Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής (Ομάδα ΖΕΥΣ): «Το όριο είναι μόνον ο ουρανός» (βίντεο)

«Αυτή η επίδειξη είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου»

Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής (Ομάδα ΖΕΥΣ): «Το όριο είναι μόνον ο ουρανός» (βίντεο)

Η αποστολή της ελληνικής Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» ξεφεύγει από τα εθνικά σύνορα, κάτι που γνωρίζουν τα στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που κατά καιρούς την στελεχώνουν. «Σκοπός είναι κάποιος που βλέπει το «ΖΕΥΣ» και το demo που παρουσιάζουμε να ξέρει πως η Πολεμική Αεροπορία είναι παρούσα παντού. Αυτό ισχύει και για όλα τα events και σόου που γίνονται ανά την Ευρώπη στα οποία μπορεί να δώσουμε το παρόν.

Σκοπός είναι να αναδεικνύουμε τη μαχητική ικανότητα της Π.Α. μας και όχι μόνο το demo ως επίδειξη», τόνισε, μιλώντας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9FM», ο ιπτάμενος επίδειξης Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», επισμηναγός (Ι), Χριστόδουλος Γιακουμής. «Αυτή η επίδειξη είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου (σ.σ σχετικά με τις ικανότητες της Π.Α.)», σημείωσε με έμφαση ο Έλληνας χειριστής.

Ο συγκεκριμένος είναι ο πιλότος που είχε απευθύνει και το, καθιερωμένο πια, μήνυμα προς το κοινό που παρακολουθούσε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη. Χειριστής μαχητικού αεροσκάφος F-16C Fighting Falcon Block 52+, o 37χρονος επισμηναγός (Ι) είναι ένας από τους δύο ιπτάμενους επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», του αεροσκάφους που την Δευτέρα 16 Μαίου έριξε τους «κεραυνούς» του στην άσκηση ΝΑΤΟ Tiger Meet (ΝΤΜ22), στην 116ΠΜ στον ‘Αραξο.

Μπροστά σε ένα διεθνές κοινό χειριστών και τεχνικών ο Έλληνας επισμηναγός, πέρα από το σκέλος που αφορά την ίδια την άσκηση, είχε και την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και χιλιάδες απλούς πολίτες που είχαν την τύχη να αποκτήσουν ένα από τα «τυχερά» εισιτήρια για την ημέρα της στατικής επίδειξης των «Τίγρεων» που συνδυάστηκε με ένα εντυπωσιακό σκέλος αεροπορικών επιδείξεων.

«Το NATO Tiger Meet 2022 έχει καθιερωθεί πολλά χρόνια και αφορά όλες οι Μοίρες του ΝΑΤΟ με χαρακτηριστικό κλήσεις «Tiger». Οι Μοίρες αυτές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο και εκτελούν σύνθετες ασκήσεις με σκοπό την αύξηση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας και δυνατότητας. Το φετινό ΝΤΜ είναι μια απίστευτη εμπειρία. Το κλίμα, όπως η συγκεκριμένη Μονάδα, η 116ΠΜ, είναι φιλόξενο. Ελπίζουμε πως το σόου που ετοιμάστηκε για τους επισκέπτες και τις σύμμαχες χώρες είναι κάτι που θα απόλαυσαν» σχολίασε ο Χριστόδουλος Γιακουμής, την ώρα που ένα «μελίσσι» χιλιάδων πολιτών περιέβαλε τους ανθρώπους και τις «ιπτάμενες μηχανές», που απλώθηκαν στο αεροδρόμιο του Αράξου. Σε μια ημέρα φωτεινή με τον γαλάζιο ουρανό να σκίζεται από τον βρόντο που προκαλούν οι χιλιάδες λίβρες ώσης των κινητήρων πανίσχυρων μαχητικών αεροσκαφών.

Ο «Δίας» θα ρίξει τους κεραυνούς του και η Ελλάδα θα διαφημιστεί

Ο επισμηναγός (Ι) εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007 τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2010 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1300 είναι σε αεροσκάφη F-16 και η συγκεκριμένη εμπειρία στην πορεία της καριέρας του είναι κάτι που μετρά με πήχη την θετική προβολή της Ελλάδας παντού.

«Όλοι οι υπόλοιποι πιλότοι στο φετινό ΝΤΜ2022 είναι ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία τους με την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας. Κάποιοι μάλιστα λένε να διοργανωθεί και του χρόνου στην Ελλάδα, κάτι που τους αρέσει, το θέλουνε. Είναι πολύ ενθουσιασμένοι», τόνισε, και περιέγραψε και το νέο πρόγραμμα της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», όπως αυτή μέχρι στιγμής προσχεδιάζεται.

