Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Οι αναλύσεις των δορυφορικών φωτό επιβεβαιώνουν απόλυτα την εκτίμηση του pronews.gr: Δεν καταστράφηκε το Φόρντοου!

Φαίνεται πως δεν προέκυψαν οι ζημιές που ισχυρίστηκε η αμερικανική ηγεσία κατά τη διάρκεια σχετικών δηλώσεων

Οι αναλύσεις των δορυφορικών φωτό επιβεβαιώνουν απόλυτα την εκτίμηση του pronews.gr: Δεν καταστράφηκε το Φόρντοου!

Παρά την πτώση τουλάχιστον 6 GBU-57A/B «Massive Ordnance Penetrators», δορυφορικές εικόνες από το μέγεθος «ζημιάς» στο εξωτερικό «κέλυφος» του χώρου, δείχνουν πως δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φόρντοου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του pronews.gr.

Η απόσταση των εισόδων είναι συνεπείς με την αλληλουχία του προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί την επικάλυψη της εκάστοτε κρούσης.

Όλες οι ορατές διεισδύσεις «αγκαλιάζουν» την περιφέρεια, είτε λόγω λανθασμένων συντεταγμένων είτε λόγω σκόπιμης παραπλάνησης από την ομάδα ασφάλειας της Τεχεράνης, μέσω του καμπυλωτού δικτύου εσοχής του χώρου.

Τα ορατά εκτοξευόμενα υλικά και η αδιαφάνεια, η οποία είναι χαμηλή στη ζώνη VNIR, υποδεικνύουν ένα υπερυψωμένο στρώμα μόνο σκόνης, κανένα οξειδωμένο μοτίβο έκρηξης, καμία θερμική έκρηξη και κανένα δείγμα ισχυρής θερμότητας.

Αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλές πυρός δαπάνησαν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους στο υπερκείμενο στρώμα.

Δεν υπήρχαν ομόκεντροι δακτύλιοι αποφλοίωσης, καμία ρωγμή που να υπερβαίνει την ακτίνα 50 μέτρων μετά την πρόσκρουση, η οποία να υποδηλώνει παραβίαση του θερμικού περιβλήματος του πυρήνα.

Το ρηχό σημείο καθίζησης στο άνω κέντρο έχει διάμετρο μικρότερη από 10 μέτρα και βάθος κάτω από μισό μέτρο, που δεν πλησιάζει το μέγεθος που απαιτείται για να υποδείξει κατάρρευση αίθουσας καταρράκτη.

Φρέσκοι σωροί λάσπης πλαισιώνουν τα στόμια της σήραγγας στη νότια καμπή, όπου είναι χαλαρά «συμπιεσμένοι», υποδεικνύοντας ταχεία και αντίστροφη οπισθοδρόμηση από τα συνεργεία μηχανικών, που μετέφεραν τα πυρηνικά του Ιράν πριν την διεξαγωγή της αμερικανικής επιχείρησης.

Αυτό υποδηλώνει ότι το Ιράν κινήθηκε γρήγορα για να αποκρύψει τα σημεία εισόδου, είτε για να καλύψει την εσωτερική επιβίωση της εγκατάστασης, είτε βέβαια για να παραπλανήσει περαιτέρω τα αμερικανικά B-2.

Οι κύριες αίθουσες εμπλουτισμού, που εκτιμώνται στα 90 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, παραμένουν σφραγισμένες σε «δρακόντεια μέτρα» και πιθανότατα τροφοδοτούνται ηλεκτρικά μέσω εναλλακτικής δρομολόγησης, σύμφωνα με αναλυτές δεδομένων.

Αυτά που υπέστησαν ζημιές είναι οι επιφανειακές υποδομές: φρέατα πρόσβασης, οδοί εισαγωγής και πιθανώς στοές ελέγχου.

Όλα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν. Τίποτα από αυτά δεν είναι κρίσιμο για τη λειτουργία της εγκατάστασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.