Έγγραφα-ντοκουμέντο: Εγκληματική αμέλεια η φωτιά στη Σταμάτα – Οι ευθύνες του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας

Έγγραφα-ντοκουμέντο: Εγκληματική αμέλεια η φωτιά στη Σταμάτα – Οι ευθύνες του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας

Κάηκε γι’ ακόμη μια φορά η Ελλάδα χθες, με τους κατοίκους του δήμου Διονύσου να βλέπουν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες.

Πολλοί είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη μέσα σε δευτερόλεπτα, εξαιτίας της αναλγησίας, της αδιαφορίας και του απόλυτου μπάχαλου που επικρατεί στην Ελλάδα όταν πρόκειται να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας σε μια πευκόφυτη περιοχή, όπως ο συγκεκριμένος δήμος.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν εξοργισμένοι στη «δημοκρατία» ότι όλα θα είχαν αποφευχθεί, αν οι αρμόδιες Αρχές δεν πετούσαν η μία στην άλλη το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών. Από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, ομάδες ατόμων με αλυσοπρίονα ξεκίνησαν να καθαρίζουν δασικές και μη εκτάσεις, όπου είχαν πέσει πολλά πεύκα λόγω του χιόνια του περασμένου χειμώνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Οι δημότες του Δήμου Διονύσου αγκάλιασαν την επιχείρηση, αφού για πρώτη φορά έβλεπαν ότι κάτι καλό πήγαινε να γίνει. Ωστόσο ο… θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες! Αφού κλάδεψαν και έκοψαν ό,τι ήταν επικίνδυνο σε αρκετές κοινότητες του Δήμου, τα συνεργεία παράτησαν τα κομμένα κλαδιά, τους θάμνους και τα δέντρα στα σημεία όπου τα έκοψαν, με αποτέλεσμα να ξεραθούν και να αποτελούν άμεσο κίνδυνο για πυρκαγιά και μάλιστα κοντά σε κατοικίες! Υπήρχαν περιοχές όπου έγινε αποκομιδή των κλαδιών και θάμνων, αλλά αυτό συνέβη σε ελάχιστα σημεία.

Έτσι, αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν τόσο τηλεφωνικά όσο και με μηνύματα στα social media με τον δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας να αρχίσει άμεσα η συλλογή των κομμένων κλαδιών από τα συνεργεία. Ωστόσο, η μόνη απάντηση που πήραν από τον Δήμο ήταν ότι όσα ήταν στη δικαιοδοσία του είχαν καθαριστεί, ρίχνοντας την ευθύνη για τα υπόλοιπα στην Πολιτική Προστασία!

Παράταση της κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με το έγγραφο μόλις πριν από μια εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε αποφασίσει την παράταση για έναν μήνα της κήρυξης του Δήμου Διονύσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς «εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15-2-2021 στην παραπάνω περιοχή».

Παρ’ όλα αυτά, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κόκκαλης διαφήμιζε στο Facebook την επιχείρηση που είχε μείνει ημιτελής και υποσχόταν τα δέοντα… Όμως, η αλήθεια είναι ότι η αποκομιδή των κλαδιών σε πολλά επικίνδυνα σημεία δεν έγινε ποτέ κι έτσι κάηκαν σπίτια και κινδύνευσαν άνθρωποι!

Δυστυχώς, αν δεν τα βρουν δήμος και Πολιτική Προστασία, σχετικά με το ποιος έχει ευθύνη να καθαρίσει τα ξερόχορτα και τα κομμένα κλαδιά που άφησαν πίσω τους τα συνεργεία, ο εφιάλτης θα επιστρέψει και οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.