και όλα αυτά, γιατί;

Το Ιράν πουλά περισσότερο πετρέλαιο από την στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος – Δεν σταματά η ροή προς την Κίνα

Περίπου 15 πλοία διέσχισαν το στενό για Πεκίνο και Νέο Δελχί

Το Ιράν πουλά περισσότερο πετρέλαιο από την στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος – Δεν σταματά η ροή προς την Κίνα

Το Ιράν συνεχίζει κανονικά τις εξαγωγές πετρελαίου και, 12 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου και μάλιστα εξάγει περισσότερο αργό μέσω του Στενού του Ορμούζ απ’ ό,τι πριν από τη σύγκρουση.

Την ώρα που οι αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου, από τη Σαουδική Αραβία έως το Ιράκ, μειώνουν την παραγωγή και αναζητούν νέες διαδρομές, που δεν περιλαμβάνουν το Στενό, το Ιράν ελέγχει τη θαλάσσια οδό στρατηγικής σημασίας, που είναι κλειστή για τις υπόλοιπες χώρες.

Οι δραστηριότητές του αποτυπώθηκαν στα στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων Kpler. Με αυτόν τον τρόπο, το Ιράν διατηρεί, εν μέσω σφοδρών αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων μια οικονομική «γραμμή ζωής».

Επτά δεξαμενόπλοια από την έναρξη του πολέμου

Σύμφωνα με την Kpler, από τις 28 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος, επτά δεξαμενόπλοια έχουν φορτώσει πετρέλαιο ανοικτά των ιρανικών ακτών. Τουλάχιστον δύο από τις πιο πρόσφατες φορτώσεις προέρχονται από τον Περσικό Κόλπο.

Εντός των τελευταίων 6 ημερών, δεξαμενόπλοια έχουν φορτώσει κατά μέσο όρο 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου την ημέρα. Ο αριθμός είναι υψηλότερος από τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που εξήγαγε το Ιράν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Kpler.

Χωρίς εμπόδια η εξαγωγή πετρελαίου στην Κίνα

Τα επίπεδα εξαγωγών ενδέχεται να διαφοροποιούνται κάθε εβδομάδα. Όμως, η αύξηση δείχνει ότι το Ιράν, σε αντίθεση με άλλους παραγωγούς, δεν αντιμετωπίζει εμπόδια, ενώ η Κίνα συνεχίζει να θέλει το αργό πετρέλαιο της Τεχεράνης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν με επιθέσεις κάθε πλοίο που θα επιχειρήσει να διασχίσει το στενό, από την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων. Ως απάντηση, το Ιράν έχει εκτοξεύσει drone και πυραύλους εναντίον χωρών του Κόλπου που παράγουν πετρέλαιο, διαμηνύοντας ότι θα στοχοποιήσει πλοία που μπαίνουν στο στενό.

Εάν το στενό παραμείνει αποκλεισμένο για δύο εβδομάδες, οι προμήθειες πετρελαίου από τον Κόλπο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εκτιμά η JPMorgan. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πάνω από το 3% της παγκόσμιας παραγωγής.

Από την έναρξη του πολέμου, περίπου 15 πλοία έχουν διασχίσει το στενό, με τα περισσότερα να είναι πλοία του «σκοτεινού στόλου» που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο προς Κίνα και Ινδία, όπως αναφέρει η Lloyd’s List Intelligence.

Πολλά μικρά κινεζικά δεξαμενόπλοια γνωστοποιούν την παρουσία και την προέλευσή τους στους Φρουρούς της Επανάστασης μέσω μεγαφώνων και ραδιοκυμάτων βραχέων κυμάτων. «Είμαστε κινεζικό πλοίο. Περνάμε. Είμαστε φιλικοί», μεταδίδουν στα αγγλικά τα κινεζικά πλοία. Τα μηνύματα μπορούν να παρακολουθούνται από άλλα πλοία και ακούστηκαν από τη Wall Street Journal.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.