Φωτιά στην Σταμάτα: Εμπρησμό βλέπουν οι κάτοικοι της περιοχής

Φωτιά στην Σταμάτα: Εμπρησμό βλέπουν οι κάτοικοι της περιοχής

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στην περιοχή της Σταμάτας με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στο σημείο.

Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή να ωθούν την μεγάλη πυρκαγιά προς την Πεντέλη, ενώ ήδη ένα σπίτι φέρεται να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

«Ακούσαμε γκαζάκια»

«Ο αδερφός μου άκουσε τέσσερα γκαζάκια. Την έχουν βάλει τη φωτιά» δήλωσε κάτοικος της περιοχής στην κάμερα του MEGA. «Ειδικός δεν είμαι για να πω αν μπορούν να δικαιολογηθούν οι εστίες. Από και πέρα, υπάρχουν πολλές απλωμένες εστίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες δεν είναι συνέχεια μιας φωτιάς στη δική μου λογική» υπογράμμισε άλλος κάτοικος. «Δεν είναι δυνατόν στη λεωφόρου Διονύσου να έχει πάρει φωτιά και δεξιά και αριστερά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι εστίες είναι διάσπαρτες, περιμέναμε τη φωτιά από κάτω προς τη Διονύσου υπήρχε εστία πάνω από τη Διονύσου δεν είναι τυχαίο» τόνισε ένας πυροσβέστης.

Τι λέει o αντιπεριφερειάρχης

«Υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη από τα δέντρα, το χειμώνα. Είχαμε μια φωτιά με πολλαπλές εστίες που εγείει υποψίες. Ο κ. Πατούλης κινητοποίησε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Είχαμε κάποιες καταστοφές σε αγροικίες. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη καταγραφή. Θα ξεκινήσει σύντομα. Φαίνονται ότι υπάρχουν απώλειες από σπίτια που έχουν καεί. Δεν έχω ένδειξη για εγκλωβισμούς. Πλησιάζει η νύχτα, οι άνεμοι είναι ισχυροί, ελπίζω ότι δεν θα έχουμε δυσμενή εξέλιξη» δήλωσε στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας.

Επικίνδυνες οι επόμενες ώρες

Λόγω των δυνατών ανέμων (4-5 Bf) που πνέουν στην περιοχή, ο καπνός από την πυρκαγιά κινείται πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr (Εικόνα 1). Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και η ένταση των Β/ΒΑ θα φτάσει τα 6 Bf (Εικόνα 2).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαθέσιμη καύσιμη ύλη της περιοχής βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ευφλεκτότητας, όπως αυτή εκτιμάται με βάση το περιεχόμενο της υγρασίας της. Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ΕΑΑ – meteo.gr, η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δασική έκταση, πολύ κοντά σε ζώνη μίξης με αστικές περιοχές.

Tεράστια κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων – Μάχη με τις αναζοπυρώσεις

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα: 141 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι 12 ελικόπτερα (BK, Chinook, Super Puma, Ericsson) και 8 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev Be-200. Λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή η κατάσβεση είναι δύσκολη, ενώ υπάρχουν συνεχώς αναζοπυρώσεις.

Eν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ και τις υγειονομικές δομές στην περιοχή. Ήδη βρίσκονται στην περιοχή 4 ασθενοφόρα, για προληπτικούς λόγους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.