ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μάχες στο Χάρκοβο: Οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν αντεπίθεση – Επιχείρησαν να καταλάβουν την Μπαλακέγια

Οι ΗΠΑ έδωσαν προηγμένα βλήματα πυροβολικού Excalibur στην Ουκρανία - Hellfire δίνουν οι Νορβηγοί

Μάχες στο Χάρκοβο: Οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν αντεπίθεση – Επιχείρησαν να καταλάβουν την Μπαλακέγια

Με μια επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου οι Ουκρανοί επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις μετά την αποτυχία της περίφημης επίθεσης στη Χερσώνα την ώρα που η Μόσχα είναι οργισμένη με την παραχώρηση βλημάτων πυροβολικού

Όπως αναφέρεται οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταλάβουν την πόλη Μπαλακέγια, η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική πλευρά του ποταμού Siverskyi Donets κοντά στο σημείο όπου ενώνεται με τον ποταμό Balakliika που διασχίζει την πόλη. Πρόκειται όπως αναφέρεται για  ένα σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβος στην περιφέρεια.

Αν και ορισμένα βίντεο δείχνουν ουκρανικές δυνάμεις στο κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι ακόμη συγκεχυμένη.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μικρή ρωσική φρουρά είχε αποχωρήσει ενώ άλλες ότι διεξάγονται μάχες αυτή την ώρα.

Την ίδια ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις πανηγυρίζουν  για το αμερικανικό «υπερόπλο ακριβείας», όπως αναφέρουν το βλήμα πυροβολικού  Excalibur το οποίο φαίνεται ότι έχει προστεθεί στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε την παραχώρηση 350 Α/Τ βλημάτων Hellfire.

«Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει 92 εκατ. δολάρια σε συμπληρωματικά κεφάλαια που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο «για την προμήθεια πυρομαχικών αντικατάστασης M982 Excalibur που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία για υποστήριξη της διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», αναφέρει το έγγραφο με περασμένη ημερομηνία που ήρθε τώρα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ύπαρξη του όπλου στην Ουκρανία αποκαλύφθηκε επίσημα από το σχέδιο για την αναπλήρωση των προμηθειών. Παρόλο που είναι γνωστό ότι το όπλο σχεδιαζόταν να παραδοθεί στην Ουκρανία και έπειτα ότι βρισκόταν σε χρήση από τους Ουκρανούς, οι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει να ενημερώσουν σχετικά, σημειώνει το πρακτορείο.

Το Excalibur είναι ένα βλήμα ακριβείας, το οποίο είναι σε θέση να προκαλέσει ζημιές στις εχθρικές θέσεις, λόγω των ιδιαίτερων και προηγμένων τεχνολογικά χαρακτηριστικών του.

Συγκεκριμένα, καθοδηγείται από πληροφορίες μέσω GPS και έχει ακρίβεια μεταξύ 5 και 20 μέτρων.

Πρόκειται για βλήμα των 155 χλστ. με μέγιστη εμβέλεια 50 χλμ.

Το Excalibur χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ιράκ το 2007 στη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα Αμπού Τζούρα και των συνεργατών του.

Η αποδεδειγμένη ακρίβεια του Excalibur επιτρέπει ένα αποτέλεσμα που μειώνει τον αριθμό των βολών που απαιτούνται ενώ παράλληλα μειώνει τις παράπλευρες ζημιές, σύμφωνα με τα έγγραφα του αμερικανικού Στρατού.

Με βάση τις δυνατότητές του, το όπλο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέψει με ακρίβεια θέσεις και κέντρα διοίκησης και ελέγχου των Ρώσων καθώς τα στρατεύματα της Ουκρανίας συμμετέχουν σε μάχες από κοντινή απόσταση με τους Ρώσους στις ανατολικές περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από το Excalibur, τα έγγραφα του αναφέρουν επίσης προμήθειες για όπλα που ήταν γνωστό πως χρησιμοποιούνται στην Ουκρανίας, όπως συμβατικά βλήματα πυροβολικού των 155 mm, αντιαεροπορικά βλήματα Javelin και Stinger, το πυραυλικό σύστημα HIMARS και το σύστημα Guided Multiple Launch Rocket System. , ή οι πύραυλοι GMLRS.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.