Στην υπόθεση «κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων στην Ευρώπη» να δούμε στο τέλος «ποιος θα φάει το ξύλο»...

Παραδοχή Ο.Σίρσκι: «Δεχόμαστε 300 επιθέσεις την ημέρα – Δεν υπάρχουν “ήσυχοι τομείς” σε όλο το μέτωπο»

Αγωνιώδης τοποθέτηση του αρχηγού των ουκρανικών δυνάμεων για την εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παραδοχή Ο.Σίρσκι: «Δεχόμαστε 300 επιθέσεις την ημέρα – Δεν υπάρχουν “ήσυχοι τομείς” σε όλο το μέτωπο»

Το βαρύ κλίμα, συνέπεια της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων και των ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό του ουκρανικού στρατού παραδέχεται ο αρχηγός των ουκρανικών δυνάμεων Ο.Σίρσκι ο οποίος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν πίεση σε ολόκληρη τη γραμμή των συγκρούσεων.

Οι δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν στο Telegram μετά από σύσκεψη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Νοεμβρίου, σκιαγραφούν μια εικόνα έντασης και φθοράς που δύσκολα μπορεί πλέον να αποκρυφτεί.

Σύμφωνα με τον Ο.Σίρσκι, ο αριθμός των καθημερινών συγκρούσεων φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τις 300 την ημέρα – αριθμός ρεκόρ από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Το στοιχείο αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια φάση συνεχούς και εξαντλητικής αντιπαράθεσης, όπου δεν υπάρχουν «ήσυχοι τομείς» και όπου η πρωτοβουλία κινήσεων δοκιμάζεται διαρκώς.

Ο Ουκρανός υποστήριξε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να εφαρμόζουν την τακτική της λεγόμενης «ενεργητικής άμυνας».

Ωστόσο, πίσω από αυτόν τον όρο πολλοί αναλυτές διακρίνουν μια αναγκαστική προσαρμογή στην πραγματικότητα: περιορισμένοι πόροι, μειωμένη δυτική στρατιωτική βοήθεια και αυξανόμενη πίεση από έναν αντίπαλο που διαθέτει αριθμητική και υλική υπεροχή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ο.Σίρσκι ότι οι δηλώσεις της ρωσικής πλευράς περί προέλασης των ρωσικών δυνάμεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η ίδια η παραδοχή ότι «ο εχθρός προελαύνει σχεδόν σε όλη τη γραμμή» δημιουργεί μια προφανή αντίφαση.

Η εικόνα που αναδύεται είναι αυτή μιας άμυνας που αντέχει, αλλά με αυξανόμενο κόστος και με ολοένα και μικρότερα περιθώρια ελιγμών.

Σημαντικό είναι ότι ουκρανικές πηγές παραδέχθηκαν ότι 10.000 μισθοφόροι με τον Ουκρανικό στρατό έχουν σκοτωθεί, με διαρροές να μιλούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό αλλά επειδή δεν είναι Ουκρανοί πολίτες είναι πιο εύκολο να κρύψουν τα δεδομένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.