ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ηγουμενίτσα: Παραδόθηκε στις φλόγες το πλοίο – Οι 237 επιβάτες εγκατέλειψαν με σωσίβιες λέμβους – Ένας τραυματίας (φώτο)

Είχε προορισμό το Πρίντεζι

Ηγουμενίτσα: Παραδόθηκε στις φλόγες το πλοίο – Οι 237 επιβάτες εγκατέλειψαν με σωσίβιες λέμβους – Ένας τραυματίας (φώτο)

(Αρχικό κείμενο 06:13 – Ανανέωση 7:54) Ολοσχερώς καίγεται το πλοίο Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi, το οποίο μετέφερε 237 επιβάτες και έπιασε φωτιά λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi που είχε αναχωρήσει με προορισμό το Πρίντεζι πλέει έξω από τη νήσο Ερείκουσα.

Στο πλοίο επέβαιναν 237 επιβάτες και 51 μέλη πληρώματος.

Άμεσα, δόθηκε η εντολή εκκένωσης και ζητήθηκε η συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, με την επιχείρηση να είναι γιγαντιαία. Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ναυαγοσωστικό, ένα της ιταλικής ακτοφυλακής, δύο παραπλέοντα, δύο ιδιωτικά σκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα έχουν επιβιβαστεί σε διασωστικές λέμβους και θα ακολουθήσει η μεταφορά τους σε πλοία που βρίσκονται στο σημείο.

Το πλοίο έχει παραδοθεί στις φλόγες από άκρη σε άκρη, ενώ υπάρχει ένας ελαφρά τραυματίας ο οποίος μεταφέρεται στην Κέρκυρα ούτως ώστε να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Ο Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Ναυτιλίας, επεσήμανε πως στην επιχείρηση συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, και ένα ελικόπτερο αλλά και πλοίο από την Ιταλία.

Ερωτώμενος για το εάν έχει εκκενωθεί το πλοίο, επεσήμανε πως γίνεται καταμέτρηση των διασωθέντων για να επιβεβαιωθεί ότι έχουν κατέβει όλοι. Κατά πάσα πιθανότητα, όπως είπε, θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η ασφάλεια των επιβαινόντων.

«Σύμφωνα με τον καπετάνιο έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση του πλοίου από επιβάτες και πλήρωμα» είπε ο ίδιος.

«Όλοι οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα με πλοία που σπεύδουν από τον νησί στο σημείο» ανέφερε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε η κρατική τηλεόραση, το πλοίο μετέφερε, κυρίως, επαγγελματίες με τα φορτηγά τους. Υπήρχαν, κατά πληροφορίες, τουλάχιστον 160 φορτηγά.

Παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια της φωτιάς, ενώ κατά την ίδια πηγή στο παρελθόν είχαν καταγραφεί και άλλα περιστατικά με το εν λόγω πλοίο.

H πρώτη μαρτυρία επιβάτη

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο στο ιταλικό πλοίο που έχει σπεύσει προς βοήθεια του ελληνικού επιβατηγού στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.

Πότε άτομα τελικά ήταν στο πλοίο

Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρθηκε ότι βάσει της κατάστασης που είχε καταθέσει στο λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας ο πλοίαρχος, στο Euroferry Olympia βρίσκονταν 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα. Δηλαδή, 290 άνθρωποι. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά όταν ξέσπασε η φωτιά τα ξημερώματα, στο πλοίο ήταν 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η καταμέτρησή τους και η ταυτοποίησή τους, η πλήρης καταγραφή δηλαδή, θα γίνει όταν, περίπου στις 11:00, φτάσουν στην Κέρκυρα οι διασωθέντες. Από τα πρώτα στοιχεία και την καταμέτρηση που έγινε στις λέμβους, δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.