ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επίθεση Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας σε Αρμενία: Η Άγκυρα δε διστάζει να βάλει «φωτιά» στην Ευρασία

Επίθεση Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας σε Αρμενία: Η Άγκυρα δε διστάζει να βάλει «φωτιά» στην Ευρασία

Διαδικτυακή συζήτηση με την επικοινωνιακή χορηγία του pronews.gr διοργάνωσε η AHEPA σε συνεργασία με Mediterranean Council & Forum (medcf.org), την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου με θέμα «ΕΥΡΑΣΙΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ».

Βαρυσήμαντες και αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών σχετικά με την παρούσα κατάσταση στην Ευρασία.

Μέσα σε ένα κλίμα καθημερινής αλλαγής των δεδομένων οι εκτιμήσεις βγάζουν μόνο σε ένα αποτέλεσμα. Ρωσία Τουρκία Κίνα ΗΠ και ΕΕ σε ένα «δαχτυλίδι» φωτιά που είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεσπάσει με απρόβλεπτες συνέπειες.

Brad Johnsom: «..μιλήσαμε για τα πιθανά σενάρια του Γ’ ΠΠ και την επιθετικότητα της Τουρκίας που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Σας αρέσει ή όχι δεν με ενδιαφέρει, όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο Ερντογάν δεν είναι ηλίθιος ούτε χαζός…ήρθε στην εξουσία με εξυπνάδα επιθετικότητα μάλλον αδίστακτα, θέλει να επανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία μια περίμετρο δύναμης γύρω από αυτόν, και αυτό δεν μπορεί να το πετύχει με ειρηνικές διαδικασίες και συμφωνίες, αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο πολεμώντας. Ναι βλέπω μια πολεμική αναμέτρηση στο σύντομο μέλλον πάρα πολύ πιθανή, και έχουμε δει τις πρώτες φάσεις του μέχρι τώρα στη Λιβύη τη Συρία και τώρα στον Καύκασο, ο Ερντογάν βλέπει μπροστά για το πως θα επωφεληθεί ώστε να κατακτήσει και να ελέγχει όσες περισσότερες πηγές ενέργειες μπορεί, αφού καταλαβαίνει ότι αν δεν το κάνει θα κρατηθεί μακριά από αυτές…».

Dr Cyril Widdershoven: «…Η Γεωπολτική κατάσταση είναι διαφορετική από ότι ήταν τον Α’ και Β’ ΠΠ. Κίνα και Ινδία πρέπει να κοιτάξουμε για τον Γ’ ΠΠ, ωστόσο κοιτάζοντας τι συμβαίνει στην Μεσόγειο, δεν πρέπει να υποτιμάμε την Τουρκία και το πως δρα στην περιοχή, όταν νιώθει ότι απειλούνται τα συμφέροντα της μπορεί να «δαγκώσει» χωρίς προειδοποίηση…κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και μην επαναπαύεστε, υπάρχουν κινήσεις που ανησυχούν. Υπάρχουν θετικές κινήσεις όπως οι ΑραβοΙσραηλινές σχέσεις που καλυτερεύουν. Οι αντιδράσεις του Ερντογάν δημιούργησαν μια νέα κατάσταση μεταξύ πρώην πολιτικά εχθρών του Ισραήλ και της Ελλάδας. Οι ΕλληνοΙσραηλινές σχέσεις είναι πολύ καλύτερες από ότι ήταν στο παρελθόν».

Savvas Tsivikos: «…Είναι θέμα χρόνου να συμβεί μια πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία, εκτός κι αν ΗΠ και Ρωσία το αποτρέψουν, αλλά ο Ερντογάν συνεχώς προκαλεί και δεν αποκλείεται ένα ατύχημα χωρίς επιστροφή. Πρέπει να αξιολογούμε ώρα με την ώρα τα δεδομένα. Ειδικά πρέπει να αξιολογήσουμε την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠ στην Ελλάδα, να δούμε τι θα συμφωνηθεί και τι συμφωνίες θα υπογραφούν, δεν θυμάμαι στην πρόσφατη ιστορία ένας Υπουργός εξωτερικών να έχει επισκεφθεί την ναυτική βάση της Σούδας. Οι ΗΠ έχει αποφασίσει να στείλει ισχυρά μηνύματα ειδικά προς την Τουρκία και γι αυτό η Τουρκία είναι τόσο ενοχλημένη. Πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και να αξιολογούμε τις εξελίξεις και τις αναλύσεις που εξάγουμε από τέτοιες συζητήσεις….Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, τόσο στις ΗΠ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και υπάρχουν τεράστιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που μεταμορφώνουν την κατάσταση. Πολλά μπορούν να συμβούν και ένα ατύχημα μπορεί να έχει απρόβλεπτα καταστροφικές συνέπειες. Μία μικρού μεγέθους πολεμική εμπλοκή που μπορεί να μην εξελιχθεί και να μην επεκταθεί, αλλά θα συμφωνήσω με τον κ. Johnson ότι πολύ πιθανό να παρεκτραπεί η κατάσταση».

Ζαπουνίδης Ανδρέας: «…To γιγαντιαίο σχέδιο που είχε η Κίνα για την κατάκτηση του κόσμου καταρρέει μέσα σε μια θάλασσα χρεών για τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτό, καθώς ο COVID19 γύρισε μπούμερανγκ στην Κίνα και το σχέδιο της, ενώ οι πιέσεις από την πλευρά των ΗΠ αποδίδει καρπούς. Στα Βαλκάνια η Τουρκία μένει μόνη της απέναντι στο ΝΑΤΟ τις ΗΠ και τη Ρωσία ενώ η Σερβία προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τη Ρωσία κάνοντας ανοίγματα προς τις ΗΠ μέσω της συμφωνίας με το Κόσοβο.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία για τα δικά της σχέδια σε άλλες περιοχές. Τα Βαλκάνια ήταν και θα είναι πάντα ρυθμιστής εξελίξεων για τα ζητήματα της Ευρασίας. Σίγουρα η περιφέρεια γύρω από την HEARTLAND βρίσκεται σε διαρκή εμπόλεμη κατάσταση και αυτό κάποια στιγμή αργά η γρήγορα πολύ πιθανό να ξεσπάσει σε κάτι μεγαλύτερο. Στον Καύκασο οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. (ήδη μια ημέρα μετά οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν απόλυτα τους ειδικούς)».

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Mrs. Danielle Crimmins Criminal Justice, Strategic Intel/Homeland Security MEDCF Analyst on Terrorism (USA). Συζήτησαν ζωντανά σε παράλληλη προβολή στο youtube και το facebook οι, Cyril Widdershoven Ph.D Strategy Studies Global Head Strategy & Risk Berry Commodities, Director VEROCY, MEDCF Chairman, Bradley Johnson Americans for Intelligence Reform CIA CoS (Ret), OAAN, Savvas Tsivikos CEO at Cypreco industries inc. AHEPA’s Supreme Treasurer, προλόγισε και σχολίασε ο Ανδρέας Ζαπουνίδης Σύμβουλος Ασφαλείας & Community Liaison Consultant Energy and Defence Industry – Πρόεδρος του τμήματος ΑΗΕΡΑ HJ41 Καλαμαριά.

">Live streaming στο youtube/AHEPA HJ41

Live streaming στο facebook/AHEPA HJ41

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χορηγός ζεύξης social media eforum LIOKOU COPY SHOP – 26ης Οκτωβρίου 18 Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.