ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Σπείρα πορτοφολάδων: Έτσι δρούσαν (βίντεο)

Σπείρα πορτοφολάδων: Έτσι δρούσαν (βίντεο)

Λεπτομέρειες για το πώς δρούσαν 36 συλληφθέντες, που έκλεβαν πορτοφόλια και τιμαλφή κυρίως από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, δημοσιοποίησαν οι αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εδώ και έξι μήνες οι δράστες, 35 αλλοδαποί κι ένας Έλληνας, διέπρατταν καθημερινά κλοπές σε βάρος επιβατών ΜΜΜ, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια μοιράζονταν τα χρήματα ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Οι δράστες σε ομάδες των τριών έως επτά ατόμων πήγαιναν, πρωί ή μεσημέρι, σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία. Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δύο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς “τομείς” και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα.

Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες κι επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους. Μάλιστα, δημιουργούσαν τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματός τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να του αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό. Αμέσως μετά, τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαιρούσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα έδινε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση.

Τα πορτοφόλια, αφού τα άδειαζαν τα έριχναν σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων “κρούσης”, ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο. Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 94 κινητά τηλέφωνα και 11 τάμπλετ, 5.975 ευρώ και τέσσερις φορητοί υπολογιστές, 33 πορτοφόλια και 14 ρολόγια, 24 καπέλα, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια. Το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί άλλες 51 φορές στο παρελθόν για διάπραξη κλοπών. Οι συλληφθέντες έχουν ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.