ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πόλεμος στην Ουκρανία: 15 ερωτήσεις και 15 απαντήσεις για αυτό που συμβαίνει και αλλάζει την μοίρα του κόσμου

Πού οδεύουν οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία; - Πόσο κοντά είμαστε σε πυρηνικό πλήγμα;

Πόλεμος στην Ουκρανία: 15 ερωτήσεις και 15 απαντήσεις για αυτό που συμβαίνει και αλλάζει την μοίρα του κόσμου

Στη τρίτη και τελική της φάση, με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, εισέρχεται η ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία με τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε ότι αφορά την κατοχή του εδάφους, αλλά και την απόδοση των παλαιών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι δύο βασικές ρωσικές στρατιές του βορρά και του νότου.

Αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οπλικά συστήματα 40ετίας μπορούν να αποδώσουν αν χρησιμοποιηθούν έστω από δυνάμεις της Εθνοφρουράς, όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των ρωσικών στρατευμάτων που εμπλέκονται αυτή την στιγμή.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, το πλέον έγκυρο και μεγαλύτερο περιοδικό άμυνας στην Ελλάδα από το 2014 είχε προβλέψει τι σήμαιναν εκείνες οι εξελίξεις στην Ουκρανία το 2014 και πώς θα αλλάξουν την Ευρώπη. 

Αυτό το αναφέρουμε με αφορμή τις αναλύσεις-ανέκδοτα της μεγάλης πλειοψηφίας των αναλυτών στην ελληνική τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική και κάποιων «ειδικών» ιστοσελίδων που είτε αγνοούν, είτε παραμορφώνουν την πραγματικότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν πάση περιπτώσει ουσιαστικά οι Ρώσοι μετά από 23 ημέρες επιχειρήσεων έχουν πετύχει τους αντικειμενικούς τους σκοπούς (ΑΝΣΚ) επί του πεδίου:

  • Με ελάχιστες απώλειες, (κατά τους Ρώσους 2.000 νεκρούς, κατά τους Αμερικανούς 7.000 και κατά το καθεστώς Ζελένσκι 15.000) έχουν κυριεύσει το 25% της ουκρανικής επικράτειας και ελέγχουν το 45% αυτής (διαφορετικές έννοιες το «ελέγχω» και το «κυριεύω») και μπροστά τους βρισκόταν το 95% των ουκρανικών στρατευμάτων και παραστρατιωτικών μονάδων, κάπου 250.000 άνδρες.
  • Απώλειες: Σίγουρα οι απώλειες των Ρώσων δεν είναι ούτε 7.000, ούτε βέβαια 15.000 γιατί θα έπρεπε να είχε σκοτωθεί ο ένας στους δέκα ή ο ένας στους είκοσι στρατιώτες που ενεπλέκησαν σε συγκρούσεις. Ποτέ σε καμία σύγχρονη σύγκρουση ούτε καν στον Α’Πόλεμο της Τσετσενίας που οι Ρώσοι κατέγραψαν, αναλογικά με το επίπεδο εμπλοκής, τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών μετά τον Β’ΠΠ υπήρξαν -και δεν μπορούν να υπάρξουν για πολύ απλούς λόγους- τέτοιες απώλειες. Στο Αφγανιστάν π.χ. μετά από 8 χρόνια εμπλοκής είχαν 15.000 νεκρούς. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει υστέρηση στην ενημέρωση των Ρώσων, πιθανότητα έχουν φτάσει τους 3.000 νεκρούς, αριθμός και πάλι μεγάλος για τα σύγχρονα δεδομένα των επιχειρήσεων. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί οι δυτικοί αναλυτές είναι ότι ουδέποτε το ρωσικό δόγμα μάχης φοβήθηκε ή υπολόγισε τις απώλειες: Τους  ενδιαφέρει μόνο η επίτευξη του Αντικειμενικού Σκοπού. 
