ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ελεύθεροι οι «αλητήριοι εμπρηστές» κατά τον Β.Κικίλια – Γιατί η κυβέρνηση επικαλείται τον «αόρατο εχθρό»

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας «βαφτίζει» συνεχώς πολίτες εμπρηστές - Μέχρι στιγμής όλοι έχουν αθωωθεί πλην των 13 παράνομων μεταναστών

Ελεύθεροι οι «αλητήριοι εμπρηστές» κατά τον Β.Κικίλια – Γιατί η κυβέρνηση επικαλείται τον «αόρατο εχθρό»

(Αρχικό κείμενο 18:32) Λίγες ώρες μετά το φιάσκο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον 87χρονο «εμπρηστή» που υποτίθεται ήθελε να βάλει φωτιά δίπλα στο σπίτι του, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι «αλητήριοι εμπρηστές», κατά τον υπουργό. 

Οι «εμπρηστές» που έγιναν πρώτο θέμα σε όλον τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, γιατί είχαν πάνω τους ένα σπρέι αυτοκινήτου και κάποιους αναπτήρες και βρέθηκαν να κινούνται σε μέσα σε αυτοκίνητο σε απαγορευμένη περιοχή (στην οδό Φιλίας των Λαών) αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία. Πρόκειται για δύο 31χρονους στην συγκεκριμένη περίπτωση, ελληνικής καταγωγής. Τους οποίους τους κατηγόρησαν για εμπρησμό στο Μενίδι.

Την ίδια στιγμή, ελεύθερος αφέθηκε και ο 45χρονος, ο οποίος είχε προσαχθεί ως ύποπτος για εμπρησμό στον Αυλώνα, για τον οποίο είχε αναφερθεί ο Β.Κικίλιας σε δημόσια μετάδοση νωρίτερα. Ο 45χρονος είναι κάτοικος της περιοχής και εθεάθη να κινείται με ένα ασημί όχημα στα μέρη εκεί.

Πρόκειται γι’ αυτούς που αποκάλεσε ο Β.Κικίλιας «αλητήριους εμπρηστές» και δήλωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τους συλλάβουμε». Οι μοναδικοί που μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί είναι οι 13 παράνομοι αλλοδαποί στον Έβρο. Ναι, αυτούς για τους οποίους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε στείλει «εντολή» στην ΕΛ.ΑΣ. για σύλληψη των πολιτών που τους προσήγαγαν, με σκοπό να τους παραδώσουν στις αρχές.

Αλλά και ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος, ο οποίος κρατείται και είχε εντοπιστεί να κινείται στην περιοχή του Αυλώνα, ενώ σημειώνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Αν εν τέλει οι φωτιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς ή όχι είναι άγνωστο, αν και πριν λίγη ώρα και ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για «σοβαρότατες ενδείξεις για εμπρησμό». «Μιλάμε για σοβαρότατες ενδείξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά ο «αόρατος εχθρός» ή ο «διάβολος» που είχε επικαλεστεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γ.Πουρνάρας για να καλύψει την κρατική ανικανότητα λίγες ώρες μετά τις φωτιές στη Νέα Αγχίαλο και την έκρηξη στην 111ΠΜ δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Μια κυβέρνηση που είναι πλέον πέντε χρόνια στην εξουσία και δεν μπορεί να επικαλείται ούτε την έλλειψη χρόνου, ούτε να υποστηρίζει ότι και με τους προηγούμενους έγιναν τα ίδια.

Τα τελευταία χρόνια επί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη οι πυρκαγιές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αλλά δεν είναι ένα χαρακτηριστικό αποκλειστικό της «γαλάζιας διακυβέρνησης», είναι κάτι το οποίο συμβαίνει έντονα από την δεκαετία του 1980 και μετά και κλιμακώθηκε κατακόρυφα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Γιατί συνέβη αυτό; Το 1981 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου όταν ανέλαβε την εξουσία κατάργησε την Αγροφυλακή όπως και την Χωροφυλακή με τα γνωστά αφηγήματα ότι επρόκειτο για κατάλοιπα του παρελθόντος κ.λ.π.

