ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Σκληραίνει η κατάσταση στο Καζακστάν: Ισχυρή κινητοποίηση των Ρώσων καταδρομέων – Αμερικανικές «αιχμές» κατά της Μόσχας

Σκληραίνει η κατάσταση στο Καζακστάν: Ισχυρή κινητοποίηση των Ρώσων καταδρομέων – Αμερικανικές «αιχμές» κατά της Μόσχας

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Καζακστάν όπου μέχρι στιγμής έχει γίνει η σύλληψη 3.811 ατόμων στις οποίες προχώρησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν για τις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον έχουν ξεκινήσει και οι φωνές από την Δύση και πάλι με στόχο την Ρωσία που προσπαθεί να στηρίξει την κυβέρνηση της κεντροασιατικής χώρας.

Κατά την ίδια πηγή, 26 συμμετέχοντες στα επεισόδια σκοτώθηκαν κι άλλοι 26 τραυματίστηκαν, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως 10 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι Ρώσοι μπορεί να είναι πιο… επιθετικοί απέναντι στους πολίτες της χώρας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς το Καζακστάν ότι θα είναι «δύσκολο να φύγουν από τα εδάφη σας οι ρωσικές δυνάμεις».

Η προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται ενώ Ουάσινγκτον και Μόσχα βρίσκονται σε μια συνεχή ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκεί δριμεία κριτική στο Κρεμλίνο για επιθετικές κινήσεις που πλήττουν την κυριαρχία του Κιέβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ειδικότερα εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν αναγκαίο να ζητήσει το Καζακστάν την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός του, για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές και προειδοποίησε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» να αποχωρήσουν στο μέλλον.

«Ένα μάθημα της πρόσφατης ιστορίας είναι ότι αφού βρεθούν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να τους κάνετε να φύγουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν.

Αμέσως μετά την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον ίδιο, μη κατονομαζόμενο, αξιωματούχο.

Συλλαμβάνουν οποιονδήποτε κινείται «ύποπτα» γύρω από το αεροδρόμιο του Αλμάτι

Aνταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου TASS μετέδωσε, εξάλλου, πως το αεροδρόμιο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν παραμένει κλειστό, καθώς και ότι φυλάσσεται από στρατιώτες και αστυνομικούς – οι τελευταίοι συλλαμβάνουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος.

Η κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο είναι μεγάλη, όμως οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα. Ο δημοσιογράφος είπε, ακόμη, ότι είδε να συλλαμβάνονται τέσσερις «ύποπτοι» και να μεταφέρονται σε ένα μικρό λεωφορείο, με τα χέρια τους δεμένα στον σβέρκο.

Συνομιλίες Πούτιν – Τοκάγεφ

Νωρίτερα σήμερα, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαμίντιρ Πούτιν συζήτησε για την κατάσταση στο Καζακστάν σε αρκετά τηλεφωνήματα που είχε με τον Καζάκο ομόλογό του Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πούτιν μίλησε επίσης με τους ηγέτες άλλων χωρών του Οργανισμού της Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), χθες και σήμερα, Παρασκευή, μετέδωσαν τα πρακτορεία επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.