ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Έφυγε» από τη ζωή ο 67χρονος μελισσοκόμος που υπέστη εγκαύματα στη φωτιά της Τιθορέας – Έξι νεκροί και 550.000 στρέμματα από τις πυρκαγιές!

Είχε προσπαθήσει να σώσει τις κυψέλες του

«Έφυγε» από τη ζωή ο 67χρονος μελισσοκόμος που υπέστη εγκαύματα στη φωτιά της Τιθορέας – Έξι νεκροί και 550.000 στρέμματα από τις πυρκαγιές!

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες Σάββατο στο νοσοκομείο ένας 67χρονος άνδρας ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα κατά την πυρκαγιά στην Κάτω Τιθορέα της Φθιώτιδας, στις 26 Ιουλίου  που μεγάλωσε το φόρο αίματος στις φετινές φωτιές αλλά η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να μιλάνε για εμπρησμούς και την «μεγάλη τους επιτυχία» να αντιμετωπίσουν τις 595 από τις 600 πυρκαγιές.  

Μάλιστα επέμειναν ακόμα και μετά τη ντροπιαστική ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο. 

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες και πρόσθεσε ότι πίσω από τις πέντε μεγάλες φωτιές υπάρχουν και 595 που σβήστηκαν εγκαίρως.

Από την πλευρά του υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές το πήγε ένα παραπάνω βήμα στο θέμα των εμπρησμών. 

Ο Β.Κικίλιας είπε πως τις ημέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα. «Προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση»

Ο άνδρας, που ήταν μελισσοκόμος, είχε προσπαθήσει να σώσει τις κυψέλες του.

Μάλιστα, κατά την προσπάθεια να σώσει τα μελίσσια άρπαξε φωτιά η μπλούζα του με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά και πολλαπλά εγκαύματα.

Αρχικά είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας όπου και διασωληνώθηκε.

Στη συνέχεια, λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων, διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό στην Αθήνα, όπου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Φόρος αίματος στις φωτιές

Δύο κτηνοτρόφοι, 41 και 45 ετών έχασαν τη ζωή τους στην Κάρυστο και στο Βελεστίνο αντίστοιχα όταν προσπάθησαν να σώσουν τα ζώα τους από τις φωτιές.

Νεκρή βρέθηκε με εκτεταμένα εγκαύματα στις 26 Ιουλίου στο Χοροστάσι Αλμυρού μία γυναίκα στο τροχόσπιτο όπου διέμενε με τον σύζυγό της . Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα και ο σύζυγός της – που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του δίπλα στο όχημα – δεν είχε καταφέρει να την απομακρύνει, ενώ είχε σταλεί μήνυμα για εκκένωση από το 112.

Τον τραγικό απολογισμό συμπληρώνουν και οι δύο πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκαν όταν το καναντέρ με το οποίο επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας συνετρίβη την Τρίτη 25 Ιουλίου. Ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς ήταν 34 ετών και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης 27 ετών.

Στις 2 Αυγούστου κατέληξε ακόμα στο νοσοκομείο εθελοντής πυροσβέστης από τη Ρόδο, που μεταφέρθηκε εκεί καθώς αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Φως στα αίτια του θανάτου του άτυχου 40χρονου, που επιχειρούσε 10 ημέρες στις πυρκαγιές στο νησί, αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας, με τους οικείους του να ζητούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και κατά πόσο οι άοκνες προσπάθειές του στο πύρινο μέτωπο ήταν αυτές που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν.

Στάχτη 470.000 στρέμματα μόνο σε επτά πυρκαγιές

Κατά τη διάρκεια της περιόδου από 15 έως και 31 Ιουλίου, εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) που κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρήριο για Δασικές Πυρκαγιές.

Ο χάρτης παρουσιάζει τις 7 αυτές μεγάλες δασικές πυρκαγιές, σημειώνοντας την έκταση που η κάθε μία κατέκαψε.

Χιλιάδες ζώα κάηκαν στις φωτιές

Μαζί με τις εκτάσεις που παραδόθηκαν στις φλόγες κάηκαν χιλιάδες ζώα – οικόσιτα και μη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ρόδου όπου σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΛΓΑ κάηκαν 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 χιλιάδες ζώα και μελισσοσμήνη.

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα. Στη Θεσσαλία οι ζημιές αφορούν κυρίως καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δενδροκαλλιεργειών, ενώ σημαντικές ζημίες υπάρχουν σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεγάλες είναι οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου σε μια σειρά κοινοτήτων. Επιπλέον, τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε υποδομές, εγκαταστάσεις και γεωτεχνικό εξοπλισμό, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλους και γεωργικά μηχανήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.