  • Πού οφείλονται οι απώλειες; Στο ότι οι Ουκρανοί έχουν δεχθεί μεγάλες ποσότητες δυτικών όπλων ή ακόμα και πρώην ρωσικών, όπως τα ελληνικά RPG-18 ή οι ρουκέτες των 122 χλστ. που χρησιμοποιήθηκαν στην Μαριούπολη, σε κάποιο βαθμό, πριν καταστραφούν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή. Και στον φανατισμό με τον οποίο πολεμούν οι Ουκρανοί. Μόνο στην μάχη της Ιβοζίμα οι Αμερικανοί είχαν 7.000 νεκρούς στον Β’ΠΠ λόγω του ιαπωνικού φανατισμού. Πολλοί Ουκρανοί καθεστωτικοί προτιμούν να πεθάνουν τώρα, παρά αργότερα στην Σιβηρία ή στις ρωσικές φυλακές.
  • Γιατί αντέχει ακόμα η ουκρανική άμυνα; Το καθεστώς είχε κάνει βαθιές εκκαθαρίσεις στον Στρατό την τελευταία πενταετία. Οι ρωσόφωνοι που αποτελούν το 45% του πληθυσμού εκδιώχθηκαν από στο στράτευμα και την θέση τους πήραν οι πολωνόφωνοι της δυτικής Ουκρανίας και κληρωτοί από την κεντρική και βόρεια Ουκρανία, Κίνηση πολύ λογική για τους Ουκρανούς η οποία κίνηση έδειξε αποτελέσματα. Το 1940 τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά ήταν επανδρωμένα σε ποσοστό 100% από νοτιοελλαδίτες και Κρήτες κληρωτούς και όχι από ντόπιους Μακεδόνες ή Θράκες της εποχής που σε σημαντικό ποσοστό ανάμεσα στον πληθυσμό ήταν σλαβικής καταγωγής (η συνεργασία τους με τους Βούλγαρους στην τριπλή κατοχή ήταν η αιτία εκδίωξής τους από την χώρα).
  • Η ρωσική Αεροπορία έχει ελάχιστη παρουσία στα πεδία των μαχών, απλώς και μόνο γιατί δεν χρειάζεται. Δεν υπάρχει αντίπαλη Αεροπορία μετά τις πρώτες ημέρες. Το σύνολο των ουκρανικών μαχητικών ή καταστράφηκαν στο έδαφος ή καταρρίφθηκαν. Το ότι καταρρίφθηκε ένα (1) ρωσικό μαχητικό υποστρατηγικής κρούσης Su-34 έγινε αντικείμενο χλευασμού από τους αναλυτές καναλιών και ιστοσελίδων γιατί σύμφωνα με τους άσχετους «Δεν βομβάρδιζε σωστά με stant-off όπλα και το χρησιμοποιούσαν σε αποστολή κλειστής υποστήριξης»! Τα σαουδαραβικά F-15 και Tornado στην Υεμένη, το αμερικανικό F-15 στην Λιβύη το 2010 και τα άλλα δεκάδες δυτικά μαχητικά γιατί καταρρίφθηκαν στους πολέμους του Ιράκ; Το αμερικανικό stealth F-117 γιατί καταρρίφθηκε και μάλιστα νύχτα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας από ένα σερβικό αντιαεροπορικό σύστημα 30 ετών; Ότι ίπταται και επιχειρεί σε πεδία μαχών μπορεί να καταρριφθεί από την στιγμή που υπάρχει αντιαεροπορική άμυνα από κάτω. Οι τακτικές είναι για να ελαχιστοποιούν, όχι για να μηδενίζουν την απώλειες.
