Προηγμένα ρωσικά όπλα για πρώτη φορά στην αν.Ουκρανία: To τεθωρακισμένο BMPT προελαύνει στο Σεβεροντονέτσκ

Βίντεο δείχνει για πρώτη φορά τα BMPT να εμπλέκονται σε μάχες

Προηγμένα ρωσικά όπλα για πρώτη φορά στην αν.Ουκρανία: To τεθωρακισμένο BMPT προελαύνει στο Σεβεροντονέτσκ

Ο ρωσικός στρατός έριξε στη μάχη για την κατάληψη της περιφέρειας του Ντονμπάς το τεθωρακισμένο υποστήριξης πεζικού BMPT, ένα ιδιαίτερο προηγμένο όπλο το οποίο κάνε διπλή χρήση πυροβόλων των 30 χιλιοστών και αντιαρματικών πυραύλων και από το οποίο υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο ρωσικό στρατό μόλις 50 μονάδες.

Βίντεο δείχνει για πρώτη φορά τα BMPT να εμπλέκονται σε μάχες και να καταστρέφουν οχυρωμένες θέσεις των Ουκρανών στα προάστια του Σεβεροντονέτσκ.

Αυτό καταδεικνύει ότι οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να τελειώνουν μέσα στο μήνα με όλο το Ντονμπάς και να συγκεντρώσουν τη μαχητική τους ισχύ ή προς το Χάρκοβο ή προς την Οδησσό.

Χτες υπήρχαν πληροφορίες πως ο ρωσικός Στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις βρίσκονταν στην είσοδο της πόλης στον “Σταθμό Λεωφορείου”.

Οι Ρώσοι δεν διαθέτουν BMPT “Terminator” σε μεγάλες ποσότητες κάτι που δείχνει την αποφασιστικότητα τους να τελειώσει άμεσα η υπόθεση Severodonetsk. Οι Ρώσοι μπαίνουν μέσα στην πόλη του Severodonetsk και ετοιμάζονται για αστικό πόλεμο .

Πάντως, οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν σοβαρές απώλειες και η άμυνα τους να έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα για να αποφασίζουν οι Ρώσοι να στείλουν BMPT “Terminator”.

Μόνο η Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας και συγκεκριμένα η 90η Τεθωρακισμένη Μεραρχία διαθέτει BMPT “Τerminator”.

Το BMPT “Terminator” είναι τεθωρακισμένο όχημα μάχης (AFV), σχεδιασμένο να υποστηρίζει τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα μάχης σε αστικές περιοχές.

Το BMPT σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία όπου ρωσικές δυνάμεις απώλεσαν μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων από τις επιθέσεις εντός κατοικημένων περιοχών.

Το “Terminator” είναι είναι εξοπλισμένο με τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 ΑΤΑΚΑ-Τ με μέγιστο βεληνεκές 6 χλμ, δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα 30 χιλ. 2A42 με 850 βλήματα, δύο εκτοξευτές βομβίδων AG-17D ή AGS-30 30χιλ με 600 βομβίδες και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm PKTM με 2000 φυσίγγια.

Από πλευράς προστασίας φέρει ενεργή θωράκιση “Relikt” στο εμπρόσθιο μέρος και τα πλαϊνά και η οποία θεωρείται ανώτερη της ενεργής θωράκισης “Kontakt-5” που χρησιμοποιείται σε παλαιότερα μοντέλα ρωσικών αρμάτων. Φέρει επίσης εκτοξευτές καπνογόνων και στις δύο πλευρές για προστασία από όπλα υπέρυθρης σκόπευσης.

Πέφτει και η Zolote – Οι Ουκρανοί χάνουν την γραμμή επαφής

Παράλληλα, τα προβλήματα των Ουκρανών φαίνεται πως έχουν πολλαπλασιαστεί. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στην πόλη Zolote.

Η πόλη Zolote είναι το ανατολικό προπύργιο της περιοχής Λουγκάνσκ. Bρίσκεται ανάμεσα σε Ποπάσναγια και Νίζνιε.

Οι ρωσικές και οι συμμαχικές τους δυνάμεις επιτίθενται στην Zolote από τρεις άξονες:

  • κατά μέτωπο από Pervomaisk
  • αριστερά από Ποπάσναγια και
  • δεξιά από τη Νίζνιε.

Οι Ρώσοι περικυκλώνουν την περιοχή με την Zolote να δέχεται σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το κέντρο διοίκησης των Ουκρανών μαζί με άλλες οχυρώσεις έχουν καταστραφεί.

Ο κίνδυνος για τους Ουκρανούς δεν αφορά μόνο την πόλη Zolote η οποία είναι πλέον θέμα χρόνου να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όταν η πόλη περάσει υπό ρωσικό έλεγχο, οι Ουκρανοί θα έχουν απωλέσει ολόκληρη την γραμμή επαφής, Ποπάσναγια-Νίζνιε-Ζolote, με την αμυντική τους διάταξη στο συγκεκριμένο σημείο και θα υποχωρήσουν προς τα μέσα και δυτικά προς Bakhmut.

Στα χέρια Ρώσων η Oleksandropillia

Στην ίδια περιοχή, οι Ρώσοι προχώρησαν βόρεια από την Ποπάσναγια και κατέλαβαν την Oleksandropillia. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν βόρεια προς την Komyshuvakha.

Αν και η κατάληψη του ίδιου του χωριού δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο σε αυτό το μέτωπο και ασκούν ολοένα αυξανόμενη πίεση στα ουκρανικά στρατεύματα ώστε να εγκαταλείψουν το Severodonetsk και το Lysychans’k προκειμένου να αποφύγουν την αιχμαλωσία ή μια κατάσταση πολιορκίας τύπου Μαριούπολης.

Κάθε ρωσική πρόοδος καθιστά τον ανεφοδιασμό του άξονα Severodonetsk- Lysychans’k όλο και πιο επικίνδυνο και απαιτεί περισσότερη προσοχή από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Όλα αυτά, συνεχίζουν να ασκούν πίεση και στη Zolote καθώς οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις προωθούνται όλο και πιο κοντά στις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών.

Η θέση της Oleksandropillia Image

Η κίνηση των Ρώσων από Ποπάσναγια και Νίζνιε. Η περικύκλωση μιας ολόκληρης περιοχής μαζί με την Zolote Image Image

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Image
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.