ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέο βίντεο με ρίψη JDAM στη Γάζα «δείχνει» Ισραήλ; – «Ήταν πύραυλος Ayyash 250» λέει το Τελ Αβίβ

Ερωτηματικό παραμένει η έκταση της καταστροφής που προκάλεσε η έκρηξη

Νέο βίντεο με ρίψη JDAM στη Γάζα «δείχνει» Ισραήλ; – «Ήταν πύραυλος Ayyash 250» λέει το Τελ Αβίβ

Νέα βίντεο που είδαν το «φως» της δημοσιότητας δημιουργούν ερωτηματικά, ως προς το πως και από ποιον προκλήθηκε η χθεσινή καταστροφή με τους εκατοντάδες νεκρούς αμάχους στο νοσοκομείο της Γάζας.

Ένα βίντεο που δημοσίευσαν οι Παλαιστίνιοι δείχνει ρίψη ισραηλινής JDAM στη Γάζα να έχει τον ίδιο ακριβώς ήχο με το βλήμα που κατέστρεψε το νοσοκομείο

Αντίθετα, ηχητικό το οποίο δημοσίευσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αποκαλύπτει διαλόγους μεταξύ στελεχών της Χαμάς, όπου αναφέρεται πως το πλήγμα έγινε από παλαιστινιακό πύραυλο Ayyash 250.

#038;feature=youtu.be

Ο πύραυλος αυτός φέρει το όνομα προβεβλημένου στελέχους της Χαμάς και είχε πρωτοεμφανιστεί το 2021, όταν ένας τέτοιος πύραυλος είχε εκτοξευτεί κατά της Αεροπορικής Βάσης Ramon, στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, καλύπτοντας περισσότερα από 220 χλμ!

Αν και τότε αστόχησε, καθώς είναι μη κατευθυνόμενος, ανέδειξε το μέγεθος της απειλής, καθώς μέχρι τότε πιστεύονταν ότι είχε εμβέλεια περίπου 160 χιλιόμετρα.

Η συνομιλία αναφέρει τα εξής:

Hamas Operative #1 Σας λέω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πύραυλο σαν αυτόν να πέφτει και γι’ αυτό λέμε ότι ανήκει στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

Hamas Operative #2 Τι είναι αυτό;

Hamas Operative #1 Λένε ότι ανήκει στην PIJ.

Hamas Operative #2 Είναι από εμάς;

Hamas Operative #1 Έτσι φαίνεται!

Hamas Operative #2 Ποιος το λέει αυτό;

Hamas Operative #1 Λένε ότι τα θραύσματα από τον πύραυλο είναι τοπικά θραύσματα και όχι ισραηλινά θραύσματα.

Hamas Operative #2 Τι λες (όνομα);

Hamas Operative #1 Αλλά ο Θεός να τον ευλογεί, δεν θα μπορούσε να βρει άλλο μέρος για να εκραγεί;

Hamas Operative #2 Δεν πειράζει, ναι, (Όνομα), τον εκτόξευσαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο.

Hamas Operative #1 Τι;! Τι;!

Hamas Operative #2 Τον εκτόξευσαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο Al-Ma’amadani, και δεν εκτοξεύθηκε σωστά και έπεσε πάνω τους.

Hamas Operative #1 Υπάρχει νεκροταφείο πίσω από αυτό;

Hamas Operative #2 Ναι, το Al-Ma’amadani είναι ακριβώς στο συγκρότημα.

Hamas Operative #1 Πού είναι όταν μπαίνεις στον περίβολο;

Hamas Operative #2 Μπαίνετε πρώτα στο συγκρότημα και δεν πηγαίνετε προς την πόλη και είναι στη δεξιά πλευρά του νοσοκομείου Al-Ma’amadani.

Hamas Operative #1Ναι, το ξέρω.

Φαίνεται λοιπόν, πως υπάρχει μία επικοινωνιακή μάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για το ποιος προκάλεσε την καταστροφή στο νοσοκομείο της Γάζας και ποιος τελικά θα την «χρεωθεί».

Σε καμία περίπτωση είτε οι Ισραηλινοί είτε  οι Παλαιστίνιοι δε χτύπησαν το νοσοκομείο ηθελημένα.

Ήταν ακούσια η προσβολή, δηλαδή έγινε κατά λάθος, γιατί και οι Ισραηλινοί δεν είχαν κανένα συμφέρον να προκληθεί μία τέτοια σφαγή καθώς άπαντες θα στρέφονταν εναντίον τους.

Το χτύπημα αυτό πάντως, αν έγινε από τους Ισραηλινούς συνέβη είτε λόγω λαθεμένων πληροφοριών, που προκάλεσαν επίσης μία λαθεμένη στόχευση, είτε από δυσλειτουργία του συστήματος κατεύθυνσης του βλήματος JDAM, είτε επειδή οι Ισραηλινοί πιλότοι προσπαθούν να χτυπήσουν σε πραγματικό χρόνο στόχους της Χαμάς και δεν πρόλαβαν να εκτίμησαν σωστά την κατάσταση.

Για παράδειγμα, εάν πάνω στην οροφή του νοσοκομείου υπήρχε εκτοξευτήρας ρουκετών της Χαμάς, είναι πιθανό να επιχείρησαν να τον καταστρέψουν άμεσα χωρίς να αξιολογήσουν εάν το κτίριο ήταν νοσοκομείο ή κάτι άλλο.

Ωστόσο, μεγάλο ερωτηματικό  αποτελεί το μέγεθος της έκρηξης, καθώς προκλήθηκε μία πολύ μεγάλη καταστροφή που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από την γόμωση ενός παλαιστινιακού πυραύλου.

Για παράδειγμα, στην Ασκελόν είδαμε παλαιστινιακή ρουκέτα να χτυπάει κτίριο της πόλης και να καταστρέφει μισό όροφο.

Είναι πολύ πιθανό ότι τα στελέχη της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο είχαν αποθηκεύσει πυρομαχικά, ίσως και καύσιμα κι έτσι προκλήθηκε το αποτέλεσμα αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.