  • Η μεγάλη ρωσική επιτυχία, όμως βρίσκεται στις χερσαίες επιχειρήσεις: Όποια μονάδα πέτυχε αγκίστρωση στις πρώτες ημέρες του πολέμου, δεν υποχώρησε, αλλά προέλασε. Η επιχείρηση των Spetsnaz στο αεροδρόμιο «Αντόνοφ» του Κιέβου τις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου, θα διδάσκεται εφ’εξής στις πολεμικές ακαδημίες. Και καταδεικνύει και τους κινδύνους που υπάρχουν για τα ελληνικά προωθημένα αεροδρόμια (Λήμνο, Σκύρο κλπ). Μια δεύτερη επιχείρηση, που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο νοτιοδυτικό Κίεβο στο αεροδρόμιο κοντά στο προάστιο Βασίλκιφ, ήταν εξίσου επιτυχημένη. Από τα δύο αεροδρόμια ξεκίνησαν μια χούφτα Spetsnaz και τώρα έχουν κυκλώσει ολόκληρη την πόλη. Την πρώτη ημέρα ήδη είχαν φτάσει σε απόσταση βολής από τα κύρια κυβερνητικά κτίρια. Τα ίδια ισχύουν και για το Χάρκοβο, την Μαριούπολη κλπ. Την τελευταία την πήραν σε πέντε ημέρες από την έναρξη της επίθεσης κατά της πόλης! Οκτώ χρόνια την οχύρωναν οι του Τάγματος Αζόφ και οι Ρώσοι την πήραν σε μόλις πέντε ημέρες!
  • Η πλέον άνετη επικράτηση των ρωσικών στρατευμάτων ήταν στην περιοχή της Χερσώνας, βόρεια της Κριμαίας. Εκεί χρησιμοποιήθηκαν στρατεύματα του ρωσικού Στρατού, όχι Εθνοφρουρά, όπως στα ανατολικά, ούτε δυνάμεις αυτοάμυνας, όπως στην περιοχή του Ντονμπάς. Κυριολεκτικά διαλύθηκαν οι ουκρανικές αμυντικές δομές μέσα σε τρία 24ωρα. 
  • Είχε σημαντικά λάθη στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση η ρωσική εκστρατεία; Σύμφωνα με τους «στρατηγούς» των ελληνικών καναλιών και ιστοσελίδων, αυτή την στιγμή τα ουκρανικά στρατεύματα θα έπρεπε να βρίσκονταν… στις πύλες της Μόσχας, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ το 1941. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το να μιλάει κανείς για «λάθη» σε μια επιχείρηση 23 ημερών για κατάληψη ενός κράτους 45.000.000 ανθρώπων με έκταση ίση με αυτή της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου από 150.000 βασικά Εθνοφύλακες με πολεμικό υλικό 40ετίας, δεν είναι και τόσο έξυπνο. Σίγουρα λάθη έγιναν, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν φαίνονται. Έχει επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός σε μεγάλο βαθμό, ο ρωσικός Στρατός έχει κλείσει την «τανάλια» στα ανατολικά και «ρημάζει» με βομβαρδισμούς τους στόχους του στα δυτικά. Η Οδησσός θα πέσει όταν το αποφασίσει το ρωσικό Επιτελείο
  • Κερδίζουν κάπου οι Ουκρανοί και οι δυτικοί σύμμαχοί τους; Ναι! Στο διαδίκτυο και στον έλεγχο της ενημέρωσης, τουλάχιστον στα δυτικά ΜΜΕ. Μετά το κλείσιμο των ρωσικών ΜΜΕ στα δυτικά κράτη και τον αποκλεισμό τους από Tweeter, Facebook, Ιnstagram κλπ. οι Ουκρανοί «διαλύουν» και «κονιορτοποιούν» τα ρωσικά στρατεύματα.
  • «Πού είναι τα σύγχρονα ρωσικά όπλα» διερωτώνται πολλοί. Εξαρτάται τι περιμένεις να δεις και πού. Για την Ουκρανία και τους στρατιωτικούς στόχους εκεί, αυτά που χρησιμοποιούνται αποδεικνύονται υπερ-αρκετά. Τι χρειάζεται για να νικηθεί οι ουκρανικός Στρατός πέρα από αναβαθμισμένα  Τ-72Β3, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-2, TOMΠ MT-LB, Τ-80BVM κλπ. Τα υπόλοιπα, τα πλέον σύγχρονα, βασικά τα Τ-90MS, τα BMP-3, το εξαιρετικά φονικό όχημα υποστήριξης πεζικού BMPT Terminator κλπ. είναι στις στρατιές της δυτικής Ρωσίας στο ύψος της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Απέναντι, δηλαδή, στο ΝΑΤΟ. Τα Τ-14/-15 Armata, δεν υπάρχουν ακόμα σε επαρκείς αριθμούς και σίγουρα οι Ρώσοι δεν θα έστελναν ένα Τ-14 στην Ουκρανία για πολλούς και διάφορους λόγους. To παλιό ρωσικό δόγμα: «Η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα». 
