ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σκέψεις για νομοθεσία συνολικής κατάργησης των σημερινών ταυτοτήτων

Η ημερομηνία-«κλειδί» - Οι παλιές δεν θα έχουν καμία ισχύ στη ζώνη Σένγκεν.

Σκέψεις για νομοθεσία συνολικής κατάργησης των σημερινών ταυτοτήτων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία στις αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας.

Η 6η Αυγούστου 2026 είναι μία ημερομηνία ορόσημο, καθώς από εκείνη την ημέρα και μετά οι σημερινές ταυτότητες δεν θα έχουν καμία ισχύ στη ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος μέχρι τότε δεν έχει αντικαταστήσει την παλιά του ταυτότητα με την καινούργια δεν θα μπορεί να ταξιδέψει με αυτήν σε καμία χώρα της Ε.Ε., καθώς η ταυτότητά του δε θα αποτελεί πια ταξιδιωτικό έγγραφο.

Ουσιαστικά δηλαδή η παλιά ταυτότητα θα αποτελεί αποκλειστικά έγγραφο ταυτοπροσωπίας εντός της Ελλάδας.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτός δεν θα είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι πολίτες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την παλιά τους ταυτότητα.

Σημειώνουν ότι αναμένεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα προβλέπεται η καθολική εφαρμογή της ισχύος των νέων ταυτοτήτων.

Δηλαδή, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι από μία ημερομηνία και μετά οι παλιές ταυτότητες δεν θα έχουν ισχύ ούτε εντός της χώρας. Για παράδειγμα, δεν θα μπορεί κάποιος να κάνει καμία συναλλαγή με το Δημόσιο με την παλιά του ταυτότητα.

Πιθανότατα η ημερομηνία ορόσημο για την καθολική εφαρμογή των νέων ταυτοτήτων να ταυτίζεται με αυτήν της ευρωπαϊκής οδηγίας (6 Αυγούστου 2026), σενάριο που ενδεχομένως είναι το επικρατέστερο, χωρίς να αποκλείεται όμως και να δοθεί μικρότερο χρονικό περιθώριο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι «για όσους δεν εκδώσουν νέα ταυτότητα δεν θα αρκεστούμε στην ευρωπαϊκή οδηγία, δηλαδή μόνο στους περιορισμούς που αφορούν σε ταξίδια στην Ε.Ε., αλλά θα υπάρξουν και συγκεκριμένοι λόγοι που κάποιος θα χρειάζεται τη νέα του ταυτότητα και για τις συναλλαγές εντός Ελλάδας. Όπως τόσα χρόνια η χώρα διαθέτει ασφαλή και υψηλών προδιαγραφών διαβατήρια έτσι θα αποκτήσει και ανάλογες ταυτότητες. Δεν έχει νόημα κάποιος να προσπαθεί να αποφύγει την έκδοση της νέας ταυτότητας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο στόχος που έχει βάλει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, δηλαδή του 2024, να έχει αντικατασταθεί σχεδόν το σύνολο των παλιών ταυτοτήτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.