομβαρδισμό, άλλη ομάδα από την ίδια μονάδα έλαβε εντολή να πάρει την ίδια θέση.

«Είπαμε στον διοικητή ότι αυτές οι θέσεις ανακαλύφθηκαν από Ρώσους… Αν επιστρέψουμε εκεί, είμαστε όλοι νεκροί», είπε ο Αμερικανός στρατιώτης στην Kyiv Independent.

Ο μεγαλύτερος Taras δεν άκουσε και έστειλε άλλη ομάδα στο ίδιο μέρος, είπε ο στρατιώτης. Η ιστορία επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά με τέσσερις νεκρούς, πολλούς τραυματίες και έναν αιχμάλωτο. Ο αιχμάλωτος στρατιώτης, Άντριου Χιλ, αντιμετωπίζει τώρα μια ψεύτικη «δίκη» και πιθανή εκτέλεση στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντόνετσκ με την κατηγορία ότι είναι μισθοφόρος.

Ωστόσο, οι ενέργειες του Sasha Kuchynsky «ξεχωρίζουν».

Εκτός από το ότι έστειλε μαχητές να πεθάνουν, είπαν οι λεγεωνάριοι, ο Sasha τους ανάγκασε να τον βοηθήσουν να λεηλατήσει καταστήματα. Μαχητές είπαν στην Kyiv Independent ότι είναι επίσης μέθυσος που κακοποιεί τους υφισταμένους του.

Ένας άλλος στρατιώτης, ένας Αμερικανοεβραίος, είπε στον Kyiv Independent ότι οι Εβραίοι στρατιώτες βίωσαν τον αντισημιτισμό από τον Kuchynsky. Τόνισε ότι δεν το συνάντησε από κανέναν άλλον στον ουκρανικό στρατό.

Ο στρατιώτης λέει επίσης ότι ο Kuchynsky απαίτησε να έχει ένα μερίδιο από τον εξοπλισμό και τον εξοπλισμό που αγόρασε ο στρατιώτης για τους στενούς συναδέλφους του από τη λεγεώνα. Όταν ο στρατιώτης αρνήθηκε να το δώσει, ο Kuchynsky τον απείλησε με όπλο.

«Και τότε ο Sasha μόλις άρχισε να φωνάζει, να ουρλιάζει», θυμάται ο στρατιώτης. “Είπε, “Ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα εδώ. Δώσε μου τα πράγματά σου”.

«Και μπροστά στον μεταφραστή, μου σηκώνει το όπλο. Και είπα: «Θα με πυροβολήσεις;» Θα με πυροβολήσεις.» Και μετά υπάρχει ένα τέτοιο βλέμμα, ειλικρινά, όχι σαν μεταμέλεια, αλλά σαν «Γαμω το» και άφησε το όπλο του», συνέχισε ο στρατιώτης.

Είπε ότι κάποτε συνάντησε έναν λεγεωνάριο στον οποίο ο Kuchynsky είχε επίσης απειλήσει με όπλο.

Σύμφωνα με έναν άλλο Αμερικανό λεγεωνάριο, ο Kuchynsky παρενόχλησε επίσης γυναίκες γιατρούς στη μονάδα τους, χρησιμοποιώντας σεξουαλικά ανάρμοστη γλώσσα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιώτη, οι γιατροί της λεγεώνας παραπονέθηκαν, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα γι ‘αυτό. Η ξένη γιατρός που γνώριζε ότι παρενοχλήθηκε από τον Κουτσίνσκι δεν είναι πλέον στη Λεγεώνα και έκτοτε έφυγε από την Ουκρανία, είπε.

Όταν αντιμετώπιζε προβλήματα, λένε οι λεγεωνάριοι, ο Kuchynsky στρεφόταν στον Taras Vashuk για συγκάλυψη.

