Δίκη Ε.Τοπαλούδη: Ισόβια ζητούν οι γονείς της – «Είμαστε ψυχικά νεκροί από τη στιγμή που χάσαμε το παιδί μας»

«Τα ισόβια να είναι ισόβια για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα»

Δίκη Ε.Τοπαλούδη: Ισόβια ζητούν οι γονείς της – «Είμαστε ψυχικά νεκροί από τη στιγμή που χάσαμε το παιδί μας»

Με τις καταθέσεις των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη συνεχίστηκε η δίκη για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Πρώτος ανέβηκε στο «βήμα» του μάρτυρα ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, Γιάννης, ο οποίος αρχίζοντας την κατάθεση του, ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο για τις στιγμές έντασης που υπήρχαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις για τη δίκη.

«Είμαι πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη. Να ζητήσω συγγνώμη διότι δεν μπορούμε κάποιες φορές να κρατήσουμε την ένταση μας. Θα ζητήσω να υπάρχει μία δικαιολογία για τη μάνα της Ελένης. Εγώ θα σταθώ στο γεγονός ότι είμαι αναφαίρετο δικαίωμα να υπάρχει νομική εκπροσώπηση των κατηγορουμένων, ωστόσο, θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να βλέπει και τις οικογένειες των θυμάτων και να προχωρούν οι διαδικασίες πιο γρήγορα» τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης.

Ο πατέρας της Ελένης μίλησε σε δικαστές και ενόρκους για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα της κόρης του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνη είχε τα στοιχεία της ανθρωπιάς. «Ήταν πρόσχαρη, ευδιάθετη, συνεπής στα μαθήματα, συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες. Ήταν υπεύθυνη και ήθελε να βοηθάει τους συνανθρώπους της πάντα, αυτό της είχαμε εμφυσήσει. Ήταν πάντα άνθρωπος. Αυτά ήταν τα όπλα που δώσαμε στο παιδί μας» επισήμανε στο δικαστήριο.

Ο Γιάννης Τοπαλούδης περιέγραψε στην κατάθεση του, τις τελευταίες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με την Ελένη στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2018. «Την Τετάρτη δυστυχώς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα. Την επόμενη ημέρα άρχισε να μας κυριεύει το άγχος. Άρχισαν να μας κυριεύουν οι άσχημες σκέψεις. Την Παρασκευή πήραμε κι άλλα τηλέφωνα, τον σπιτονοικοκύρη, φίλους και τελικά πήγαμε στο ΑΤ στο Διδυμότειχο και κάναμε δήλωση εξαφάνισης.

Την ίδια ημέρα αργότερα με πήρε τηλέφωνο ένας αστυνομικός, συγγενής μας και πήγα στο αστυνομικό τμήμα. Αμέσως κατάλαβα. Είδα το βλέμμα συμπόνιας στους αστυνομικούς και τα δακρυσμένα μάτια. Εκεί έπεσε όλος ο κόσμος μου, ήρθε ένα απόλυτο κενό στη ψυχή μας. Όταν γύρισα σπίτι δεν μπορούσα να πω κάτι, απλά έκανα ένα απλό νεύμα.

Να μην συμβεί σε κανέναν να δει μία μάνα να κλαίει και να μαλλιοτραβιέται όταν ακούει τον θάνατο του παιδιού της» περιέγραψε στο δικαστήριο ο Γιάννης Τοπαλούδης.

Ο πατέρας της Ελένης έκανε αναφορά και στις ημέρες που ακολούθησαν όταν βρέθηκε στη Ρόδο για να παραλάβει τη σωρό του παιδιού του και να μαζέψει τα προσωπικά της αντικείμενα από το σπίτι.

«Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε κομμάτια μας, να βρούμε αεροπορικά εισιτήρια και να πάνε στη Ρόδο. Εγώ δεν άντεξα να μπω στο νεκροτομείο. Μπήκε μόνο ο αδελφός μου. Την επόμενη ημέρα μας έδωσαν κλειδιά από διαμέρισμα της Ελένης. Είναι το δεύτερο πιο συγκλονιστικό που βιώνει ένας γονιός που έχει χάσει το παιδί του. Τρέχανε τα δάκρυα όταν μπήκαμε στο σπίτι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση πως το πλυντήριο ήταν ακόμα αναμμένο. Είχε αποτσίγαρα και στο τραπέζι κάποιες τσιχλίτσες. Πήρα όλα τα πράγματα της, ήταν οι αναμνήσεις μας. Πήρα ακόμα και τα φρούτα που είχε αγοράσει διότι τα είχε πάρει για το εαυτό της και τα έριξα μέσα στο τάφο. Δεν ήθελα να αφήσω τίποτα που ήταν της Ελένης».

