Γιατρός συνταγογράφησε 31 φορές ναρκωτικές ουσίες σε ασφαλισμένο που δεν είχε ιδέα – Τι έδειξε ο έλεγχος

Ο ασφαλισμένος προχώρησε στη σχετική καταγγελία

Γιατρός συνταγογράφησε 31 φορές ναρκωτικές ουσίες σε ασφαλισμένο που δεν είχε ιδέα – Τι έδειξε ο έλεγχος

Υπόθεση γιατρού που συνταγογράφησε, εν αγνοία ασφαλισμένου, στο όνομά του 31 φορές ναρκωτικές ουσίες, ήρθε στο φως από ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Σημειώνεται πως ο ασφαλισμένος προχώρησε στη σχετική καταγγελία.

Μάλιστα, από τις εν λόγω συνταγές εκτελέστηκαν οι 28 και οι περισσότερες σε φαρμακεία δίπλα στο σπίτι του γιατρού.

Τι αναφέρει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, τον Δεκέμβριο του 2022 διενήργησε έλεγχο, κατόπιν καταγγελίας ιδιώτη ιατρού, αναφορικά με συνταγογράφηση, εν αγνοία του, φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Ο έλεγχος εστιάστηκε:

α) στα στοιχεία καταχώρισης και εκτέλεσης των συνταγών όπως αυτά τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
β) στην εξέταση προσώπων και συγκεκριμένα του καταγγέλλοντος και των φαρμακοποιών στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές.

Διαπιστώσεις κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο:

Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είχαν καταχωριστεί συνολικά τριάντα μία (31) συνταγές στο όνομα του καταγγέλλοντος εν αγνοία του, εκ των οποίων είχαν εκτελεστεί οι είκοσι οκτώ (28) συνταγές.

Οι συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων υπάγονταν στις διατάξεις του ν.3459/2006 (Α΄103) περί ναρκωτικών ουσιών.

Η ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών είχε πραγματοποιηθεί από ιατρό, ο οποίος υπηρετούσε ως επικουρικός ιατρός, ιατρικής ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, σε μονάδα υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Κατά την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών από τα φαρμακεία, δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα που αφορούσαν στην ταυτοποίηση του/της ασθενή για τον/την οποία έχει καταχωριστεί ηλεκτρονική συνταγή.

Οι εν λόγω συνταγές εκτελέστηκαν σε ποσοστό 96,4% σε φαρμακεία πλησίον της οικείας του ιατρού.

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

α) Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για ενέργειες αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τις δικλίδες ασφαλείας κατά την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών ναρκωτικών ουσιών και
β) στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.