ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Άγιοι Ανάργυροι: Σε διαδικασία απόταξης ο αρχιφύλακας που είχε σκοπιά την ώρα της δολοφονίας

Μέχρι την απόταξη θα κάνει κανονικά υπηρεσίες

Άγιοι Ανάργυροι: Σε διαδικασία απόταξης ο αρχιφύλακας που είχε σκοπιά την ώρα της δολοφονίας

O αρχιφύλακας που ήταν στη σκοπιά το βράδυ της Δευτέρας στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, έξω από το οποίο έγινε η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, βρίσκεται σε διαδικασία απόταξης.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου βγήκε απόφαση για την απόταξή του από το Σώμα, η οποία κοινοποιήθηκε πρώτα στον στον ίδιο και μετά στην υπηρεσία (ΕΛΑΣ). Η απόταξή του αφορά στην εμπλοκή του σε ποινικές υποθέσεις στο παρελθόν.

Αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο πειθαρχικών για την απόταξη του μετά την απόφαση σε βάρος του. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο δεν εξετάζει μόνο μια περίπτωση αλλά παραπάνω υποθέσεις, συγκεντρωτικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η απόταξη του αρχιφύλακα θεωρείται θέμα ημερών, ενώ μέχρι τότε, όπως προβλέπεται, κανονικά εξακολουθεί να κάνει υπηρεσίες.

Ο εν λόγω αρχιφύλακας είχε νομικά μπλεξίματα καθώς το 2014 ενεπλάκη το όνομά το σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης για πλαστογραφίες αλλά και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα.

Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε φυλάκιση και η αστυνομία τον έθεσε σε διετή διαθεσιμότητα. Ο αρχιφύλακας άσκησε έφεση και το 2021 εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκιση του. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας όπου έμεινε για 12 μήνες, ενώ το 2023 αποφυλακίστηκε με βούλευμα.

Όσο για το πώς επέστρεψε στην αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούσε ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεφε στην αστυνομία. Ο φάκελός του παρέμενε ανοιχτός μέχρι πριν από λίγες ημέρες όταν καταδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο και ξεκίνησε η διαδικασία απόταξής του.

Λογοθέτης: Σε διαδικασία απόταξης ο αρχιφύλακας

Τα περί απόταξης επιβεβαίωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης ο οποίος σχολιάζοντας γενικά τα όσα συνέβησαν στο ΑΤ το βράδυ της Δευτέρας σε ότι αφορά τον χειρισμό της καταγγελίας της 28χρονης έκανε λόγο για τεράστιο πλήγμα και εξαιρετικά θλιβερή εξέλιξη και εσωτερικά, για την αστυνομία.

«Πρέπει να δούμε τι έγινε, να διερευνηθεί σοβαρά και μεθοδευμένα τι δεν πήγε καλά» τόνισε ο Μ.Λογοθέτης.

Επιβεβαίωσε ότι υπήρχε περιπολικό στην περιοχή και θα μπορούσε να βρεθεί και δεύτερο περιπολικό από γειτονική περιοχή, καθώς και ότι ο φρουρός που ήταν μπροστά στο συγκεκριμένο τμήμα είναι σε διαδικασία απόταξης.

«Ο άνθρωπος αυτός, αφού τελεσίδικησε η υπόθεσή του, θα αποταχθεί πολύ σύντομα» ανέφερε ο κ. Λογοθέτης.

Δημογλίδου για Αγίους Αναργύρους: «Διεξάγεται παράλληλα εισαγγελική και διοικητική έρευνα»

«Ο άνθρωπος ήταν στη σκοπιά του και υπάρχει και βιντεοληπτικό υλικό με την κοπέλα και το οικείο της πρόσωπο αποχωρώντας από το ΑΤ, χαιρετούν τον σκοπό και στη συνέχεια απομακρύνονται από το σημείο, μέχρι και την ώρα που η κοπέλα δέχεται την επίθεση και αρχίζει να επιστρέφει στο ΑΤ για να ζητήσει βοήθεια. Ουσιαστικά, ο δράστης την τραυμάτιζε καθ’ οδόν και κατέληξε σχεδόν μπροστά στη σκοπιά», είπε αρχικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Και συνέχισε αναφορικά με το πρωτόκολλο: «Σε αυτό το θέμα δεν είμαστε “απέναντι” αλλά στην ίδια “πλευρά” και αναζητούμε απαντήσεις για την υπόθεση. Και γι’ αυτό διεξάγεται και η εισαγγελική έρευνα πέραν της διοικητικής. Γίνεται έρευνα για το εάν εκείνοι οι άνθρωποι που ήταν στην υπηρεσία εκείνο το βράδυ εξάντλησαν ό,τι ήταν δυνατό από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύσουν την κοπέλα. Αυτό θα κληθούν να απαντήσουν και στον εισαγγελέα αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ.».

Για το τι θα γίνει με τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, είπε: «Υπάρχουν κανόνες πειθαρχικού δικαίου για την παραμονή ή όχι του προσωπικού. Και για τον σκοπό, προβλέπεται από το Πειθαρχικό Δίκαιο και ποινικά, εφόσον υπάρχουν εκκρεμότητες, να υπηρετεί – μέχρι να ακολουθήσει το επόμενο διοικητικό μέτρο. Το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και έχει ζητηθεί από την ηγεσία του Σώματος αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί άμεσα».

«Υπάρχει μάρτυρας που έχει βοηθήσει αρκετά στη διαδικασία. Το κορίτσι δεν είχε καταλάβει ότι παρακολουθείται και θεωρούσε ότι ο δράστης βρίσκεται έξω από το σπίτι της. Δεν είχαν αντιληφθεί ούτε η κοπέλα ούτε το οικείο πρόσωπό της ότι παρακολουθούνταν από τον δράστη. Η κοπέλα ζήτησε να μεταφερθεί με περιπολικό στο σπίτι της. Το αν θα έπρεπε να “σπάσει” το τυπικό και να πάει η κοπέλα σπίτι της είναι μια άλλη συζήτηση. Αν τον έβλεπαν στο σπίτι της ο άνθρωπος αυτός θα είχε προσαχθεί», σημείωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, τόνισε: «Αυτή η έρευνα θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Για να βρίσκεται ο σκοπός σε αυτή τη θέση, σημαίνει ότι και προβλέπεται από το Ποινικό Δίκαιο και από το Πειθαρχικό Δίκαιο. Αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Σώμα, θα είχε απομακρυνθεί. Το αν εκτελούσε σωστά τα καθήκοντά του, ελέγχεται και από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ότι δεν υπήρχε περιπολικό στην περιοχή. Το συγκεκριμένο περιπολικό ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Οι Άγιοι Ανάργυροι και η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή που αστυνομεύεται από πολλές υπηρεσίες, όχι μόνο από την Άμεση Δράση. Υπήρχαν περιπολίες στην περιοχή. Εδώ δεν είναι το θέμα μας ότι δεν υπήρχε περιπολικό να μεταφέρει την κοπέλα, αλλά ότι δεν ενημερώθηκε περιπολικό να προσέλθει για να γίνει η μεταφορά. Ελέγχεται το γιατί η Άμεση Δράση ενημερώθηκε από την κοπέλα και όχι από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας», υπογράμμισε η κ. Δημογλίδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.