Για τον Γιάννη Τοπαλούδη όπως κατέθεσε στο δικαστήριο μία ακόμα δύσκολη στιγμή ήταν το ταξίδι της επιστροφής για την κηδεία του παιδιού του.

«Σκεφτόμουν να ανέβει λίγο πιο ψηλά το αεροπλάνο μπας και το άψυχο σώμα της Ελένης συναντήσει την ψυχή της και ζωντανέψει ξανά. Το τραγικότερο δράμα που μπορεί να ζήσει ένας γονιός να συνοδέψει το παιδί του στην τελευταία κατοικία. Εύχομαι σε όλους να έχουν ένα πιο μικρό σταυρουδάκι να κουβαλούν. Σε εμάς δυστυχώς έτυχε αυτός ο σταυρός» κατέθεσε ο πατέρας της Ελένης.

Ο Γιάννης Τοπαλούδης αναφέρθηκε και στο βιασμό που είχε βιώσει η Ελένη τον προηγούμενο χρόνο από τη δολοφονία της εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε όταν πήγε να τον καταγγείλει όπως και την ύπαρξη σχετικού βίντεο, επισημαίνοντας ότι «η Ελένη από τότε ζούσε σε κλίμα εκβιασμού.

Το κορίτσι μας βίωνε το ψυχολογικό Γολγοθά των εκβιασμών. Γιατί δεν το είπε σε μας; Είμαστε σίγουροι ότι ζούσε τον Γολγοθά της».

Για τους κατηγορούμενους ο Γιάννης Τοπαλούδης επισήμανε «τι να σχολιάσω ότι πήγαιναν για καφεδάκια, γυμναστήρια, συνέχιζαν την ζωούλα τους μετά το έγκλημα; Ότι αυτός (σσ κατηγορούμενος με Αλβανική καταγωγή) είχε ξαναβιάσει και μάλιστα κορίτσι ΑΜΕΑ.

Είμαι σίγουρος ότι στο σπίτι κολαστήριο πήγαν και άλλα κοριτσάκια. Η Ελένη αντισταθηκε για αυτό συνέβη όλο αυτό. Αν δεν ήταν Ελένη μας θα ήταν κάποιο άλλο κοριτσάκι. Για εμάς οι γονείς των κατηγορουμένων είναι οι ηθικοί αυτουργοί και της δολοφονίας Ελένης και των ιδιων τους παιδιών. Οταν έβγαζαν τα μαχαίρια από δημοτικό, όταν ήταν ο φόβος και ο τρόμος, τι έκαναν για τα παιδιά τους; Απολύτως τίποτα αλλά το έπαιζαν και νταήδες. Ενίσχυαν την θρασύδειλη συμπεριφορά των παιδιών τους. Έβριζαν και έφτυναν τους εκπαιδευτικούς. Εξαφάνιζαν ο, τιδήπτε έπρεπε να εξαφανιστεί, στρώμα, κινητά κ.ά. Και η γιαγιά και ο θείος άκουγαν κραυγές τρόμου κόρη μας. Το παιδί μας σπάραζε και αυτοί έκαναν τους κουφούς».

Ο Γιάννης Τοπαλούδης ζήτησε μάλιστα «τα ισόβια να είναι ισόβια για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα ενώ τόνισε ότι θα πρέπει στο ΠΚ να μπει ο όρος γυναικοκτονία και οικογενειοκτονία. Εγώ και η μητέρα της Ελένης είμαστε ψυχικά νεκροί. Ξέρετε ποιες ήταν οι τελευταίες λέξεις του παιδιού μου «θα σας βρει ο πατέρας μου!» Ποιος πατέρας θα μπορούσε να αντέξει να ηχούν αυτές οι λέξεις καθημερινά στα αυτιά του; Όμως αντέχουμε διότι νιώθουνε ένα χρέος απέναντι στην κοινωνία, καμία άλλη γυναίκα να μην κακοποιηθεί» ανέφερε στο δικαστήριο ο Γιάννης Τοπαλούδης.

