Επεισόδια στην Αθήνα για τη δολοφονία Φλόιντ: Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ – Το ειδικό σχέδιο που ετοιμάζει (βίντεο-φωτο)

Επεισόδια στην Αθήνα για τη δολοφονία Φλόιντ: Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ – Το ειδικό σχέδιο που ετοιμάζει (βίντεο-φωτο)

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ, καθώς υπάρχουν φόβοι για «αντανάκλαση» των επεισοδίων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με φόντο τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Αμερικανών για την αστυνομική βία και τη δολοφονία του Τζoρτζ Φλόιντ.

Από τις αρχές της εβδομάδας, οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, σερφάρουν στο ίντερνετ, βάζουν στο μικροσκόπιο και φιλτράρουν καλέσματα σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης ομάδων του αναρχικού- αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Δείτε το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της επίθεσης με μολότοφ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, το οποίο ανέβασαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ομάδες αναρχικών:

Είναι χαρακτηριστικό, ότι καθημερινά υπάρχουν δύο και τρεις συγκεντρώσεις από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ με αποκορύφωμα όσα έγιναν χθες έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου περίπου 2.000 – 3.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία και αργά το απόγευμα σημειώθηκαν επεισόδια με μολότοφ και πέτρες παρά, τα αυστηρά μέτρα από την Αστυνομία για την περιφρούρηση. Βέβαια, το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις καθώς και εκεί υπάρχουν συνεχώς διαδικτυακά καλέσματα για συγκεντρώσεις και πορείες.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ καταστρώνουν ειδικό σχέδιο έτσι ώστε να υπάρχει αστυνόμευση, περιπολίες και το κυριότερο πληροφόρηση προκειμένου τις επόμενες ημέρες να μην δημιουργηθούν επεισόδια, έκτροπα και καταδρομικές επιθέσεις. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σε συνεχείς συσκέψεις καταστρώνουν ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο έτσι ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα χωρίς ωστόσο να προκαλούν. Το επιχειρησιακό πλάνο βασίζεται σε άντληση πληροφοριών, άμεση επέμβαση, συνεχείς περιπολίες. Συμμετέχει δε, το σύνολο των ΜΑΤ, η ομάδα ΔΡΑΣΗ, η Κρατική Ασφάλεια και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Ειδικός σχεδιασμός υπάρχει και για τη φύλαξη αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών καθώς υπάρχουν πληροφορίες για καταδρομικές επιχειρήσεις όπως αυτή που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο τμήμα της Νέας Ιωνίας με ομάδα αγνώστων να πετούν μολότοφ σε περιπολικά οχήματα. Φυσικά το «σημείο μηδέν» του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η αμερικανική πρεσβεία όπου οι δυνάμεις αυξήθηκαν και οι περιπολίες διπλασιάστηκαν.

Εικόνες από τα επεισόδια στην Αμερικανική Πρεσβεία και το Κολωνάκι

Σε «βροχή» από μολότοφ από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου κατέληξε η χθεσινή συγκέντρωση και πορεία για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Οι αναρχικοί επιτέθηκαν με δεκάδες βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν κλείσει τον δρόμο με κλούβες, στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά, την ίδια στιγμή που οι αντιεξουσιαστές έβαζαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων.

Συνολικά στα χθεσινά επεισόδια σημειώθηκαν 12 προσαγωγές, 5 εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις. Μετά τα επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία, το σκηνικό της βίας μεταφέρθηκε στους δρόμους του Κολωνακίου, όπου ομάδα ατόμων προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα και έσπασε βιτρίνες.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=mSdbKYH5l2I

Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 19:30 από το Σύνταγμα ως ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές στις ΗΠΑ που έχουν βγει στους δρόμους φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια που ακολούθησαν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ:

Η συγκέντρωση διαλύθηκε μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια. Αντιεξουσιαστές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στο Κολωνάκι, ενώ άγνωστοι πέταξαν πέτρες εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στην Ηρώδου Αττικού.

Στο Κολωνάκι, μάλιστα, οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους νεαρούς ακόμα και στην Τσακάλωφ.

Λόγω της πορείας και των επεισοδίων έκλεισαν η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Τμήμα της Βασιλίσσης Σοφίας, μάλιστα, παρέμενε κλειστό μέχρι αργά γιατί ήταν γεμάτο από πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.