ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πυρκαγιά κατακαίει το δάσους του Σχίνου Κορινθίας – Πάει προς Αλεποχώρι – Απροετοίμαστος ο κρατικός μηχανισμός

Πυρκαγιά κατακαίει το δάσους του Σχίνου Κορινθίας – Πάει προς Αλεποχώρι – Απροετοίμαστος ο κρατικός μηχανισμός

(Ανανέωση 06:20) Ανεμπόδιστη η πύρινη λαίλαπα που από εχθές το βράδυ ξεκίνησε στο Σχίνο Κορινθίας, «προελαύνει» προς το Αλεποχώρι με τον κυβερνητικό μηχανισμό να είναι «σαστισμένος» και να μην μπορεί να αντιδράσει.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Σχίνος και Αγία Σωτήρα.

Στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι μέτριας έντασης, αλλά με ισχυρές ριπές, ενώ το μέτωπο της φωτιάς έχει νοτιοανατολική εξέλιξη. Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά είχε πάρει κατεύθυνση προς τις Βαμβακές, η Πυροσβεστική ενημέρωσε ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός ακόμα οικισμού. Κάτι που συνέβη περίπου στις 04.00 ξημερώματα με τις αρχές να ζητούν την εκκένωση ακόμα δυο οικισμών, στις Βαμβακές και τη Μαυρολίμνη.

Αυτή την ώρα η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα προς Αλεποχώρι και Μέγαρα με τον δήμαρχο της περιοχής να επισημαίνει ότι το μέτωπο είναι μεγάλο και καίει δασική έκταση που η τελευταία φορά που είχε δοκιμαστεί από τις φλόγες ήταν το 1985.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=007qxduXUOw&feature=emb_title&ab_channel=Loutrakiblog

Ενώ όπως δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, κ. Βαθρακογιάννης εκκενώθηκαν στην πορεία και άλλα χωριά.

Συγκεκριμένα για προληπτικούς λόγους μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί έξι χωριά: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά και δύο μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 87 πυροσβέστες με 28 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα και μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες. Με το πρώτο φως του ήλιου στο έργο κατάσβεσης αναμένεται να συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εξαιτίας της φωτιάς έχουν προκληθεί ζημιές σε τρεις κατοικίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος τους.

«Λίγο πριν τις 6 ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Πρόκειται για 8 αεροσκάφη, 9 πεζετέλ και τρία ελικόπτερα, 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων,62 οχήματα, το Μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με υδροφόρες. Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σε ένα από τα ελικόπτερα βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, κ. Βαθρακογιάννης.

Η μεγάλη φωτιά εξελίσσεται στα Γεράνεια Όρη, σε δασική πευκόφυτη περιοχή με πυκνή βλάστηση, ενώ όπως δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, Η πυρκαγιά κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς το Αλεποχώρι.

Όπως έγινε γνωστό τις βραδινές ώρες, ενισχύονται οι δυνάμεις καθώς καταφθάνουν ενισχύσεις από Αττική και Πελοπόννησο. Αρχικά στο σημείο επιχειρούσαν 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ.

Το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν επίσης δυνάμνεις της ΕΛ.ΑΣ αλλά και υδροφόρες του Δήμου.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβετικού Σώματος, Αντιστράτηγου, Στέφανου Κολοκούρη, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, έχει μεταβεί στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και συντονίζει τις δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά, ενώ κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μεταβαίνει για τη διερεύνηση των αιτιών της.


(Αρχικό κείμενο) Μεγάλη φωτιά μαίνεται σε δασική έκταση στον Σχίνο Κορινθίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί κατοικίες, τόσο στον Σχίνο όσο και στον οικισμό Αγία Σωτήρα ενώ και οι δύο έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στην παραλία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των δασοπυροσβεστών στο loutrakiblog καίγονται σπίτια και στον οικισμό Μπαφάνι.

Στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι κάτι που κάνει την κατάσβεση της φωτιάς ιδιαίτερα δύσκολη.


Η φωτιά που ξέσπασε σε ελαιώνα απειλεί τον οικισμό ενώ σε μικρή σχετικά απόσταση υπάρχει δασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβεστικά οχήματα με 42 πυροσβέστες από την Περαχώρα και από την Κόρινθο ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το korinthostv οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ανέρχονται πλέον σε 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ ενώ καταφθάνουν ενισχύσεις από Αττική και Πελοπόννησο.

Την προσπάθεια κατάσβεσης δεν ευνοεί ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.