Και τα δύο σώματα ασφαλείας είχαν πρωτίστως ως καθήκον την φύλαξη των δασών και της υπαίθρου. Με την κατάργηση τους το 1984 η ασφάλεια στην ύπαιθρο κατέρρευσε.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησαν οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές σε Πεντέλη και Πάρνηθα.

Το τελειωτικό χτύπημα για την προστασία των δασών το έδωσε κυβέρνηση Σημίτη.

Το 1998 ψηφίζεται ο ν. 2612/1998, με θετική ψήφο μόνο των (παρόντων) βουλευτών της τότε συμπολίτευσης (επί 256 ψηφισάντων: 44 απόντες, 136 υπέρ, 120 κατά), με τον οποίο η δασοπυρόσβεση ανατίθεται κατ’ αποκλειστικότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα και παραμένει το αντικείμενο της πρόληψης στη Δασική Υπηρεσία.

Από τότε και στο εξής οι πυρκαγιές εξελίχτηκαν όχι μόνο σε μόνιμο φαινόμενο αλλά έγιναν απειλή ακόμα και για την εθνική ασφάλεια.

Δεν θα ξεχαστούν ποτέ οι φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 και στο Μάτι το 2018 που κόστισαν τις ζωές, 84 και 102 ανθρώπων αντίστοιχα.

Φυσικά, θρηνήσαμε και αρκετές δεκάδες άλλους νεκρούς σε άλλες πυρκαγιές απλά αυτές οι δύο ήταν η πιο φονικές και χαρακτηριστικές.

Πέραν λοιπόν του γεγονότος ότι από μόνοι μας «βγάλαμε τα μάτια μας» ακόμα και στην κλασική αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουμε μείνει πολλές δεκαετίες πίσω.

Τα τελευταία σοβαρά εναέρια μέσα πυρόσβεσης το αγοράσαμε το 1999 και φυσικά μιλάμε για τα Canadair-415, η οποία έκδοση βγήκε ήσσονος δυνατότητας σε σχέση με την προηγούμενη.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, εκεί κι αν δεν έγινε απολύτως τίποτε.

Δε χρησιμοποιήθηκε καμία δυνατότητα από αυτές που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η χρήση drones επιτήρησης.

Γιατί όπως λένε και οι πυροσβέστες «το πρώτο λεπτό μιας φωτιάς χρειάζεσαι ένα ποτήρι νερό, το δευτερόλεπτο χρειάζεσαι έναν κουβά νερό και στο τρίτο λεπτό χρειάζεσαι ένα ολόκληρο πυροσβεστικό όχημα».

Συνεπώς, ο εντοπισμός μιας εστίας φωτιάς σε πραγματικό χρόνο θα ήταν ότι καλύτερο για την δασοπροστασία. Φυσικά, δεν έχει γίνει τίποτε γι’ αυτό.

Έτσι έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πει πως για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Βέβαια, αυτό το αφήγημα το οποίο είναι πλέον όλες οι κυβερνήσεις στον πλανήτη για να καλύπτουν με ευκολία τις δικές τους αποτυχίες.

Δεν είναι όμως έτσι, καθώς η Μεσόγειος είναι μία εύφλεκτη περιοχή αφού τα δάση της αποτελούνται κυρίως από πεύκα.

Συνεπώς, το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής δεν ευσταθεί.

Να σταματήσουν όλοι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να αναζητήσουν λύσεις, άλλωστε γι’ αυτό και τους ψήφισε το 41% του ελληνικού λαού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την αλήθεια για την-μη-αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα από το 2007, όταν και σημειώθηκαν οι φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 1.500 σπίτια, την αποκάλυψε ο εκδότης και διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης, στην εκπομπή Western του Π.Παναγιωτόπουλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.