ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βρυξέλλες: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση και διαφωνίες

Βρυξέλλες: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 20:30 η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της Συνόδου επιτρέπει στις χώρες να ειδοποιούν την Κομισιόν αν θέλουν να πάρουν μέτρα που θα πηγαίνουν κόντρα στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να μην υπονομεύουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ -ήτοι, να μην διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ παραγωγών διαφορετικών χωρών.

Σύμφωνα με το Politico οι ηγέτες των 27 κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό καθώς τα αιτήματα που είχαν Ισπανία και Πορτογαλία παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής.

Ισπανία και Πορτογαλία ζήτησαν να μπουν σε καθεστώς εξαίρεσης λόγω της μορφολογίας τους εδάφους καθώς τα Πυρηναία όρη χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία και δεν είναι εφικτό να είναι συνδεδεμένες στο ενεργειακό δίκτυο με αποτέλεσμα να ζητούν την εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες οι εντάσεις είναι διαρκείς και μάλιστα κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα, για να «καθαρίσει», όπως είπε, το μυαλό του. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το» είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Σύμφωνα με το Cadena SER και την El País, o Σάντσεθ σηκώθηκε και έφυγε αναστατωμένος, επειδή διέρρεαν συνομιλίες από τη συνάντηση και επειδή ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι απείλησε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπως είπε ο δημοσιογράφος του France24, Ντέιβ Κίτινγκ.

Μάλιστα, ο Σάντσεθ, σύμφωνα με την El País, διάβασε το εν λόγω μήνυμα από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, για να εξηγήσει στους υπόλοιπους ηγέτες τον θυμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιδράσεις υπήρξαν και από την Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι να απειλεί με βέτο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε από την πλευρά του την πρόταση για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.