Επίθεση στον Σαλμάν Ρουσντί: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των «Σατανικών Στίχων»

Η δολοφονική επίθεση στον συγγραφέα ανανέωσε το ενδιαφέρον για το έργο του σε κλασικά και online βιβλιοπωλεία

Επίθεση στον Σαλμάν Ρουσντί: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των «Σατανικών Στίχων»

Η επίθεση με μαχαίρι κατά του Σαλμάν Ρουσντί στις Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού για το έργο του συγγραφέα και συγκεκριμένα για το μυθιστόρημα «Σατανικοί Στίχοι», οι πωλήσεις του οποίου αυξήθηκαν σήμερα.

Για το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας απειλείτο με θάνατο τα τελευταία 30 χρόνια, από την έκδοση δηλαδή του έργου το 1988. Επίσης το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν η αιτία για την οποία εκδόθηκε φετφά εναντίον του από το Ιράν ένα χρόνο μετά την έκδοση του έργου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, τρεις εκδόσεις του βιβλίου ήταν στην κορυφή του βαρόμετρου πωλήσεων βιβλίων της Amazon, που καταγράφει τα βιβλία των οποίων οι πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τις τελευταίες 24 ώρες. Και «Τα Παιδιά του Μεσονυκτίου» (έργο που επίσης κυκλοφορεί στα ελληνικά) ήταν στην τέταρτη θέση.

Η επίθεση που προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο και καταδίκες, σημειώθηκε την Παρασκευή σε μια μικρή πόλη στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Ο κόσμος ήλθε και έψαχνε για οποιοδήποτε από τα γραπτά του, ήθελε να μάθει τι είχαμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτι Σίλβερναϊλ, υπεύθυνη του τμήματος στο κατάστημα που πωλεί καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία.

«Μερικοί από τους νεότερους υπαλλήλους μας δεν είχαν ακούσει ποτέ γι αυτόν, οπότε ήταν ενδιαφέρον να συζητήσουμε μαζί τους χθες, αφού οι πελάτες ήρθαν για τα βιβλία του, για το ποιος ήταν και πώς επηρέασε τον κόσμο της λογοτεχνίας. Ειλικρινά, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ χθες για να μιλήσουν για το πώς ένιωσαν και γι αυτό που συνέβη», ανέφερε.

Στο εμβληματικό βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης «Strand Bookstore» έχουν πουληθεί αρκετά βιβλία του Ρουσντί, χωρίς να υπολογιστούν οι διαδικτυακές πωλήσεις.

Από την άλλη, στο Twitter, χρήστες καλούσαν επίσης τον κόσμο να αγοράσει τα έργα του Ρουσντί σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας. Ο πρώτος πήρε τη μορφή αρχαγγέλου, ο δεύτερος του διαβόλου.

Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, ο συγγραφέας δίνει σε πόρνες τα ονόματα των γυναικών του προφήτη Μωάμεθ. Δημιουργεί επίσης τη μορφή ενός προφήτη, του Μαχούντ, ο οποίος, υπό την επιρροή του Εωσφόρου, φαίνεται να παραδέχεται ότι μπορεί κανείς να προσευχηθεί σε άλλους θεούς εκτός από τον Αλλάχ, πριν αναγνωρίσει το λάθος του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Σαλμάν Ρούσντι δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο λαιμό και την κοιλιά. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πενσυλβάνια σε σοβαρή κατάσταση, κινδυνεύοντας να χάσει ένα μάτι του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.