Τι είναι ο πύραυλος Neptune που φέρεται να «χτύπησε» τη ρωσική ναυαρχίδα Moskva

Ο σχεδιασμός του Neptune βασίζεται στον σοβιετικό υποηχητικό πύραυλο Kh-35

Τι είναι ο πύραυλος Neptune που φέρεται να «χτύπησε» τη ρωσική ναυαρχίδα Moskva

Το καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, βούλιαξε στα ανοιχτά της Οδησσού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, η έκρηξη στο καταδρομικό φέρεται να προκλήθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον ουκρανικό στρατό και προκάλεσαν ανάφλεξη πυρομαχικών. Η νότια διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Neptune, ουκρανικής κατασκευής.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ότι το πλοίο βυθίστηκε, ενώ γινόταν προσπάθεια να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει τα αίτια της πυρκαγιάς, αναφέροντας ότι γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Τι είναι ο πύραυλος Neptune

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο ουκρανικός ισχυρισμός, θα πρόκειται για μια σπουδαία επί του πεδίου νίκη των Ουκρανών.

Το Moskva, σύμφωνα με Κίεβο, χτυπήθηκε από έναν πύραυλο Neptune. Ο σχεδιασμός του Neptune βασίζεται στον σοβιετικό υποηχητικό πύραυλο Kh-35 και διαθέτει αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό από τον Kh-35 και μεγαλύτερο βεληνεκές.

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Luch Design Bureau η οποία ήταν μια σοβιετική εταιρεία με έδρα το Κίεβο η οποία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κληρονομήθηκε από την Ουκρανία.

Ο Neptune παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια έκθεση οπλικών συστημάτων στο Κίεβο το 2015 και εισήλθε στο οπλοστάσιο του ναυτικού της Ουκρανίας το 2021.

Ο πύραυλος Neptune αρχικά πετά σε μεγαλύτερο ύψος και στη συνέχεια πετά πολύ χαμηλά για να αποφεύγει τα αντιπυραυλικά συστήματα. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης με ραντάρ, ενώ μπορεί να εκτοξεύεται από τη στεριά αλλά και από τον αέρα ή την θάλασσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο αρχικό στάδιο της πτήσης του κινείται σε ύψος 10-15 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας αλλά, καθώς πλησιάζει τον στόχο του, κατεβαίνει στα 3-10 μέτρα για να αποφεύγει τον εντοπισμό από τα αντίπαλα αμυντικά συστήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.