ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Αυτοί είναι οι 7 άνδρες που κατηγορούνται για ηλεκτρονικές απάτες – Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο η λεία τους! (φώτο)

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Αυτοί είναι οι 7 άνδρες που κατηγορούνται για ηλεκτρονικές απάτες – Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο η λεία τους! (φώτο)

Με σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 6 Ελλήνων και του ενός αλλοδαπού, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Η εγκληματική οργάνωση αυτή, δραστηριοποιούνταν στις ηλεκτρονικές απάτες με υπολογιστή σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όλοι, συνελήφθησαν στις 13 Απριλίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Από την Αστυνομία εξιχνιάστηκαν συνολικά 231 υποθέσεις απάτης, με τη λεία να ξεπερνά το 1.400.000 ευρώ!

Ειδικότερα, πρόκειται για:

1) τον (επ) ΜΟΣΧΟ (ον) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ αγνώστου πατρός και της Γερασιμούλας, γεν. την 13-05-1997 στο Ναύπλιο Αργολίδας,

2) τον (επ) ΜΟΣΧΟ (ον) ΒΑΣΙΛΕΙΟ αγνώστου πατρός και της Γερασιμούλας, γεν. την 25-10-2002 στο Άργος Αργολίδας,

3) τον (επ) ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ (ον) ΧΡΗΣΤΟ του Βασιλείου και της Νίκης, γεν. την 22-03-1974 στο Ναύπλιο Αργολίδας,

4) τον (επ) ΜΑΓΓΑ (ον) ΓΕΩΡΓΙΟ του Τριαντάφυλλου και της Σταμάτας, γεν. την 12-01-1972 στην Πελέτα Αρκαδίας,

5) τον (επ) METELLARI (ον) ILIA του MYFIT και της HENA , γεν. την 13-05-1997 στην Αλβανία,

6) τον (επ) ΜΠΑΣΙΛΑΡΗ (ον) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ αγνώστου πατρός και της Αλεξάνδρας, γεν. την 30-11-1996 στην Αθήνα,

7) τον (επ) ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (ον) ΜΙΧΑΗΛ του Πέτρου και της Γιαννούλας, γεννηθείς την 13-11-1971 στη Σπάρτη Λακωνίας,

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέθεταν γνώσεις για την ηλεκτρονική τραπεζική (internet banking).

Αναζητούσαν και εντόπιζαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης -κυρίως οχημάτων- αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων.

Με το πρόσχημα ότι θα βάλουν αμέσως τα λεφτά στον τραπεζικό τους λογαριασμό, κατάφερναν να πάρουν τα απαραίτητα στοιχεία αλλά και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όπως όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ).

Αφού πια αποκτούσαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή των θυμάτων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους (money mules).

Στη συνέχεια, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πήγαιναν σαν κύριοι και έκαναν ανάληψη μέσω ΑΤΜ των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν τα θύματα αντιληφθούν την απάτη.

Τα χρηματικά ποσά που έπαιρναν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για να κάνουν πολυτελή ζωή, αγοράζοντας αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης, κάνοντας ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών αλλά και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων των 7 που συνελήφθησαν, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2665029640 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.