ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Ανηλεές σφυροκόπημα των ενεργειακών βιομηχανικών πεδίων του Χάρκοβου: Ξεκινά η δεύτερη πολιορκία της πόλης

Βίντεο: Ολοκληρωτική καταστροφή ενός ηλεκτρικού εργοστασίου - Ρωσική προέλαση στα νότια του Ανατολικού Μετώπου

Ανηλεές σφυροκόπημα των ενεργειακών βιομηχανικών πεδίων του Χάρκοβου: Ξεκινά η δεύτερη πολιορκία της πόλης

Βαριά πλήγματα δέχεται το σύνολο του ηλεκτροβιομηχανικού πεδίου του Χάρκοβου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και όλα δείχνουν ότι ξεκινά η δεύτερη πολιορκία της πόλης, με τελείως διαφορετικούς όρους από την πρώτη.

Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ρωσόφωνων (πάνω από 60%) πόλη της Ουκρανίας υφίσταται σχεδόν ολική καταστροφή των ουκρανικών ηλεκτρικών σταθμών μετά από ανηλεείς ρωσικούς βομβαρδισμούς που πλέον έχουν μεγάλη ακρίβεια, καθώς έχουν εισάγει νέα όπλα αέρος-εδάφους στο οπλοστάσιό τους.

Όλα αυτά ενώ νοτιότερα οι Ρώσοι κατέλαβαν πλήρως ή ελέγχουν σε ποσοστό έως 80% τους οικισμούς Βοδιάνη, Περβομαΐσκ, Σεμενόφκα ενώ εισήλθαν στο Ουμάνσκι.

Έχουν ήδη καταλάβει εδώ και αιρό τους οικισμούς Τονεκέ και Ορλόφκα.

Μετά την κατάληψη των οικισμών Τονεκέ και Ορλόφκα, που βρίσκονται δυτικά της Αβντίφκα, ο ρωσικός στρατός πλησίασε τα ανατολικά προάστια του χωριού Ουμάνσκι, έχοντας διανύσει μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το Τονεκέ.

Οι μάχες διεξάγονται νοτιοανατολικά της λίμνης Ουμάνσκι, η οποία χωρίζει το χωριό σε βόρεια και νότια τμήματα.

Στο Χάρκοβο η πόλη είναι επί 18 ώρες την ημέρα χωρίς ενέργεια, πλέον,

Δείτε το βίντεο:

Ν.Ζαχαρούκ: «Η ευστοχία των ρωσικών πυραύλων στις μονάδες ρεύματος είναι αξιοσημείωτη»

Ο διευθυντής της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας DTEK Ντμίτρο Ζαχαρούκ είχε παραδεχθεί ότι «Η ευστοχία των ρωσικών πυραύλων είναι απίστευτη, όπως και η καταστρεπτικότητά τους. Από εκεί που βομβάρδιζαν με ακρίβεια 100-300 μέτρα, τώρα κτυπούν με ακρίβεια ενός μέτρου», επιβεβαιώνοντας την χρήση νέων όπλων αέρος-εδάφους από την ρωσική Αεροπορία.

Είχε αναφέρει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι πραγματοποιούν εύστοχα άμεσα πλήγματα και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στο Μπουρστίν και στη Βίνιτσια.

«Θα χρειαστούν 12, 24 ή περισσότεροι μήνες για την αποκατάσταση των ζημιών», είπε ο Ζαχαρούκ επισημαίνοντας πως δύσκολα θα ολοκληρωθεί το έργο χωρίς διεθνή υποστήριξη.

Ο επικεφαλής της DTEK υποστήριξε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής ήταν οι χειρότερες από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου του 2022.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας απενεργοποίησαν τις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας: Tον θερμοηλεκτρικό σταθμό Zmijov με ισχύ 2.200 μεγαβάτ και τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Kharkov 5 με ισχύ 540 μεγαβάτ.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Smiyow έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προμήθευε ενέργεια όχι μόνο στην περιοχή του Χάρκοβο, αλλά και στις γειτονικές περιοχές Πολτάβα και Σούμι.

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Zentergo, όλες οι μονάδες καταστράφηκαν και ο βοηθητικός εξοπλισμός υπέστη ζημιές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός 5 του Χάρκοβο έχει επίσης σοβαρές ζημιές και ο εξοπλισμός στα ενεργειακά μπλοκ – τουρμπίνες, γεννήτριες κ.λπ. – πρέπει να αντικατασταθεί.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την ζημιά σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εδώ φαίνεται να έχει υπολογίσει λάθος: Η άμεση ζημιά από μόνη της θα είναι μεγαλύτερη και κανείς δεν έχει υπολογίσει ακόμη την έμμεση ζημιά: Κλείσιμο της βιομηχανίας, κατάρρευση ιδιωτικών εταιρειών, υλικοτεχνική καταστροφή.

Οι ενεργειακές απώλειες στην ανατολική Ουκρανία και την χώρα στο σύνολό της είναι κολοσσιαίες.

Μετά τα χτυπήματα, το ηλεκτρικό ρεύμα στο Χάρκοβο διακόπηκε για δύο ημέρες!

Από τότε, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού έχει οργανωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος, με διακοπή λειτουργίας για έξι ώρες την ημέρα. Η όποια έλλειψη αντισταθμίζεται με ενέργεια από άλλες περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.