Νέα παραδοχή από τον Β.Ζελένσκι: «Κόλαση – Χάνουμε έδαφος στα ανατολικά» – Η ρωσική «maskirovka» σε πλήρη εξέλιξη

Σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Αβντίιβκα και το οχυρωμένο χωριό Πίσκι - Το Κίεβο δεν ξέρει που θα χτυπήσει μετά η Ρωσία

Νέα παραδοχή από τον Β.Ζελένσκι: «Κόλαση – Χάνουμε έδαφος στα ανατολικά» – Η ρωσική «maskirovka» σε πλήρη εξέλιξη

«Κόλαση» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την εβδομάδα που διανύουμε για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση από τα ρωσικά στρατεύματα. Μάλιστα, το Κίεβο δήλωσε την Πέμπτη (04/08/2022) ότι αναγκάστηκε να παραχωρήσει έδαφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία καταλαμβάνει με μεθοδικότητα τις βαρέως οχυρωμένες θέσεις άμυνας των Ουκρανών οι οποίοι μη γνωρίζοντας (δεν μπορούν να αναγνωρίσουν) τους ρωσικούς αντικειμενικούς σκοπούς δεν μπορούν να μεταφέρουν ενισχύσεις σε συγκεκριμένο σημείο του πεδίου μάχης και έτσι απλά υπομένουν την επόμενη ρωσική επίθεση.

Ειδικότερα, ο Β.Ζελένσκι έκανε λόγο για σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Αβντίιβκα και το οχυρωμένο χωριό Πίσκι, όπου το Κίεβο παραδέχθηκε «μια μερική επιτυχία» των Ρώσων αντιπάλων του τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να υποβιβάσει την μεγάλη απώλεια επίλεκτων για το Κίεβο δυνάμεων.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε σήμερα πως ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον δύο επιθέσεις εναντίον του Πίσκι, όμως οι Ουκρανοί στρατιώτες κατάφεραν να τις απωθήσουν (πάντα έτσι αναφέρουν μέχρι να υποχωρήσουν). 

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ουκρανία ενίσχυσε με αμυντικές θέσεις βαρέως τύπου το Πίσκι, θεωρώντας ότι θα είναι μια ουδέτερη ζώνη (buffer zone) απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την πόλη Ντονέτσκ, περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά.

Ο στρατηγός Ολέκσιι Γκρόμοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο χωριά γύρω από την ανατολική πόλη Σλοβιάνσκ, αλλά απωθήθηκαν στα περίχωρα της πόλης Αβντίιβκα αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα ανθρακωρυχείο που θεωρείτο αμυντική θέση-κλειδί. 

Οι Ρώσοι κάνουν λόγο για πάνω από 1200 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες. Η κατάσταση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε Pisky (Πέσκι), Maryinka και Avdiivka έχει γίνει πραγματικά κρίσιμη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την επίθεση αυτή και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από την Αβντίιβκα και άλλες δύο περιοχές στην επαρχία Ντονέτσκ, αναγκάζοντας μονάδες πεζικού του Κιέβου να υποχωρήσουν.

Oι Ρώσοι οδήγησαν σε υποχώρηση του Ουκρανούς από την νότια Μαρίνκα.

“Οι Ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν  από τα νότια προάστια του περιφερειακού κέντρου της Μαρίνκα. Οι Ουκρανοί προετοιμάζονταν στην περιοχή εδώ και 8 χρόνια, συγκεντρώνοντας μεγάλες δυνάμεις και δημιουργώντας μια ισχυρή οχυρωμένη περιοχή κοντά στο Ντόνετσκ, την οποία το πυροβολικό και τα αεροσκάφη μας χτυπούν εδώ και αρκετούς μήνες.

Οι μονάδες του Ντονέτσκ προχωρούν δρόμο με δρόμο έχοντας υποστήριξη από αέρος από αεροσκάφη Su-25 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και το ρωσικό πυροβολικό.

Από τη Μαρίνκα, ο εχθρός επιτίθεται στην πρωτεύουσα του Ντονέτσκ και τα περίχωρά του εδώ και χρόνια.

Τώρα τα στρατεύματα έχουν ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις .Αρκετοί δρόμοι είναι κατειλημμένοι, η προώθηση συνεχίζεται” αναφέρουν ρωσικές στρατιωτικές πηγές.

Παράλληλα η στρατηγικής σημασίας οχυρωμένη κωμόπολη του Πέσκι, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ στην Avdiika οι Ουκρανοί κατέρρευσαν. 

Παράλληλα, οι ρωσικές και συμμαχικές τους δυνάμεις καταστρέφουν τα οχυρά των Ουκρανών και σε Soledar, Artemovsk.

Στην περιοχή επιχειρούν κατά ουκρανικών θέσεων ελικόπτερα Mi-28N και Ka-52 και αεροσκάφη εγγύς υποστηριξης Su-25 ενώ το Πέσκι κατέλαβαν το Τάγμα “Somalia” και το 11ο σύνταγμα της λαϊκής πολιτοφυλακής του Ντονέτσκ.

Αξιωματούχοι στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανέφεραν σήμερα πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ντονέτσκ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πτώματα, μερικά διαμελισμένα, στην άκρη ενός δρόμου στο κεντρικό Ντονέτσκ, ενώ αίμα φαίνεται στο πεζοδρόμιο.

Η Ρωσία, που αρνείται ότι στοχοποιεί εκ προθέσεως αμάχους, έχει πει ότι σχεδιάζει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης επαρχίας Ντονέτσκ, μίας από τις δύο που απαρτίζουν τη βιομηχανική περιφέρεια Ντονμπάς, στο πλαίσιο ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για να διασφαλίσει την ασφάλειά της από μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, η ρωσική επίθεση στα ανατολικά φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσπάσει στρατεύματα από τον νότο όπου οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να ανακτήσουν έδαφος και να καταστρέψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού ενόψει μιας ευρύτερης αντεπίθεσης (που όλο ανακοινώνεται αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει το ηθικό και οι δυνάμεις να πραγματοποιηθεί).

«Η ιδέα είναι να ασκήσουν στρατιωτική πίεση σε εμάς στο Χάρκοβο. Το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ τις επόμενες λίγες εβδομάδες… Αυτό που συμβαίνει στα ανατολικά δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολοκσέι Αρεστόβιετς σε μια συνέντευξη στο YouTube.

Τέλος, ο στρατηγός Ολεκσίι Γκρόμοφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει τη δική της επίθεση στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας, στην προσπάθεια να ξανακερδίσει δυναμική στον πόλεμο μετά την ενίσχυση των δυνάμεών της εκεί κάτι που φανερώνει την ρωσική “μασκίροβκα – maskirovka” εν δράσει εφόσον δε έχουν ακόμα αποκωδικοποιήσει στο Κίεβο και την Δύση το κέντρο βάρους των ρωσικών επιθέσεων που τελικά καταλήγουν να προελαύνουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.