ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισραηλινός εμπειρογνώμονας: «H Χεζμπολάχ διαθέτει πιο εξελιγμένο δίκτυο τούνελ από εκείνο της Χαμάς στη Γάζα» (βίντεο)

Σε έγγραφό του το 2021 ο Μπέερι είχε αποκαλέσει το νότιο Λίβανο «Γη των σηράγγων» αναφερόμενος στο δίκτυο των τούνελ

Ισραηλινός εμπειρογνώμονας: «H Χεζμπολάχ διαθέτει πιο εξελιγμένο δίκτυο τούνελ από εκείνο της Χαμάς στη Γάζα» (βίντεο)

Οι Times of Israel, επικαλούμενοι τον Ταλ Μπέερι, ειδικό των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, αναφέρουν πως οι υπόγειες σήραγγες της Χεζμπολάχ εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων στο νότιο Λίβανο, φθάνουν μέχρι τα σύνορα με το Ισραήλ και το δίκτυο είναι πολύ πιο εξελιγμένο από εκείνο των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης Άλμα, το οποίο ασχολείται με ζητήματα ασφάλειας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ο Μπέερι ερευνά το δίκτυο τούνελ της Χεζμπολάχ στο Λίβανο εδώ και χρόνια αξιοποιώντας και τις ανοικτού κώδικα πληροφορίες.

Σε έγγραφό του το 2021 ο Μπέερι είχε αποκαλέσει το νότιο Λίβανο «Γη των σηράγγων» αναφερόμενος στο δίκτυο των τούνελ, που κατασκευάστηκε με τη βοήθεια συμβούλων από τη Βόρεια Κορέα και με την υποστήριξη του Ιράν.

Παράλληλα παρουσίασε και έναν χάρτη με την πιθανή διαδρομή 45 χλμ. ενός «τούνελ επίθεσης» στο νότιο Λίβανο. Η πιθανή διαδρομή μήκους 45 χλμ. ενός υπόγειου τούνελ της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Η καταστροφή τούνελ της Χεζμπολάχ από τις IDF

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) είχαν ανακαλύψει και καταστρέψει το 2018 στη διάρκεια της επιχείρησης «Βόρεια Ασπίδα» μια «σήραγγα διασυνοριακής επίθεσης» της Χεζμπολάχ κάτω από τα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

«Αυτή είναι η πρώτη σήραγγα που βρήκαμε, (…) μετά από αυτήν θα στραφούμε σε άλλες σήραγγες, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν», δήλωσε τότε εκπρόσωπος των IDF.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα ο Μπέερι, υπάρχουν σήραγγες που η Χεζμπολάχ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει για να εκτοξεύσει ρουκέτες και πυραύλους ακριβείας. Το σύστημα των τούνελ της «είναι πιο εξελιγμένο» από αυτό της Χαμάς, είπε.

Η ισλαμιστική Χεζμπολάχ έχει δεσμούς με τη Χαμάς, αλλά θεωρείται πολύ πιο ισχυρή. Ο ισραηλινός Στρατός διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και το δίκτο των σηράγγων της.

Σ’ αυτό το δίκτυο των τούνελ κρύβονται, σύμφωνα με το Ισραήλ, πολλοί ένοπλοι της Χαμάς και εκεί κρατούν επίσης πολλούς από τους ομήρους τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ισραηλινός Στρατός λέει ότι έχει ήδη εντοπίσει και καταστρέψει μερικές από τις εκτεταμένες σήραγγες. Καθώς η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο επιδεινώνεται, τα τούνελ της Χεζμπολάχ επανήλθαν στο προσκήνιο, ανέφερε η εφημερίδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.