Συνελήφθη ο αρχηγός της σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ

Συνελήφθη ο αρχηγός της σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ

Συνελήφθη στο Μενίδι ο 40χρονος φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας που ανατίναξε το ΑΤΜ στα ΕΛΤΑ Κερατέας τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Χθες είχαν συλληφθεί άλλα δυο μέλη της συμμορίας, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται άλλο ένα.

Ο τρόπος δράσης της σπείρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τα τέλη του 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση και διέπρατταν με τη χρήση εκρηκτικών υλών, διαρρήξεις Α.Τ.Μ. και κλοπές αυτοκινήτων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ο τρόπος δράσης (modus operandi) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στις εκρήξεις και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεών τους, καθόσον δρούσαν τις πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες και από τις διωκτικές Αρχές.

Αναλυτικότερα, επέλεγαν Α.Τ.Μ. που ήταν τοποθετημένα είτε σε σημεία που δεν υπήρχαν εγκατεστημένα κλειστά συστήματα βιντεοσκόπησης, είτε σε καταστήματα που ήταν απομακρυσμένα και επομένως εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, ώστε αφενός να μπορούν να επιχειρήσουν με άνεση, σε συνάρτηση με το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων και αφετέρου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Πριν την «επιχείρηση», μετέβαιναν αρκετές φορές στο σημείο, έλεγχαν όλους τους δρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτικά δρομολόγια διαφυγής, ενώ πραγματοποιούσαν και πολλές διελεύσεις από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να υπολογίσουν την απόστασή του από το σημείο της έκρηξης.

Ακολούθως, την ημέρα που είχαν επιλέξει για να πραγματοποιήσουν την επίθεση και λίγες ώρες πριν την διάπραξή της, διέρχονταν από την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ως «ορμητήριο» οικία στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ ως «επιχειρησιακά οχήματα», χρησιμοποιούσαν συνήθως κλεμμένα αυτοκίνητα. Για την μετάβασή τους από και προς την περιοχή που βρισκόταν το Α.Τ.Μ., χρησιμοποιούσαν οχήματα που ανήκαν σε άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή που οι ίδιοι κατείχαν νόμιμα, ώστε να μην κινούν υποψίες.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να επιτύχουν στο μέγιστο βαθμό τον συντονισμό αλλά και τη διασφάλιση της διαφυγής τους, σε περίπτωση που κατέφθαναν στο σημείο Αστυνομικές δυνάμεις, είχαν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, τα οποία μετά το τέλος της επιχείρησης κατέστρεφαν.

Αρχηγικό ρόλο της οργάνωσης είχε ημεδαπός ο οποίος αναλάμβανε την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών, ενώ έχαιρε του σεβασμού των υπόλοιπων μελών, οι οποίοι ήταν και μικρότερης ηλικίας και διατηρούσε συντονιστικό και αναντικατάστατο ρόλο στην οργάνωση.

Τα υπόλοιπα μέλη, ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους ως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες, ενώ φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία θα μετέβαιναν και διέπρατταν τις διαρρήξεις σε ΑΤΜ, είτε αφαιρώντας τα και παραποιώντας τα χαρακτηριστικά τους (πινακίδες κυκλοφορίας), είτε χρησιμοποιώντας «καθαρά» οχήματα, ιδιοκτησίας τους ή του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Τι βρήκαν οι αρχές

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • (3) αυτοκίνητα,
  • (3) μοτοσυκλέτες,
  • μικροποσότητα ινδικής κάνναβης,
  • (2) κινητά τηλέφωνα,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM,
  • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων,
  • πλήθος φυσιγγίων διαμετρήματος 9mm,
  • κράνος μηχανής και γάντια.

Επιπρόσθετα, σε δασική έκταση σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο ένα σακίδιο, που περιείχε μεταξύ άλλων, τρία (3) μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, έτοιμα για χρήση, πινακίδα κυκλοφορίας μοτοσυκλέτας, για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια από το κάτοχό της, καθώς και μία κάρτα SIM.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.