«Ο Σάσα τηλεφωνούσε στον Τάρα και έπαιρνε επιβεβαίωση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και ο Τάρας τον υποστήριζε συνεχώς», είπε ένας Σκανδιναβός στρατιώτης στην Kyiv Independent.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο Kuchynsky παραμένει στην de facto διοικητική του θέση στη Λεγεώνα παρά τις καταγγελίες των υφισταμένων του και παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, δεν μπορεί ως ξένος να έχει εκτελεστικούς ρόλους στο στρατό.

Όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες των λεγεωνάριων, ο Kuchynsky αρνήθηκε να τις αντιμετωπίσει.

«Εναπόκειται στη Στρατιωτική Εισαγγελία να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα», είπε στον Kyiv Independent τηλεφωνικά. “Χωρίς σχόλια. Είμαι απασχολημένος.”

Μετά έκλεισε το τηλέφωνο.

Μια έρευνα από τη Στρατιωτική Εισαγγελία δείχνει ότι δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Kuchynsky είχε προβλήματα με το νόμο.

«Σάσα Κουτσίνσκι»

Σύμφωνα με πηγές του Kyiv Independent μέσα στη λεγεώνα, ο Sasha Kuchynsky δεν είναι το πραγματικό όνομα του άνδρα. Φέρεται ότι είναι ο Πιότρ Καπουτσίνσκι, πρώην μέλος εγκληματικής οργάνωσης από την Πολωνία, ο οποίος κατέφυγε στην Ουκρανία μετά από πολλές υποθέσεις με τις διωκτικές αρχές.

Κατόπιν αιτήματος του Kyiv Independent, οι συνάδελφοί μας από την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat έκαναν μια σύγκριση εικόνων των φωτογραφιών του Sasha Kuchynsky, που παρείχαν οι λεγεωνάριοι, και των φωτογραφιών του Piotr Kapuściński από πολωνικά μέσα. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι οι φωτογραφίες είναι του ίδιου προσώπου!

Στην Πολωνία, ο Καπουτσίνσκι καταζητείται για απάτη και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών. Σύμφωνα με την πολωνική Gazeta Wyborcza, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν.

Έφυγε από την Πολωνία το 2014 και επανεμφανίστηκε στην Ουκρανία δύο χρόνια αργότερα. Διερευνήθηκε στην Ουκρανία για διακεκριμένη ληστεία και σεξουαλική επίθεση τον Οκτώβριο του 2016, αλλά κατηγορήθηκε μόνο για ληστεία. Τον Νοέμβριο του 2016, κρατήθηκε και πέρασε πάνω από ένα χρόνο πίσω από τα κάγκελα.

Η Βαρσοβία ζήτησε από το Κίεβο να εκδώσει τον Καπουτσίνσκι το 2017, αλλά οι ουκρανικές αρχές είπαν ότι θα τον δικάσουν πρώτα οι ίδιες.

Βγήκε ξανά στην επιφάνεια τον Μάιο του 2021, όταν οι αρχές επιβολής του νόμου ερεύνησαν το όχημά του όπου βρήκαν ένα ημιαυτόματο πιστόλι και σφαίρες και προχώρησαν σε έρευνα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε, βρίσκοντας εκρηκτικά. Αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών για κατοχή παράνομων όπλων, αλλά σχεδόν αμέσως αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση σχεδόν 2.500 δολαρίων.

Αφού ξέσπασε ο ολοκληρωτικός πόλεμος από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, ο Καπουτσίνσκι εντάχθηκε στον στρατό, οπότε τα δικαστήρια ανέστειλαν την υπόθεσή του και στη συνέχεια επέστρεψαν την εγγύηση του τον Μάιο του 2022.

Το εγκληματικό παρελθόν του δεν εμπόδισε τον Καπουτσίνσκι να μπει στη Λεγεώνα και να αποκτήσει εκτελεστικό ρόλο εκεί. Η νομοθεσία λέει ότι όλοι οι ξένοι νεοσύλλεκτοι πρέπει να περάσουν από ελέγχους ιστορικού πριν ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό. Δεν είναι σαφές εάν το ποινικό μητρώο θεωρείται ως παραβίαση της συμφωνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.