ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ουκρανία: Στην ανατολή έπεσε το Πέσκι και σηκώθηκε η σοβιετική σημαία και στο νότο πέφτει το Νικολάεφ στα χέρια των Ρώσων

Απομένει μόνο η βαριά οχυρωμένη Adviika αλλά θα «μαλακώσει» με 1000 πυροβόλα και ρουκετοβόλα που θα την βομβαρδίζουν επί εβδομάδες

Ουκρανία: Στην ανατολή έπεσε το Πέσκι και σηκώθηκε η σοβιετική σημαία και στο νότο πέφτει το Νικολάεφ στα χέρια των Ρώσων

To  Πέσκι ήταν ακατοίκητος οικισμός, τον οποίο οι Ουκρανοί είχαν μετατρέψει σε φρούριο με δεκάδες χιλιόμετρα υπόγειες σήραγγες και οχυρά στην επιφάνειά του όχι απλώς έπεσε στα χέρια των ρωσικών απελευθερωτικών δυνάμεων (οι ρωσόφωνοι κάτοικοι είχαν υποφέρει τα πάνδεινα από το καθεστώς Ζελένσκι), αλλά δεν έμεινε και κανένας ζωντανός να μας πει τι έγινε.

Περίπου 6.000 Ουκρανοί θάφτηκαν μέσα στο χωριό στα γκρεμισμένα σπίτια και τις υπόγειες σήραγγες από τα μπαράζ του ρωσικού πυροβολικού.

Επόμενος ρωσικός στόχος είναι η περικύκλωση της Adviivka, του τελευταίου οχυρού πριν το Χάρκοβο και την κεντρική Ουκρανία.

Του οχυρού από το οποίο εκπέμπονται όλα τα τυφλά πυρά πυροβολικού στις φτωχογειτονιές του Ντονιέτσκ και αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς πολίτες

Επί 8 χρόνια οχυρωνόταν από το καθεστώς του Κιέβου. Τώρα οι Ρώσοι δεν τους ζητούν καν να παραδοθούν: Θα θαφτούν επί τόπου, όπως έγινε και με το Πέσκι.

Ήδη δημιουργείται τεράστια ανησυχία για την τύχη του Κίεβου. Το Χάρκοβο είναι τελειωμένο αλλά ξένοι μισθοφόροι και νεοναζί δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος.

https://twitter.com/200_zoka/status/1562525845285388288?s=20&t=u6NuTUjYMVLIzFQZkiLHuA

https://twitter.com/200_zoka/status/1562525845285388288?s=20&t=u6NuTUjYMVLIzFQZkiLHuA

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μετά από 200.000 νεκρών και τραυματιών η Ουκρανία δεν έχει αξιόμαχες δυνάμεις.

Κυρίως αυτοί που πολεμούν στο μέτωπο είναι επίστρατοι, οι οποίοι μετά από 10 ημερών εκπαίδευση στέλνονται στο μέτωπο για να σφαγιαστούν. Για να ακολουθήσουν οι επόμενοι.

Στα μετόπισθεν παραμένουν οι επίλεκτες δυνάμεις. για να προστατέψουν κυρίως το καθεστώς

Στην άλλη πλευρά του μετώπου, στην περιοχή του εκβάλει ο Δνείπερος όπως πρώτη μετέδωσε στην Ελλάδα το pronews.gr μετά από συνδυασμένη επίθεση των αερομεταφερόμενων δυνάμεων VDV, των εθελοντών της PMC Wagner και τεθωρακισμώνων, οι Ρώσοι κατάφεραν να φτάσουν στα περίχωρα της πόλης Νικολάεφ, χαράσσοντας πλέον πορεία και για Οδησσό: Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν αιφνιδιαστικά προς το Νικολάεφ και πλέον κτυπούν με το πυροβολικό τους το σημαντικότερο αεροδρόμιο στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το Kulbakino, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.

https://twitter.com/200_zoka/status/1562519240665878530?s=20&t=PAtaZhTLVF1PNc5OTIeBFA

Αυτός είναι και ο Νο1 στόχος των Ρώσων αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Ο ρωσικός Στρατός κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχο του τις περιοχές Partizanskoye, Blagodatnoye, Aleksandrovka και Snigirevka (την τελευταία ελέγχουν από τα τέλη Μαρτίου).

Την Τρίτη, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την επίθεση στην περιοχή Νικολάεφ.

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγο Igor Konashenkov, στην κατεύθυνση Χερσώνα-Νικολάεφ στην περιοχή Aleksandrovka, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μονάδες της 28ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και έφτασαν στα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας Νικολάεφ.

«Συνολικά ακόμα 36 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας της περιοχής Χερσώνας έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Ο οικισμός Komsomolskoye απελευθερώθηκε, η προέλαση στο βάθος της άμυνας του εχθρού προς αυτή την κατεύθυνση ανήλθε σε τρία χιλιόμετρα. Καθιερώθηκε έλεγχος στο έδαφος της περιοχής Νικολάεφ με έκταση 12 τετραγωνικών χιλιόμετρα», τόνισε το ρωσικό ΥΠΑΜ

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ως αποτέλεσμα της επίθεσης στην περιοχή Aleksandrovka, καταστράφηκαν μονάδες της 28ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που υπερασπίζονταν αυτήν την περιοχή

Επιπλέον, στη δεξιά όχθη του Ingulets κοντά στο Andreevka, οι μονάδες της 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και η 46η Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υπέστησαν σοβαρές απώλειες.

Τα ρωσικά στρατεύματα με μια αιφνιδιαστική επίθεση κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Blagodatnoye στην περιοχή Nikolaev, που βρίσκεται 25 χλμ. από την πόλη.