«Το παιδί μου ήταν ένα καλό παιδί, με φιλότιμο, καλοσυνάτο. Δεν είχε πονηριά, δεν ήταν αγαθιάρα αλλά ήθελε να πιστεύει στο καλό. Σε αυτό που δείχνει κάποιος. Έδινε και έπαιρνε. Δεν ήταν πονηρό παιδί. Τα έδινε όλα. Στο σπίτι μας υπάρχει χαρά, φιλοξενία, δόσιμο. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα και πέρασε στη Ρόδο, εμείς κλαίγαμε. Πως δεν την έφερα στην Κομοτηνή; Έχω μετανιώσει χίλιες φορές. Πως την άφησα σε αυτό το νησί των βιαστών και των δολοφόνων;» κατέθεσε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη στο δικαστήριο, ζητώντας να παραμείνει η ισόβια κάθειρξη που έχει επιβληθεί και πρωτόδικα στους δύο κατηγορούμενους.

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη περιέγραψε στο δικαστήριο πως το όνειρο της κόρης της ήταν να μπει στο διπλωματικό σώμα. «Της έλεγα να προσπαθεί, τίποτα δε μας χαρίζεται, τα αγαθά κόποις κτώνται. Εγώ και ο πατέρας της με την αξία μας κάναμε ό, τι κάναμε. Εδώ και 40 μήνες και 3 ημέρες δυστυχώς εγώ αδυνατώ να πάω στο σχολείο» τόνισε η Κούλα Αρμουτίδου στο δικαστήριο.

Η μητέρα της Ελένης περιέγραψε πως έμαθε τι συνέβη στο παιδί της, τονίζοντας «με την Ελένη μιλάγαμε κάθε ημέρα στο τηλέφωνο. Στα σόσιαλ σχεδόν ποτέ. Θυμάμαι ότι είχαμε μιλήσει Σαββατοκύριακο και μου έλεγε τι φαγητά θέλει όταν θα έρθει. Δευτέρα, Τρίτη μιλήσαμε. Από την Τετάρτη αρχίσαμε να ψάχνουμε. Πέμπτη με έζωσαν τα φίδια. Παρασκευή πήγαμε στο ΑΤ και μπήκε σε ένα υπολογιστή έψαξα και δε μου άρεσε το ύφος του. Μας είπε «όλα καλά θα πάνε»… Από όταν το μάθαμε, δε θυμάμαι τίποτα, μόνο ένα σκοτάδι, κενό. Μόνο τη λακκούβα που ανοίξανε θυμάμαι, το χαντάκι»

Εισαγγελέας: Πως ήταν το προηγούμενο διάστημα η Ελένη ;
Μητέρα: Μία χαρά ήταν η Ελένη.
Κατά τη διάρκεια της υποβολής ερωτήσεων από τον συνήγορο του Ροδίτη κατηγορούμενου προς τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη σχετικά με τις επικοινωνίες με το παιδί τους, τα χρήματα που της έστελναν και την μεταξύ τους σχέση δημιουργήθηκε αρκετές φορές ένταση στη δικαστική αίθουσα με την πρόεδρο να απαγορεύει τις ερωτήσεις και τη μητέρα της Ελένης να αντιδρά απευθυνόμενη προς το δικηγόρο λέγοντας «Τι είναι αυτά που λες δεν ντρέπεσαι; Είναι ελεεινός, δεν τον αντέχω! Χάνω το παιδί μου και με τι ασχολείσαι;».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε και η Σοφία Γκούγκουρα, πραγματογνώμονας της ΕΛ. ΑΣ., η οποία εξέτασε τα όσα προέκυψαν από τα στοιχεία DNA που συνέλλεξε η ΕΛ.ΑΣ. από το οίκημα κολαστήριο στη περιοχή Πεύκοι στη Ρόδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Βρέθηκαν κηλίδες αίματος μεταξύ άλλων στο μπάνιο, στο ταβάνι, στους τοίχους, στα πλακάκια του μπάνιου, στο χώρο της κουζίνας, στο πάτωμα, στη σφουγγαρίστρα και στον κουβά. Το σίδερο δεν έδωσε κάτι αξιοποιήσιμο για την ανάλυση. Έμαθα ότι ήταν και στη θάλασσα. Το σπίτι είχε στοιχεία που έδειχναν ότι είχε καθαριστεί για παράδειγμα στο μπάνιο. Το DNA πρέπει να το σκεφτούμε ως μία χαρτογράφηση. Όταν υπάρχει διασπορά βιολογικού υλικού σε όλο το σπίτι, υποδεικνύει ότι πιθανόν ότι υπήρχε μετακίνηση» κατέθεσε η μάρτυρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.