ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ρωσικό ΥΠΑΜ προς NATO: «Όποιος παρέχει μαχητικά στην Ουκρανία θα θεωρηθεί εχθρός μας»

«Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη της στο Κίεβο μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της σύγκρουσης»

Ρωσικό ΥΠΑΜ προς NATO: «Όποιος παρέχει μαχητικά στην Ουκρανία θα θεωρηθεί εχθρός μας»

Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της ή τα μαχητικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία «μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της σύγκρουσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προειδοποιώντας ακόμα και για πλήγμα τις χώρες αυτές.

Το μήνυμα αφορά πρωτίστως την Πολωνία και την Ρουμανία, αλλά και τις χώρες από τις οποίες θα προέλθουν τα μαχητικά που είχαν προσφερθεί να παραχωρήσουν τα Mig-29/Su-22 στο Κίεβο.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι Ρώσοι σημειώνουν πως αυτό συνέβη τουλάχιστον μία φορά με προσγείωση και απογείωση ουκρανικού μαχητικού Su-27 στην Ρουμανία, το οποίο βάσει του Δίκαιου του Πολέμου θα έπρεπε να δεσμευθεί στο ρουμανικό έδαφος..

Πριν λίγο η Ρωσία για να διασφαλίσει πως αυτά τα μαχητικά Su-27 δεν θα διαφύγουν κατέστρεψε ολοσχερώς την ουκρανική στρατιωτική βάση στη Vinnytsia, 180 μίλια δυτικά του Κιέβου με βλήματα cruise.

Ολόκληρη η δήλωση: «Οι χώρες στις οποίες θα προσγειώνονται τα ουκρανικά μαχητικά ενδέχεται να εμπλακούν σε ένοπλη σύγκρουση. Είναι γνωστό πώς ουκρανικά μαχητικά είχαν προηγουμένως προσγειωθεί στη Ρουμανία και σε άλλες συνοριακές χώρες. 

Εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι η χρήση του δικτύου αεροδρομίων αυτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ως έδρα της ουκρανικής Αεροπορίας με επακόλουθη χρήση κατά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των ΝΑΤΟϊκών κρατών σε ένοπλη σύγκρουση.

Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση», δήλωσε o εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α.Μπλίνκεν, δήλωσε νωρίτερα ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν το «πράσινο φως» να στείλουν μαχητικά στην Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Έχουν πάρει το πράσινο φως», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο «Face the Nation» όταν ρωτήθηκε εάν η πολωνική κυβέρνηση, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να στείλει μαχητικά στην Ουκρανία.

«Στην πραγματικότητα, συζητάμε με τους Πολωνούς φίλους μας αυτή τη στιγμή για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες τους εάν στην πραγματικότητα επιλέξουν να παρέχουν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στους Ουκρανούς. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να φροντίσουν να πάρουν κάτι για να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν μόλις παραδώσουν τα μαχητικά στους Ουκρανούς;».

Λίγες ώρες νωρίτερα με τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη.

Απαντώντας στο αίτημα Ζελένσκι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.

«Τώρα εξετάζουμε ενεργά το θέμα των αεροπλάνων που θα μπορούσε να προμηθεύσει η Πολωνία στην Ουκρανία και τώρα εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ίσως δεν είναι τόσο άσχετες οι ρωσικές φωτογραφίες των αναχαιτιστικών MIG-31 πλήρως οπλισμένα όσο και των Su-34

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/200_zoka/status/1500447806607310853

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.