ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ένοχος με ποινή 13 ετών ο Ε.Κορκονέας για τον θάνατο Γρηγορόπουλου – Αποφυλακίζεται – Αθώος ο Σαραλιώτης (βίντεο) (upd)

Ένοχος με ποινή 13 ετών ο Ε.Κορκονέας για τον θάνατο Γρηγορόπουλου – Αποφυλακίζεται – Αθώος ο Σαραλιώτης (βίντεο) (upd)

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 14.22): Ομόφωνα ένοχο έκρινε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο, αλλά με το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου και του επιδίκασε ποινή 13 ετών σπάζοντας τα ισόβια και ανοίγοντας το δρόμο προς την ελευθερία.

Αντιθέτως το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον Βασίλειο Σαραλιώτη ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Ο Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη αλλά αποφυλακίστηκε το 2012 με περιοριστικούς όρους, μέχρι και την απόφαση του Εφετείου που τον έκρινε αθώο.​

Συγκεκριμένα, η πρωτόδικη απόφαση επιφύλασσε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας είχε επιβάλλει το 2010 διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Μπορεί η κατηγορία να μην άλλαξε, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, όμως χορηγήθηκε ομόφωνα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν τα ισόβια».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ποινή που αναμένεται να ανακοινωθεί από το δικαστήριο σε λίγη ώρα, θα έχει «ταβάνι» τα 15 χρόνια. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος έχει ήδη εκτίσει πραγματικά τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ έχει εργαστεί στη φυλακή γεγονός που προσμετράται ευεργετικά και κατά συνέπεια μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του, καθώς θα έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.

Από το δικαστήριο απουσίαζε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, ενώ το παρών έδωσαν οι γονείς του Επ. Κορκονέα.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν πως ο ειδικός φρουρός από το όπλο του οποίου σκοτώθηκε ο 15χρονος μαθητής πρέπει να καταδικασθεί για το ίδιο αδίκημα με άμεσο δόλο.

«Το δικαστήριο κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο της πράξης της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο. Ομόφωνα αθώος ο δεύτερος κατηγορούμενος, ελλείψει διπλού δόλου λόγω αμφιβολιών» τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση µε άµεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Νωρίτερα, ο συνήγορός του Βαγγέλης Ανδρούλας ζήτησε την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει να αναγνωρισθεί αυτό του προτέρου σύννομου βίου.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό Β. Χανή, το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου «δεν διαφαίνεται μόνο από το μητρώο». Όπως εξήγησε, «ο νομοθέτης δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, άρα δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Μάλιστα, όπως ανέφερε, η κρίση πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

«Από όσα έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Καθόλη της διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής του είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του.

Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμο λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Ο κατηγορούμενος δεν είναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου…» ανέφερε ο εισαγγελέας.

Και συνέχισε: «Ανέλυσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου… δέχομαι τον άμεσο δόλο όμως για τη χορήγηση του ελαφρυντικού αναφερόμαστε πριν την 6η Δεκεμβρίου του 2008. Αποδείχθει ότι έζησε σύννομα και συντρέχουν οι λόγοι για τη χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου».

Από την πλευρά Κορκονέα ζητήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου συννομου βίου, το ελαφρυντικό ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος «γιατί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του κατηγορουμένου» όπως είπε ο κ. Ανδρούλας.

Επίσης ζητήθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας «γιατί δείχνει από την πρώτη στιγμή τη συντριβή του για ότι έγινε», όπως σχολίασε ο συνήγορός του, ο οποίος ζήτησε επιπλέον ελαφρυντικό για καλή διαγωγή στη φυλακή. «Παρά τις αντίξοες σύνθηκες καθώς μπήκε μέσα σαν «στυγνός δολοφόνος» και ήταν αστυνομικός. Αυτό ξέρετε τι συμπεριφορές προκαλεί στις φυλακές και παρ όλα αυτά αντιδρούσα πάντοτε κόσμια» ανέφερε κατά την αγόρευση του.

Τέλος ζητήθηκε και το ελαφρυντικό για τη μη εύλογη διαρκεία της διαδικασίας, που με το νέο κώδικα μπορεί να «χρεωθεί» ως ελαφρυντική περίσταση στον κατηγορούμενο. «Εδώ έχουμε μια διαδικασία που διήρκησε 11 χρόνια» σχολίασε ο συνήγορος του Επ. Κορκονεα.

Ήταν Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Ύστερα από φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, πέφτει νεκρός από πυροβολισμό του πρώτου, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Ο θάνατός του -όπως διαπιστώθηκε αργότερα από την ιατροδικαστική εξέταση- ήταν ακαριαίος. Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο του νεαρού.

Ο Κορκονέας βάζει το όπλο στη θήκη και μαζί με τον Σαραλιώτη αποχωρούν επιστρέφοντας προς το αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου, αφού πρώτα ενημερώνουν μέσω ασυρμάτου για το συμβάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.