  • Το περίφημο ρωσικό κομβόι των 64 χλμ. «έμεινε από καύσιμα και δεν είχαν να φάνε οι στρατιώτες του»; Αν δούμε δορυφορικές φωτογραφίες σήμερα θα δούμε ότι αυτό το κομβόι είναι που «πνίγει» από βορρά, ανατολή, δύση και νότο το Κίεβο. Μια μικρή λωρίδα υπάρχει στα νοτιοανατολικά που αφήνουν οι Ρώσοι να περνούν τρόφιμα. Μέχρι εκεί.
  • Σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των Ρώσων; Οι Ρώσοι αναφέρουν μόνο έναν, όχι τέσσερις ή πέντε. Αλλά δεν αποκλείεται να έχουν γράψει τόσες απώλειες λόγω δόγματος: Οι ανώτατοι μάχιμοι αξιωματικοί βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πρώτη γραμμή πάντα, όχι στην… Μόσχα. Οι επιτελικοί αξιωματικοί είναι μια άλλη κατηγορία που βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του Στρατού στην Μόσχα. Οι ΝΑΤΟϊκοί έχουν άλλο δόγμα: Οι ανώτατοι δεν πλησιάζουν καν την πρώτη γραμμή, ακριβώς για τον κίνδυνο θανάτωσής τους από ελεύθερους σκοπευτές, την εχθρική Αεροπορία κλπ. Στο τέλος θα φανεί ποιο δόγμα είναι πιο αποτελεσματικό. 
  • Μπορεί να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ μια ρωσική επίθεση ή για να το πούμε αντίστροφα μπορεί η Ρωσία να αντιμετωπίσει την στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί, ούτε για την έκβαση μιας τέτοιας επιχείρησης. Αλλά με εξαίρεση τους Πολωνούς που είναι σκληροί μαχητές και βέβαια τους πάντα εξαιρετικούς Βρετανούς μαχητές, όλοι οι άλλοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι απόλεμοι. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να μετρηθούν επί ευρωπαϊκού πεδίου για να δούμε «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος»
  • Υπάρχει περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων; Ναι! Ειδικά η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν δει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια αναμέτρηση με συμβατικά όπλα με το ΝΑΤΟ. Αλλά όχι αναγκαστικά όπως το έχουμε στο μυαλό μας: Δεν χρειάζεται να ρίξει σε επίγειες δυνάμεις πυρηνικά. Η έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου 20 ΜΤ στα μέσα επίπεδα της ατμόσφαιρας π.χ. πάνω από την Γερμανία ή την Βρετανία, δεν θα έχει νεκρούς και η ραδιενέργεια θα πάει σχεδόν όλη στο διάστημα. Όμως ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός που θα εκπέμψει θα καταστρέψει ότι ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό υπάρχει στο γερμανικό ή βρετανικό έδαφος και θα στείλει την Γερμανία και την Βρετανία, πίσω στον 19ο αιώνα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Οι ΗΠΑ «θα τα έβαφαν μαύρα» με μια τέτοια εξέλιξη; Όχι αναγκαστικά. Όπως δεν θα προβληματίζονταν αν «σβηνόταν» το αμερικανικό χρέος των τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Κίνα μέσα στις στάχτες μιας πολεμικής σύγκρουσης μαζί της. Αυτό για να μην έχουν κάποιοι απορίες για το επίπεδο της σκληρότητας που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον στο ουκρανικό…
  • Ο Β.Πούτιν έχει αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο για την πολιτική του στο ουκρανικό; Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στον κύκλο των μεγάλων Ρώσων επιχειρηματιών που βρίσκονται όμως κυρίως εκτός Ρωσίας. Χάνουν σκάφη, πάρτι, χλιδή κλπ. Στην Ρωσία δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντιπολίτευση ή δεν άφησε να υπάρξει κάποια αντιπολίτευση…
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.