Ο ρωσικός Στρατός έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω προώθηση στην περιοχή.

Οι επιθετικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του 108ου συντάγματος των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων VDV και των εθελοντών της PMC Wagner.

Κατά τη διάρκεια των μαχών, το 123ο Τάγμα της Ουκρανικής Εδαφικής Άμυνας και η 59η Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχασαν περίπου το 60% του προσωπικού τους.

Χάρη στον έλεγχο της Blagodatnoye, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να βάλλουν εναντίον των ανατολικών περιοχών του Νικολάεφ με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Msta-S, τα οβιδοβόλα Giatsint-B και 2S7M Malka, τα οποία θα επιτρέψουν την επίθεση στις γέφυρες Varvarovsky και Ingulsky.

Ο ουκρανικός στρατός δεν θα μπορεί πλέον να τις χρησιμοποιεί χωρίς τον φόβο της καταστροφής τους.

Ο περαιτέρω στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι το χωριό Pervomayskoye, που περιβάλλεται από τρεις σειρές πυκνής άμυνας. Πίσω από το Pervomaisky στα νότια βρίσκεται το σημαντικότερο αεροδρόμιο στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το Kulbakino. Σε αυτό αναπτύχθηκαν οι 299 και 204 ταξιαρχίες τακτικής αεροπορίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η κατάληψη του Kulbakino από τις ρωσικές δυνάμεις θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στην πόλεμο της Ουκρανίας καθώς πρόκειται για το τελευταίο επιχειρησιακό αεροδρόμιο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, το ρωσικό πυροβολικό επιχειρεί στο Kulbakino, αν και μέχρι πρόσφατα οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν μόνο πυραύλους κρουζ Kalibr για να το πλήξουν. Πλέον το ρωσικό πυροβολικό βάλλει με βαριά οβιδοβόλα «Giatsint-B» και 2S7M «Malka» από το Blagodatnoye.

Από εκεί η απόσταση μέχρι το Kulbakino είναι 35 χιλιόμετρα.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν επίσης και την περιοχή Partizanskoye προς Νικολάεφ.

Τα ρωσικά στρατεύματα επεκτείνουν με επιτυχία τα όρια των περιοχών που ελέγχουν στην περιοχή Νικολάεφ. Το ISW παραδέχτηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εξαπολύσει αρκετές επιτυχημένες επιθέσεις ανατολικά του Νικολάεφ.

Δύο ρωσικά αποσπάσματα αεροπορικής επίθεσης κατάφεραν να αποκτήσουν βάση στην περιοχή του χωριού Partizanskoye στην περιοχή Vitovsky, 44 χλμ περίπου από το Nikolaev. Ένας αυτοκινητόδρομος διέρχεται από το Partizanskoye, ο οποίος συνδέει το Νικολάεφ με τον Snigirevka.

Δεδομένου ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο του Partizanskoe και του Blagodatny, είναι θέμα χρόνου να ελέγξουν τη σιδηροδρομική γραμμή που εκτείνεται από τη Snigirevka έως το Νικολάεφ.

Ο σιδηρόδρομος κινείται παράλληλα με το κανάλι Ingulets και τον αυτοκινητόδρομο, τον οποίο τα ουκρανικά στρατεύματα προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν για προμήθειες.

Είναι προφανές ότι από την κατεύθυνση Snigirevsky τα ρωσικά στρατεύματα θα πραγματοποιήσουν τη φθινοπωρινή επίθεση εναντίον του Νικολάεφ.

«Η Ρωσία κατέλαβε πράγματι μια περιοχή στη δεξιά όχθη του ποταμού Ingulets. Τώρα τα ρωσικά στρατεύματά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μια επίθεση εναντίον του Νικολάεφ», δήλωσε η πολιτικός επιστήμονας Larisa Shesler στην εφημερίδα VZGLYAD.

«Το Νικολάεφ είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο στη μάχη με την Ουκρανία. Εκεί συγκεντρώνονται πλέον μεγάλες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού. Οι οικισμοί Aleksandrovka και Blagodatnoe, που έχουν ήδη καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, βρίσκονται βόρεια του Νικολάεφ , όχι μακριά από τη Snigirevka, την οποία ελέγχουν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από τα τέλη Μαρτίου. Γενικά, η περιοχή Snigirevsky δέχεται συνεχώς πυρά από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», δήλωσε η Larisa Shesler, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Μεταναστών και Πολιτικών Κρατουμένων της Ουκρανίας, πρώην βουλευτής του Περιφερειακού Συμβουλίου Nikolaev.

Και συνέχισε:

«Το Νικολάεφ είναι επίσης σημαντικό γιατί από εκεί έχουν γίνει ήδη επανειλημμένα επιθέσεις στη Χερσώνα, στη γέφυρα Αντονόφσκι και στο Ενεργκοντάρ.

Επιπλέον, η Ουκρανία πρέπει να αποκοπεί επειγόντως από τους θαλάσσιους λιμένες. Με το Νικολάεφ υπό τον έλεγχο μας, αυτό θα επιτευχθεί.

Μετά τη κατάληψη του Νικολάεφ, ο δρόμος προς την Οδησσό θα ανοίξει για τη Ρωσία. Επιπλέον, αυτή η πόλη βρίσκεται στη λωρίδα μεταξύ Μαριούπολης και Υπερδνειστερίας.

Και ο έλεγχός του θα καταστήσει επίσης δυνατή την εξασφάλιση της προστασίας της Κριμαίας από συνεχείς βομβαρδισμούς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.