ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Επισφραγίζεται η ήττα της κυβέρνησης στην Λιβύη: Ο επικεφαλής της -υποτίθεται- «φιλελληνικής» Λιβύης πήγε για «προσκύνημα» στην Άγκυρα

Στην Αθήνα απλά κοιτούν τα τετελεσμένα

Επισφραγίζεται η ήττα της κυβέρνησης στην Λιβύη: Ο επικεφαλής της -υποτίθεται- «φιλελληνικής» Λιβύης πήγε για «προσκύνημα» στην Άγκυρα

Και όσο στο Μαξίμου θέλουν να υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σε σωστό δρόμο η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την αδράνεια της κυβέρνησης και επιχειρεί ουσιαστικά περικύκλωση της Ελλάδας καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλε Σαλίχ, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα, δηλαδή με τον ηγέτης της -υποτίθεται- “φιλελληνικής” λιβυκής διοίκησης.

Το τελευταίο διάστημα συνεχίζεται η προσέγγιση της ‘Αγκυρας με τις δυνάμεις στην Ανατολική Λιβύη, παρ’ όλο που η τουρκική κυβέρνηση παραδοσιακά υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη στα δυτικά και όπως όλα δείχνουν και η Βεγγάζη ανταποκρίνεται που μπορεί να σημάνει ενοποίηση θέσεων για μια κοινή υπό τουρκική υψηλή εποπτεία/συμμαχία κυβέρνηση.

 Τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρέσβης στη Λιβύη φωτογραφήθηκε δημοσίως με τον διοικητή των δυνάμεων στην Ανατολική Λιβύη, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και τον επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, Οσάμα Χαμάντ.

Στις 28 Οκτωβρίου, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ, επισκέφθηκε μετά την Τρίπολη και την Βεγγάζη και συζήτησε για την επαναλειτουργία του εκεί τουρκικού προξενείου.

Στην Αθήνα απλά… βλέπουν καθώς η ήττα μπορεί να είναι κυβερνητική αλλά τα αποτελέσματα αυτής θα είναι εθνικά!

Οι σχέσεις Αθήνας –  Τρίπολης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα προβληματικές από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου όταν η κυβέρνηση Σάρατζ αποφάσισε να συμβάλει στην προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στο πλαίσιο επιβολής του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» υπογράφοντας το «παράνομο και ανυπόστατο» – όπως το χαρακτηρίζει η Αθήνα – μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση Ερντογάν, που όμως παραμένει ακόμα σε ισχύ.

Η διπλωματική αλλά και με κάθε άλλο τρόπο απουσία της Ελλάδας από την Τρίπολη είχε χαρακτηριστεί προβληματική και με φόντο τις κινήσεις της κυβέρνησης Ντμπέιμπα στη Λιβύη που είχε ακολουθήσει έναν δρόμο στενής προσέγγισης και συμμαχίας με την Αγκυρα, υπογράφοντας μάλιστα και δεύτερη συμφωνία για την εκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων στην περιοχή που οριζόταν από το πρώτο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Τρίπολης και της Βεγγάζης δεν έχουν κάνει ακόμη προσέγγιση, όμως αυτοί που τους στηρίζουν έχουν ξεκινήσει τις επαφές μεταξύ τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύσεων η Ελλάδα φαίνεται να περιμένει την ΕΕ να «βγάλει το φίδι από την τρύπα», αλλά η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, εστιάζει στο ρωσο-ουκρανικο πόλεμο και στα οικονομικά-τραπεζικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.