«Για εμάς ξεκινά μια σεζόν αρκετά γεμάτη, κάτι φυσικά καλό. Θα έχουμε αρκετές παρουσίες εκτός Ελλάδας, σε χώρες με event σχετικά με την αεροπορία όπως η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και επιδείξεις στις εθνικές επετείους στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε, να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η Πολεμική Αεροπορία, αφού για αρκετό καιρό εξαιτίας της Covid-19 είχαμε μείνει εκτός τέτοιων δραστηριοτήτων», εξήγησε.

Το νέο πρόγραμμα, οι ελιγμοί επίδειξης και η Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων το 2022

Με γνώμονα πρώτα και πάνω από όλα την ασφάλεια πτήσης ο πιλότος του «ΖΕΥΣ» εξηγεί πως το φετινό demo πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να πληρεί όλες τις προδιαγραφές που θέτει η Π.Α. «Υπάρχουν μερικές, όχι όμως πολυάριθμες αλλαγές. Σκοπός είναι να δείξουμε τις δυνατότητες του αεροσκάφους και του χειριστή, απώτερος σκοπός είναι ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στις Ε.Δ. και στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ελπίζουμε, μαζί και με μερικά πρόσθετα event την παρουσία μας στα οποία έχουμε προσθέσει, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης στο ΝΤΜ 2022, να αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου και να εντυπωσιαστεί από αυτό που θα βλέπει ακόμη περισσότερο», τονίζει.

«Το κοινό μιλά μόνο θετικά, του αρέσει το αεροπορικό demo σόου. Αυτό που μας έχει πει τις ημέρες αυτές είναι πως εύχεται να υπάρχουν περισσότερα τέτοια σόου σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι κάτι που θα παρακολουθήσει ευχάριστα», προσθέτει ο Χριστόδουλος Γιακουμής. Για τον ίδιο και τα στελέχη της ΠΑ αυτό που προέχει σε κάθε Αεροπορική Επίδειξη είναι το «ταξίδι» της σημαίας της Ελλάδας μέσα από κάθε ταξίδι της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων με το F-16 «ΖΕΥΣ» σε άλλες χώρες.

«Αυτό είναι πράγματι το σημαντικό. Είναι μια δουλειά χρόνων, απαιτείται πολύς κόπος, οι τεχνικοί π.χ δουλεύουν νυχθημερόν για να είναι έτοιμα τα αεροσκάφη. Η πτήση του demo είναι το απόγειο όλων αυτών, να νιώσει έτσι ο κόσμος πως μπορεί να κοιμάται ήσυχος…», σημειώνει ο έμπειρος, επιχειρησιακός πιλότος της ΠΑ.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι ανοιχτή, ο ουρανός είναι το όριο…

Ακόμη και αν όλες οι αποστολές του «ΖΕΥΣ» έχουν ως θεμέλιο τον επαγγελματισμό, σε όλα στη ζωή υπάρχει το συναίσθημα. Πώς νιώθει λοιπόν ο Έλληνας άσος όταν ξεκινά μια πτήση demo; «Υπάρχει κάποιο άγχος στην αρχή, ο επαγγελματισμός όμως δεν σε αφήνει να σκεφτείς πολλά πράγματα.

Ασχολείσαι μόνο με την πτήση, βγάζεις ένα profile δέκα με δώδεκα λεπτών και από την αρχή μέχρι το τέλος είσαι «πάνω» στο αεροπλάνο, γίνεσαι ένα με αυτό. Μέχρι την προσγείωση και μέχρι να ανοίξει η καλύπτρα είσαι εκεί 100%, δεν αποσπάται η προσοχή σε σε οτιδήποτε άλλο. Όταν προσγειωθείς, μπορείς να το απολαύσεις», υπογραμμίζει.

Με ένα μεγάλο κοινό να παρακολουθεί τις επιδείξεις όπως η συγκεκριμένη του ΝΤΜ2022, ο επισμηναγός θα ερωτηθεί και γι΄ αυτό που θα έλεγε σε όσους, σε μια πιο τρυφερή ίσως ηλικία, του δηλώσουν πως θα ήθελαν να γίνουν πιλότοι της Π.Α. «Τους περιμένουμε όλους με μεγάλη χαρά. Η Π.Α. είναι ανοιχτή. Αν κάποιος το έχει όνειρο και μεράκι εάν μπει στη Σχολή Ικάρων το σίγουρο είναι πως θα πετύχει. Είναι μια επιλογή που συστήνω ανεπιφύλακτα», σχολιάσει ο Έλληνας Ιπτάμενος που πριν πάρει στα χέρια του για μια ακόμη φορά τα χειριστήρια του «ΖΕΥΣ», μας καλεί να «κοιτάμε ψηλά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Για να γίνει κανείς πιλότος μαχητικού αεροσκάφους στην ελληνική Πολεμικής Αεροπορία, το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση. Ο ουρανός είναι το όριο…», καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.