ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μενίδι – Θάνατος Μάριου από αδέσποτη σφαίρα: Τον Δεκέμβριο η απόφαση για την αποζημίωση

Μενίδι – Θάνατος Μάριου από αδέσποτη σφαίρα: Τον Δεκέμβριο η απόφαση για την αποζημίωση

Τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία θα κριθεί εάν η οικογένεια του 11χρονου Μάριου που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο προαύλιο του σχολείου στο Μενίδι θα λάβει ή όχι από το Ελληνικό Δημόσιο 490.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε στην οικογένεια του Μάριου αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ (130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000 ευρώ στην αδερφή, 50.000 ευρώ σε κάθε ένα από τις δύο γιαγιάδες και ένα παππού), αναγνωρίζοντας ότι ενώ υπήρχε στην επίμαχη περιοχή αύξηση της εγκληματικότητας (και ειδικά με την παράνομη χρήση όπλων), παρ΄ όλα αυτά όχι μόνο δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα, αλλά αντίθετα τα μέτρα είχαν εξασθενήσει.

Η οικογένεια δικαιώθηκε και το Δημόσιο άσκησε έφεση

Στην συνέχεια το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η Αστυνομία για κάθε ενέργεια που γίνεται, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί γιατί δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, μεταξύ των πράξεων-γεγονότων εκείνης της ημέρας.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς, κατέθεσε αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα μέλη του οποίου εκπροσωπούν ενώπιον της Δικαιοσύνης το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να παραιτηθεί το Δημόσιο από το δικαίωμα εφέσεως που είχε κατά της πρωτόδικης αποφάσεως που επιδίκασε την αποζημίωση 490.000 ευρώ και οι γονείς, κ.λπ. να παραιτηθούν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου (της αποζημίωσης που επιδικάστηκε).

Όμως, το ΝΣΚ με οριακή πλειοψηφία (6-5) απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του άτυχου Μάριου και έτσι σήμερα το ΝΣΚ θα στηρίξει την έφεσή του ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Παρόντες στο δικαστήριο οι γονείς του Μάριου

Σήμερα, 4 χρόνια μετά το θάνατο του 11χρονου Μάριου, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε η έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης. Παρόντες στη δίκη ήταν ο πατέρας και η μητέρα του Μάριου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόδωρος Μαντάς ζήτησε να απορριφθεί η έφεση του ελληνικού Δημοσίου και να προσκομιστεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία με οριακή πλειοψηφία κρίθηκε ότι δεν παραιτείται το δημόσιο της έφεσης. Ο λόγος είναι ότι σε αυτήν περιλαμβάνεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον σκεπτικό της μειοψηφίας το οποίο δικαιώνει τις θέσεις της οικογένειας του 11χρονου.

Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο ανέφερε ότι δεν φέρει ευθύνη για το θάνατο του 11χρονου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε δήλωσή του ο κ. Μαντάς ανέφερε: «Το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε δυστυχώς για μία ακόμη φορά να μη σταθεί δίπλα στους πολίτες του αλλά απέναντι τους. Έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη, θα πράξει αυτό που παρέλειψε να κάνει το ελληνικό Δημόσιο και θα επικυρώσει με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου τις σκέψεις και τις παραδοχές του Διοικητικού Πρωτοδικείου και θα δικαιώσει την οικογένειά του μικρού Μάριου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.