Θυμάστε τα ελληνικά «Πάτριοτ»; Ε, ξεχάστε τα!

Φωτιά και καπνός: Οι πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Το υλικό καταγράφηκε από την Planet Labs PBC και άλλες εταιρείες

Φωτιά και καπνός: Οι πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες δορυφορικές εικόνες μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, στις οποίες αποτυπώνεται η καταστροφή που έχει προκληθεί από την ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ – ΗΠΑ και Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Οι εικόνες σε μία πρώτη οπτική πρόσβαση από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου δείχνουν φλεγόμενα πλοία στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν και κατεστραμμένα κτίρια σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.

Το υλικό, που καταγράφηκε από την Planet Labs PBC και άλλες εταιρείες, παρέχει αδημοσίευτα στοιχεία για τις ζημιές σε βασικές εγκαταστάσεις στον Περσικό Κόλπο και δημοσιοποιήθηκε μέσω του Associated Press, με καθυστέρηση δύο εβδομάδων.

Όπως εξήγησε η εταιρεία στόχος της καθυστέρησης να αποτρέψει «εχθρικούς παράγοντες» από τη χρήση αυτού του υλικού για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πλοία καίγονται στο Μπαντάρ Αμπάς

Το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, ένας από τους κύριους στρατιωτικούς θύλακες του Ιράν κατά μήκος του στρατηγικού στενού του Ορμούζ, εμφανίζεται σε φωτογραφίες από τις 2 Μαρτίου με πολλά πλοία να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Επιθέσεις στο Μπαχρέιν και καταστροφή στον Πέμπτο Στόλο

Στο Μπαχρέιν, η βάση του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ απεικονίζεται με ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο κεντρικό κτίριο και δύο κατεστραμμένους θόλους, όπως καταγράφηκε την 1η Μαρτίου. Οι επιθέσεις, που αποδίδονται σε ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έπληξαν επίσης κοντινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Πριν την επίθεση στις 25 Φεβρουαρίου

Μετά την επίθεση – 1/3/2026

Ζημιές στη γαλλική ναυτική βάση στο Άμπου Ντάμπι

Οι συνέπειες της αντιπαράθεσης έφτασαν στις γαλλικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Στις 3 Μαρτίου, δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ζημιές σε δύο μεγάλα υπόστεγα στη βάση Camp de la Paix στο Άμπου Ντάμπι, κοντά στο λιμάνι Zayed και την Πολιτιστική Περιοχή.

Κατά τη διάρκεια ενός άλλου πρόσφατου επεισοδίου της σύγκρουσης, η αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ έγινε επίσης στόχος ιρανικών πυραύλων, χάνοντας ένα βασικό radome για ασφαλείς επικοινωνίες.

Επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα δορυφορική αποτύπωση του νησιού Χάργκ στο Ιράν, με ημερομηνία λήψης 26 Φεβρουαρίου 2026, πριν την έναρξη του πολέμου και τον βομβαρδισμό του, τις προηγούμενες ημέρες.

Πυρκαγιές σε αεροδρόμια και λιμάνια του Κόλπου

Η χρήση δορυφόρων Landsat από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε μεγάλες πυρκαγιές. Μία από τις εικόνες της Δευτέρας έδειχνε φωτιά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, που προκλήθηκε από ιρανικό drone. Η στήλη μαύρου καπνού υψώθηκε πάνω από τον αεροσταθμό, που θεωρείται ο πιο πολυσύχναστος διεθνής στον κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.