
Ιδιόχειρο σημείωμα με οδηγίες που βρέθηκε στην τσέπη της 39χρονης |Γεωργιανής που σκοτώθηκε στην έκρηξη έξω από την τράπεζα στη Θεσσαλονίκη ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης καθώς αυτό οδήγησε τις αρχές στο διαμέρισμα-γιάφκα στα Λαδάδικα.
Το ιδιόχειρο σημείωμα ανέφερε τη διεύθυνση του διαμερίσματος και το σημείο στο οποίο η Γεωργιανή θα άφηνε τη βόμβα. Οι οδηγίες ανέφεραν πώς θα κάνει το δρομολόγιο και ποιους δρόμους θα ακολουθήσει μέχρι να φτάσει στην τράπεζα που θα τοποθετούσε τη βόμβα.
Η γυναίκα ακολουθώντας τις οδηγίες πήγε στο διαμέρισμα πήρε τη βόμβα και τη μετέφερε, χωρίς προφανώς να γνωρίζει τους κινδύνους. Η 39χρονη από την Γεωργία διένυσε απόσταση 2χλμ σε διάστημα 20 λεπτών, έχοντας το σακίδιο στην πλάτη με τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ωστόσο, το πρόσωπό της που είχε ακάλυπτο έχει καταγραφεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος.
Στο μικροσκόπιο έχει μπει το κινητό της τηλέφωνο της 39χρονης το οποίο έχει μεταφερθεί άθικτο στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Η αστυνομία εξετάζει τις συνομιλίες και τυχόν φωτογραφίες για να οδηγηθεί στο επόμενο στάδιο της έρευνας που έχει να κάνει με τα τρία άτομα που εκτιμά η αστυνομία ως συνεργούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο πρώτος είναι ο άστεγος ο οποίος ενοικίασε την περασμένη Τετάρτη το διαμέρισμα στα Λαδάδικα με τα στοιχεία του.
Ο δεύτερος βρίσκεται στις φυλακές και εκτιμάται ότι είναι ο εντολέας (στο παρελθόν είχε συλληφθεί με την 39χρονη στο κέντρο της Αθήνας).
Ο τρίτος, σύμφωνα με την αστυνομία είναι αυτός που έφτιαξε τη βόμβα. Εκτιμάται ότι το άτομο αυτό αφού κατασκεύασε τη βόμβα την άφησε στο διαμέρισμα και στη συνέχεια ενημέρωσαν τη γυναίκα να την παραλάβει και να την αφήσει στο σημείο που έγινε η έκρηξη.
Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας
Υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας μιλούν για ένα απόλυτα ερασιτεχνικό εγχείρημα το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο σε αρκετούς πολίτες που κινούνταν εκείνη την ώρα ανυποψίαστοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Προς το παρόν και τα δεδομένα που η αστυνομία έχει καταλήξει ότι στόχος ήταν η τράπεζα και τα χρήματα αποκλείοντας τρομοκρατική ενέργεια.
Η αστυνομία πάντως ερευνά και το ενδεχόμενο η 39χρονη να ενεργούσε για λογαριασμό ποινικού που είναι κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών και έχει κατηγορηθεί και για τρομοκρατία. Ο συγκεκριμένος ποινικός, σύμφωνα με την αστυνομία φέρει την ευθύνη για τουλάχιστον 5 τρομοκρατικές ενέργειες. Μεταξύ αυτών και η αποστολή δέματος παγιδευμένου με εκρηκτικά στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Οι αρχές εκτιμούν ότι στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ενέργειας συμμετείχαν τουλάχιστον 3 άτομα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.