ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σλοβάκος πρωθυπουργός: «Να ξεκινήσουν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία»

«Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει έως το 2030», είπε ο Ρόμπερτ Φίτσο

Σλοβάκος πρωθυπουργός: «Να ξεκινήσουν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία»

Να αρχίσουν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, ζήτησε την Παρασκευή ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, καθώς όπως είπε ο πόλεμος μπορεί να «διαρκέσει ως το 2030».

Ο κ. Φίτσο επέστρεψε στο αξίωμα του πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, έπειτα από προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από αντεγκλήσεις και καταγγελίες για παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υποσχέθηκε ιδίως κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να βάλει τέλος στα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο που καταρτίστηκαν από προηγούμενες σλοβάκικες κυβερνήσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα μπορούσε κάλλιστα να διαρκέσει ως το 2029 ή το 2030», δήλωσε στον Τύπο στην Πράγα έπειτα από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Φιάλα.

«Θα ήταν καλύτερο να έχουμε δέκα χρόνια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός μάλλον, παρά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε δέκα χρόνια με επιπλέον 500 ή 600.000 νεκρούς», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Φίτσο ήδη ακύρωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 40,3 εκατ. ευρώ προορισμένο για την Ουκρανία, που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία έχουν ιστορικούς δεσμούς και ισχυρή συμμαχική σχέση, ήταν άλλωστε μια χώρα ως την αναίμακτη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.

Τα δυο κράτη, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ουκρανούς πρόσφυγες, διχάζονται για το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, με την Πράγα να τάσσεται υπέρ και την Μπρατισλάβα κατά.

«Είμαι πεπεισμένος πως έχει νόημα, καθώς η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια στον θαρραλέο αγώνα της», είπε από τη δική του πλευρά ο κ. Φιάλα.

Ο κ. Φίτσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει σκοπό να εμποδίσει καμιά άλλη χώρα να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν η Δημοκρατία της Τσεχίας ή οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο ή στην Ευρώπη αποφασίσει να χορηγήσει βοήθεια στην Ουκρανία, δεν θα καταδικάσουμε κανέναν», διαβεβαίωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.