ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΟΗΕ: «Tις επόμενες ώρες η Γάζα θα βρεθεί στο σημείο “μηδέν”»

«Σε λίγες ώρες τα καύσιμα τελειώνουν»

ΟΗΕ: «Tις επόμενες ώρες η Γάζα θα βρεθεί στο σημείο “μηδέν”»

Ενώ η κρίση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνεται, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την ανακούφιση των προσφύγων στη Γάζα, μίλησε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ για το δράμα που λαμβάνει χώρα στην Λωρίδα της Γάζας.

Όπως επισημαίνει ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, «τις επόμενες ώρες η Γάζα θα βρεθεί στο σημείο «μηδέν», τονίζοντας πως ο κόσμος σχηματίζει ουρές για ένα κομμάτι ψωμί. «Δεν υπήρξε καμία λεηλασία σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό, πήγαν όλα στους εταίρους μας», λέει ακόμη ο ίδιος.

 Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στη Γάζα;

«Απομένουν μόνο μερικές ώρες για να ανακοινώσουμε ότι έχουμε πλέον ξεμείνει από καύσιμα προκειμένου να συνεχίσουμε της προσπάθειές μας να προσφέρουμε καύσιμα σε νοσοκομεία ή ακόμη και στις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.

Θα δείτε μία διαφορετική Γάζα να καταρρέει μετά από μερικές μέρες εξαιτίας της έλλειψης όλων αυτών».

Πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί πλέον στη Ράφα;

«Έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε 150.000 ανθρώπους αλλά αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Δεν έχουν τίποτα… έχουνε έρθει απλά στο Νότο φορώντας μόνο τα ρούχα τους…

Οι μισοί από αυτούς κοιμούνται μέσα στα σχολεία μας, το υπόλοιπο όμως μισό εκατομμύριο βρίσκεται στους δρόμους και κοιμούνται γύρω από τις δομές μας. Η ζωή πλέον στη Ράφα τελειώνει…

Ο Οργανισμός για την Ανακούφιση των Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους έχει προχωρήσει σε έρευνες για τις αναφορές που έγιναν στις 15 Οκτωβρίου σύμφωνα με τις οποίες ομάδα ατόμων με φορτηγά οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι προέρχονταν από το υπουργείο υγείας των αρχών της χώρας της Γάζα αφαίρεσαν καύσιμα, υγειονομικό υλικό από τους χώρους που ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη στην πόλη της Γάζας.»

Έχετε πλέον ερευνήσει τι έχει συμβεί;

«Όχι δεν είναι έτσι…δεν υπήρξε καμία λεηλασία. Υπήρξε μία συμφωνία με τους εταίρους μας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους, προκειμένου να μεταφέρουν υγειονομικό υλικό και καύσιμα στα νοσοκομεία.

Ωστόσο η αναφορά που κάνω προέρχεται απευθείας από τον επίσημο λογαριασμό του Οργανισμού για την Ανακούφιση των Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στο «Χ»…

Δεν είναι αλήθεια, λυπάμαι ,δεν είναι αλήθεια…Ξέρετε τα καύσιμα, το υγειονομικό υλικό…όλα πήγαν στους εταίρους μας.»

Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι οι εταίροι σας;

«Οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης και άλλες κοινωνικές δομές και οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε».

Λέτε λοιπόν ότι ο Οργανισμός για την Ανακούφιση των Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών ψεύδεται;

«Δεν λέμε ψέματα. Σας μιλάω ως ο επίσημος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Εντάξει; Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε καμία λεηλασία.

Που έχουν καταλήξει τα καύσιμα, το υγειονομικό υλικό και τα τρόφιμα; Σε ποιον έχουν πάει;
Μπορείτε να ρωτήσετε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας…μπορείτε να ρωτήσετε τo Συντονιστικό Όργανο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Η.Ε.»

Το Ισραήλ λέει πως αν θέλετε καύσιμα, τότε θα πρέπει να τα ζητήσετε από την Χαμάς γιατί εκείνη διαθέτει μεγάλες αποθήκες καυσίμων και μάλιστα έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται δεξαμενές γεμάτες με καύσιμα στη Γάζα;

«Εμείς είμαστε η μοναδικοί πάροχοι ανθρωπιστικών υπηρεσιών εδώ – στη Γάζα- και σας λέω ότι πλέον ξεμένουμε από καύσιμα.

Σας διαβεβαιώ πως αν περπατήσετε θα δείτε να σχηματίζονται μεγάλες ουρές χιλίων ανθρώπων έξω από τα αρτοποιεία οι οποίοι περιμένουν για πολλές ώρες για να πάρουν λίγο ψωμί… Τι είναι αυτό;»

Υπάρχει άλλη διέξοδος διαφυγής από τη χώρα για αυτούς τους ανθρώπους;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μου λένε πως ο πόλεμος αυτός θα σταματήσει και πώς θα επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους… αυτό πιστεύουν… αυτό νομίζουν…»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.