ΑΧΕΠΑ: Καταγγελία για επαναχρησιμοποίηση χειρουργικών υλικών – Διεξάγεται ΕΔΕ

Τι λέει το έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων

ΑΧΕΠΑ: Καταγγελία για επαναχρησιμοποίηση χειρουργικών υλικών – Διεξάγεται ΕΔΕ

Μία σημαντική έρευνα σε βάθος διεξάγεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, έπειτα από έγγραφο τ ου Σωματείου Εργαζομένων που εστάλη και στους εκπροσώπους Τύπου των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αναφέρει ότι από μέλος του Σωματείου έχει γίνει καταγγελία για επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης.

Όπως αναφέρει το GRTimes, σύμφωνα με το έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο, Σταύρο Καρακατσάνη και τον γενικό γραμματέα, Δημοσθένη Μιχελάκη, «στο Σωματείο μας καταγγέλθηκε από μέλη μας, πως γίνεται επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών χειρουργείου μιας χρήσης. Σύμφωνα με την καταγγελία τα παραπάνω γινόταν εν γνώσει της διοίκησης του νοσοκομείου και της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ και ως αποτέλεσμα των περικοπών στην υγεία με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για τον ασθενή».

Και το Σωματείο συμπληρώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν, «σε ένα νοσοκομείο που προτίθεται να ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λειτουργία και απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Σύμφωνα με την καταγγελία η πρόσφατη καθαίρεση της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, οφείλεται στη μη συμμόρφωσή της με το καταγγελλόμενο γεγονός.

«Επειδή ως Σωματείο αγωνιζόμασταν και αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους, με σεβασμό στη ζωή και την ασφάλεια των ασθενών ομόφωνα καταγγέλλουμε τέτοιου είδους πρακτικές».

Το GRTimes επικοινώνησε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ξεκινώντας από τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων και εκ των υπογραφέντων του επίμαχου εγγράφου, Δημοσθένη Μιχελάκη, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να προσθέσει κάτι περισσότερο στο εν λόγω ζήτημα.

«Μείνετε σε ό,τι αναφέρει το έγγραφο του Σωματείου. Εγώ δεν μπορώ να αναφερθώ σε τίποτα παραπάνω, καθώς όλα είναι υπό διερεύνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Παντελιάδης: Αναληθής η καταγγελία-Σε εξέλιξη ΕΔΕ και έρευνα από την Αρχή Διαφάνειας

Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω καταγγελία, ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, υπογράμμισε στο GRTimes πως με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου έχει ήδη ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και έρευνα από την Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

«Δεν είναι αληθές αυτό που έχει καταγγελθεί, ωστόσο ήδη από τη διοίκηση έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Η καταγγελία αυτή έγινε στο Σωματείο από έναν εργαζόμενο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και μέχρι να ολοκληρωθεί και η έρευνα που κάνει από την πλευρά της η Αρχή Διαφάνειας, δεν θα γίνει καμία άλλη ενέργεια» τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Παντελιάδης.

Και προσθέτει ότι το «η έρευνα της Αρχής Διαφάνειας και το πόρισμα που θα εκδοθεί, θα αποδείξουν αν είναι αλήθεια όλα αυτά ή όχι».

Την ίδια ώρα, πηγές από την 4η ΥΠΕ σημειώνουν ότι «η έρευνα που διεξάγεται γίνεται σε βάθος και θα περιμένουμε τα αποτελέσματά της».

Κτενίδης: Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο

Κατηγορηματικός ως προς την καταγγελία είναι ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Κυριάκος Κτενίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes, ότι «εγώ ουδέποτε έχω επαναχρησιμοποιήσει τέτοιο υλικό, διότι απαγορεύεται ρητά. Ακολουθώ ότι λένε οι εταιρείες και οι οδηγίες και αυτό τηρώ απαρέγκλιτα».

Γιαννάκος: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να είναι αλήθεια

Θέση στο θέμα πήρε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος μιλώντας στο GRTimes υπογράμμισε πως αν η καταγγελία ισχύει τότε παραβιάζονται σαφείς οδηγίες του υπουργείου.

«Είναι σοβαρότατη η καταγγελία, αλλά δεν μπορώ και δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος διότι αν αποδειχθεί ότι εντός του νοσοκομείου συνέβαινε αυτό, τότε παραβιάστηκαν και σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο. Παράλληλα βέβαια, υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Γνωρίζουμε δε, ότι ο κ. Πλεύρης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε τέτοια ζητήματα καθώς και ο ίδιος έχει κινδυνέψει σοβαρά από παρόμοιο θέμα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα ερευνηθεί και επαναλαμβάνω πως δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι αλήθεια» υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Σιούλης: Δεν το γνωρίζω–Ακρότητα αν συνέβη

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και εργαζόμενος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, ανέφερε πως δεν έχει λάβει γνώση για κάποιο τέτοιο περιστατικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Να φτάσαμε άραγε σε μια τέτοια ακρότητα να επαναχρησιμοποιούνται εργαλεία μιας χρήσης; Ειλικρινά δεν το γνωρίζω, όμως αν συνέβη μιλάμε για κάτι πολύ – πολύ χοντρό» είπε μιλώντας στο GRTimes.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.